Aby vaše tuje neskončili takto, zasiahnite teraz! Nie zlá starostlivosť, ale škodca je aktuálne najčastejšou príčinou usychania

Dôvodov, prečo sa sviežo zelené konáriky tují menia na hnedú sušinu môže byť niekoľko. V posledných rokoch je však častejšou príčinou než nesprávna starostlivosť alebo nevhodné pestovateľské podmienky drobný chrobák.

04.05.2024 06:00
tuha, hnednutie, lykokaz tujový Foto:
Lykokaz borievkový aj lykokaz tujový sú invazívne škodce, ktoré sa u nás v posledných rokoch značne rozšírili. Vyhovuje im suché a teplé počasie. Vtedy dochádza k premnoženiu.
debata (1)

Ak vaše tuje vyzerajú tak, ako tie naše na fotografiách v galérii článku, je veľmi pravdepodobné, že sa aj u vás zabýval živočíšny škodca − lykokaz tujový (Phloeosinus thujae) alebo lykokaz borievkový (P. aubei). Obaja spôsobujú rovnaké škody, a aj ich prítomnosť na rastlinách má rovnaké prejavy. Dobrou správou je, že postupom, ktorý vám teraz predstavíme, sa nám usychanie drevín podarilo úplne zastaviť. Dnes sú už opäť krásne zelené, no preventívny postrek ani tentokrát nevynecháme.

Hnednúce tuje a príznaky ich napadnutia lykokazom

Lykokazy patria do čeľade podkôrnikovitých, pričom škodia nielen larvy, ale aj dospelé chrobáky. Sú veľmi malé (1,5 až 3 mm) a v našich podmienkach mávajú počas roka jednu generáciu. Prezimované dospelé lykokyzy sa začínajú rojiť keď teplota vystúpi nad 20 °C. Sú veľmi dobrí letci, preto prejsť k vám od suseda pre ne nie je žiadny problém.

Fotogaléria
Hlavným obdobím náletu dospelých chrobákov...
Na konárikoch, ale aj hrubších konároch a...
+1Rastlina sa napadnutiu bráni, preto...

Kontrolné otázky: Zistite, či je to on. Stačí 4-krát odpovedať ÁNO

  • Odumierajú konáriky nepravidelne?
  • Sú pod stromami napadné suché vetvičky?
  • Vidíte na bazálnej časti opadaných konárikov vyhryzené otvory a chodbičky?
  • Sú pri vyústení vyhryzených chodbičiek jemné drobučké piliny?
vistéria Čítajte aj Ničí strechy, búra pergoly, láme opory a ťahá sa desiatky metrov po záhrade. Naozaj je vistéria taká nezvládnuteľná?

Priama ochrana

Pri zistení prvých príznakov neváhajte a siahnite po ochrane v podobe vhodného insekticídu. Inak sa môžete s tujami rozlúčiť. Keďže však žiadny prípravok priamo určený na ošetrenie tují proti tomuto škodcovi a ešte v malospotrebi­teľskom balení na našom trhu nenájdete, vyberajte taký, čo je určený na okrasné dreviny a ako účinnú látku obsahuje pyretroidy alebo spinosad (napríklad prípravok SpinTor). Hlavným obdobím náletu dospelých chrobákov na rastliny sú mesiace máj a jún, kedy je zároveň najúčinnejšie, zasiahnuť postrekom. Postrek treba zopakovať 2– až 3-krát v týždennom intervale.

Lykokazy uprednostňujú prevažne oslabené... Foto: SHUTTERSTOCK
tuja, lykokaz Lykokazy uprednostňujú prevažne oslabené rastliny v zlej kondícii. Základom preventívnych opatrení je vhodné stanovište, primeraná závlaha aj v jesenných a zimných mesiacoch, neprehnojovanie dusíkom a dostatok horčíka v pôde.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Tuja #hnednutie #usychanie #lykokaz tujový
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december