Všetko, čo by ste mali vedieť o hnojení muškátov: Tipy a triky pre zdravý rast a bohaté kvitnutie

Muškáty sú presne tie balkónové rastliny, ktoré s minimom vašej námahy zaručia veľa parády. Napriek tomu nemôžu žiť len z lásky a vzduchu. Na zdravý rast a intenzívne kvitnutie počas celého leta až do prvých mrazov vyžadujú poriadnu porciu živín.

14.08.2023 06:00
muškáty, hnojenie Foto:
debata

Najčastejšie používanými sú tekuté hnojivá určené priamo na muškáty. Pri mohutnejších rastlinách alebo viacerých v jedno črepníku sa do zálievkovej vody primiešavajú zvyčajne raz do týždňa, pri menších rastlinách raz za 14 dní. Pri príprave hnojivového roztoku sa treba riadiť odporúčaniami na obale konkrétneho produktu, lebo obsah jednotlivých živín sa môže líšiť. Dôležité tiež je, aby pôda nebola počas hnojenia suchá. Ak sa oddeľuje od okraja kvetináča, najskôr muškáty zalejte. Takto predídete poškodeniu koreňov a podporíte lepšie rozloženie živín v substráte. Hnojivovú zálievku potom aplikujte priamo ku koreňom tak, aby sa nedostala na listy ani kvety.

Muškát je skutočný kvitnúci zázrak, ktorý... Foto: Pelargonium for Europe
muškáty Muškát je skutočný kvitnúci zázrak, ktorý vyžaduje minimálnu starostlivosť. Slnečný balkón sa s ním okamžite zmení na farebnú oázu pohody, a to aj bez veľkých skúseností s pestovaním.

S tekutým hnojivom dodávate rastlinám živiny vo forme, ktorú môžu priamo prijať koreňmi. Skvelé je to v prípadoch, kedy rastliny extra rýchlo rastú, alebo keď, naopak, príliš veľa prší a vy ich nemáte kam schovať, pričom dážď živiny zo substrátu rýchlo vyplavuje. V oboch prípadoch tekuté hnojivo pokryje potrebu rastlín presne a rýchlo.

muškát Čítajte viac Pomôžte muškátom prečkať dažde bez ujmy: 6 tipov, ako neprísť o bohaté balkónové previsy

Praktický tip nielen pre zábudlivých

Nechce sa vám neustále myslieť na to, kedy treba muškáty prihnojiť? Potom menšiu dávku hnojiva, než je odporúčaná výrobcom daného produktu pridajte do každej zálievky. Muškáty zvyčajne počas horúceho leta dobre znášajú 1 ml tekutého hnojiva na liter vody v dennej zálievke. Áno, porcia je to veľmi malá, preto je pri jej dávkovaním skvelým pomocníkom injekčná striekačka. Ak máte rastlín viac, možno vám pomôže prepočet na 10-litrovú krhlu, do ktorej môžete pokojne primiešať 10 ml tekutého hnojiva.

Tekuté hnojivo obsahuje živiny, ktoré rastliny... Foto: Pelargonium for Europe
muškáty, hnojenie Tekuté hnojivo obsahuje živiny, ktoré rastliny potrebujú na zdravý rast. Zloženie špeciálneho hnojiva na muškáty je ideálne prispôsobené potrebám týchto balkónových obľúbencov.

Prečo sa často na prihnojovanie muškátov odporúča používanie hnojív s pomalým uvoľňovaním živín?

Po zastrčení hnojivového valčeka alebo tyčinky do substrátu počas vysádzania muškátov už zväčša netreba myslieť na dodatočné pridávanie ďalších živín. Tie sa, totiž, pri týchto formách hnojiva uvoľňujú postupne. V ideálnom prípade presne tak, ako rastlina potrebuje.

Treba však pamätať na to, že jedna dávka dlhodobo pôsobiaceho hnojiva nemusí rastline vystačiť na celú sezónu. Uvoľňovanie živín je, totiž, ovplyvnené teplotou a vlhkosťou pôdy, teda rovnakými faktormi, aké ovplyvňujú rast rastlín. V závislosti od ich priebehu môžu muškáty ku koncu leta potrebovať jednu extra porciu tekutej výživy. Spoznáte to tak, že prestanú nasadzovať nové kvetné púčiky a vo väčších počtoch im budú žltnúť listy.

echinacea purpurová Čítajte aj Echinacea: Expertka na posilnenie imunity aj boj proti únave. Nenáročná trvalka už dávno neponúka len odtiene ružovej

Kedy prestať s prihnojovaním muškátov?

Hoci sa vo všeobecnosti uvádza, že balkónovky by ste mali hnojiť len do polovice augusta, v skutočnosti treba prihliadať na priebeh počasia. Sú roky, kedy máme prakticky ešte aj na konci septembra leto. V takom prípade môžete stále bohato kvitnúce muškáty pokojne prihnojovať do polovice septembra, no už od augusta používajte hnojivo s prevahou draslíka a fosforu nad dusíkom.

Ak plánujete zazimovanie muškátov, zastavenie... Foto: Pelargonium for Europe
muškáty Ak plánujete zazimovanie muškátov, zastavenie hnojenia v prvej polovice septembra (v závislosti od počasia niekedy už koncom augusta) rastlinám signalizuje, že je čas prispôsobiť sa fáze vegetačného pokoja. Ich metabolizmus sa prirodzene spomalí a bunky sa pripravia na zimu.
zakoreňovač, muškát, odrezky Čítajte aj Zakoreňovač bez chemických rastových hormónov: Neverili by ste, čo všetko môžete využiť pri rozmnožovaní rastlín

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #starostlivosť #balkón #hnojenie #muškáty #prihnojovanie #pelargónie #čo potrebujú muškáty počas leta
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december