Krásne muškáty v každom počasí: Neohrozí ich mráz ani dážď. Nečakajte do mája, stavte na kvetinovú oázu už teraz

Skleníky, zimné záhrady či uzavreté altánky s veľkými oknami – každá z týchto lokácií vie navodiť pocit, že sa nachádzate uprostred záhrady. A to aj v prípade, ak letné počasie vystrája alebo je počas jarných či jesenných dní príliš chladno na príjemné posedenie vonku.

17.04.2024 06:00
muškáty Foto:

So správnym zariadením, doplnkami a rastlinami sa takéto prechodné priestory medzi interiérom a exteriérom môžu stať útulným útočiskom. Rastliny, ktoré majú rady teplo a svetlo, kam patria aj muškáty, sú ideálne na pestovanie v podmienkach pod sklom. Svojím rýchlym rastom a rozmanitosťou farebných kvetov pomáhajú vytvárať príjemnú atmosféru.

Bohatá vegetácia premení aj skleník a okolitú... Foto: Pelargonium for Europe
muškáty Bohatá vegetácia premení aj skleník a okolitú záhradu na čarovný raj – sen každého milovníka rastlín. Toto zakvitnuté útočisko je plné krásnych muškátov, ktoré sú nenáročné na starostlivosť.
Muškáty - letné hviezdy - vedia očariť... Foto: Pelargonium for Europe
muškáty Muškáty - letné hviezdy - vedia očariť množstvom kvetov od jari až do jesene. Starší funkčný nábytok a doplnky ešte viac umocňujú útulnú atmosféru daného miesta.

Voňavé muškáty v starých plechových krhlách vyzerajú na ošúchanom dobovom stolíku priam malebne. Zatiaľ čo ťahavé a vzpriamené muškáty sú obľúbené predovšetkým pre svoje dekoratívne kvety, voňavé muškáty sa pýšia najmä lahodnými vôňami a výraznými tvarmi listov. Tie obsahujú éterické oleje, ktoré sa dajú použiť napríklad na dochucovanie jedál a nápojov. Muškáty s citrónovou vôňou sa môžu použiť na odháňanie komárov či iných škodcov.

Foto: Pelargonium for Europe
muškáty
muškáty, hnojenie Čítajte viac Všetko, čo by ste mali vedieť o hnojení muškátov: Tipy a triky pre zdravý rast a bohaté kvitnutie

Cíťte sa ako v záhrade

Presvetlené, útulne zariadené letné záhradné altánky a zimné záhrady sú skvelým rozšírením domáceho priestoru. V tomto interiéri s exotickým nádychom navodzujú farebné muškáty v črepníkoch a kvetináčoch pozitívnu náladu, zatiaľ čo interiérové palmy, tapety s motívom džungle a nábytok v bohémskom štýle vytvárajú uvoľnenú a oddychovú atmosféru.

Foto: Pelargonium for Europe
muškáty

K muškátom sa mnoho pestovateľov správa ako k letničkám, čiže k jednoročným rastlinám. Avšak so správnou starostlivosťou vedia vydržať dlhé roky. Nevykurované zimné záhrady alebo uzavreté altánky s dostatkom denného svetla sú ideálnym miestom na prezimovanie týchto nežných rastlín. Vyhrievané zimné záhrady, skleníky či svetlé uzavreté altánky vytvárajú dokonalé podmienky na ich pestovanie po celý rok, vďaka čomu sa môžu muškáty rozrásť do pozoruhodných rozmerov.

Foto: Pelargonium for Europe
muškáty

Svieži vzduch aj počas horúcich letných dní

Vďaka umiestneniu muškátov do skleníka alebo zimnej záhrady môžete ťažiť z výrazne dlhšej sezóny. Skleníkový efekt vytvára, pre tieto rastliny pôvodom z Južnej Afriky citlivé na nízke teploty, ideálne podmienky na ich pestovanie, keď je vonku ešte, resp. už príliš chladno. Naopak, v lete môžu byť presklené miestnosti veľmi horúce. To môže byť problémom dokonca aj pre muškáty, ktoré sú obvykle voči teplu tolerantné. Na vrchole leta dobré vetranie takýchto priestorov zaisťuje, že teplota v zimnej záhrade alebo skleníku je len o niečo vyššia než teplota vonku, takže muškáty a iné rastliny netrpia.

Dôležité: Uistite sa, že majú muškáty dostatok vody, keď je vonku veľmi horúco. Okenné samozavlažovacie kvetináče a automatické zavlažovacie systémy výrazne znižujú frekvenciu potrebného zavlažovania.

Foto: Pelargonium for Europe
muškáty

© Autorské práva vyhradené

chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #muškáty
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december