Zakoreňovač bez chemických rastových hormónov: Neverili by ste, čo všetko môžete využiť pri rozmnožovaní rastlín

V záhradníckych predajniach bežne dostupné stimulátory zakoreňovania môžu obsahovať chemické rastové hormóny. Ak by ste zakoreňovanie odrezkov chceli vyskúšať bez nich, toto je niekoľko alternatív, z ktorých minimálne jednu určite máte vždy doma.

12.08.2023 14:00
zakoreňovač, muškát, odrezky Foto:
debata

Takzvané koreňové aktivátory stimulujú rast koreňov, čím urýchľujú zakorenenie nových rastlín a znižujú možné riziko neúspechu v podobe nezakorenených alebo odhnitých odrezkov. Vplývajú však aj na neskorší zdravší rast mladých rastlín.

Ak sa teda rozhodnete, rozmnožovať si či už muškáty, fuksie, bylinky ako je levanduľa, rozmarín, okrasné kry (krušpán, hortenzia), ovocné kry (ríbezle) a mnohé ďalšie druhy rastlín odrezkami, tieto pred napichaním do substrátu ošetrite práškovým alebo gélovým stimulátorom rastu. Nemusíte ho, ale, kupovať. Tieto prírodné prostriedky sú vždy dostupné vo väčšine domácností a fungujú rovnako dobre, ako komerčne vyrábané zakoreňovače.

zelenina Čítajte aj Nenechajte prázdne hriadky zarásť burinou. V auguste vysejte týchto 5 zelenín a až do jesene si predĺžte sezónu

Výluh z vŕby

Mladé výhonky vŕby obsahujú veľa prirodzených rastových hormónov (auxínov), ktoré stimulujú tvorbu koreňov. Preto stačí, ak nazberáte prútiky nie hrubšie ako ceruzka (2 až 3 šálky), nastriháte ich na 10 cm kúsky a zalejete vriacou vodou. Takto ich nechajte 24 hodín lúhovať. Preceďte a získate vodu plnú rastových hormónov. V nej potom nechajte niekoľko hodín odrezky namočené, ako by ste dali kvety do vázy. Potom ich napichajte do pôdy, zalejte a počkajte kým zakorenia.

Zemiaky

Sú bohaté na živiny, škrob a enzýmy podporujúce rast. Často sa používajú pri rozmnožovaní ruží odrezkami. Aby táto metóda fungovala, treba postupovať tak, že odrezok zastrčíte do vopred vyvŕtaného otvoru v zemiaku (asi 2 cm hlboko). Zemiak potom vysaďte, ale niekoľko očiek (púčikov) odrezka nechajte trčať nad povrchom pôdy. Zrezanou plastovou fľašou ho prekryte, čím simulujete podmienky v miniskleníku (teplo a vlhko). Počas nasledujúcich týždňov udržiavajte vysadený odrezok rovnomerne vlhký. Hneď ako sa objavia prvé pučiace výhonky, plastovú fľašu odstráňte.

Med

Má nielen antibakteriálny a protiplesňový účinok, ale obsahuje aj enzýmy, ktoré dokážu stimulovať rast koreňov. Dve čajové lyžičky medu rozpustite v litri teplej vody. Odrezky dajte do pripraveného roztoku aspoň na 12 hodín a vysaďte.

Droždie

Obsahuje enzýmy, ktoré podporujú tvorbu koreňov. Domáci zakoreňovač si pripravíte tak, že rozpustíte 100 g sušeného droždia v litri vody. Na 12 hodín do roztoku ponorte konce odrezkov. Potom ich umyte a napichajte do substrátu.

rajčiny, zelený prstenec, golier, stupicke polni rane Čítajte aj Rajčiny so zeleným golierom nepotešia, no náprava je jednoduchá. Sú totiž len dva dôvody, prečo plody plne nedozreli

Bez prírodných hormónov, ale s účinkami proti plesniam a hnilobe

Aj tieto domáce prostriedky sú prospešné pri zakoreňovaní odrezkov, lebo hoci rast koreňov výrazne nepodporia, predídu rozvoju plesní a hnilôb. Dobré je, využívať ich ako prevenciu v prípade rýchlo zakoreňujúcich druhov, pri ktorých stimulátor rastu netreba používať.

  • Jablčný ocot: Zmiešajte čajovú lyžičku s litrom vody. Odrezky krátko ponorte do roztoku a potom ich zapichnite do substrátu.
  • Škoricový prášok: Bráni rozvoju plesní a podporuje tak zdravú tvorbu koreňov. Rezné plochy odrezkov jednoducho namočte do mletej škorice, napichajte do substrátu a zalejte.
  • Acylpyrín: Kyselina acetylsalicylová obsiahnutá v acylpyríne inhibuje možné patogény. Rozpustite preto jednu tabletu v pohári vody a odrezky do nej na niekoľko hodín vložte. Toto sa hodí, ak zakoreňujete odrezky vo vode, napríklad v prípade senpólií (afrických fialiek) a iných izbových rastlín či byliniek, ako je bazalka. Voda zostane dlhšie bez baktérií.
  • Aloa pravá: Gél z aloy má antiseptické vlastnosti (ničí choroboplodné zárodky). Za týmto účelom primiešajte polievkovú lyžicu gélu do pohára s vodou, v ktorom chcete nechať zakoreniť odrezky. Funguje to podobne ako acylpyrín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #med #vrba #aloa pravá #škorica #zemiak #aloe vera #droždie #odrezky #zakoreňovanie #odrezok #stimulátor rastu #stimulátor zakoreňovania #bez hormónov
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december