Pomôžte muškátom prečkať dažde bez ujmy: 6 tipov, ako neprísť o bohaté balkónové previsy

Muškáty, azda najobľúbenejšie balkónové rastliny milujú slnko. Niet sa však čomu čudovať, veď pochádzajú z južnej Afriky. Vysoké teploty a sucho znášajú oveľa lepšie, ako upršané dni s vysokou vzdušnou vlhkosťou. Čo robiť, keď letné počasie pri pestovaní nespolupracuje?

08.08.2023 06:00
muškát Foto:
debata

Možno ste si všimli, že akonáhle klesli denné aj nočné teploty a začali pomerne intenzívne dažde, muškáty na to reagovali zastavením tvorby nových kvetných púčikov. Celkovo sa ich bujný rast stopol, ako by vyčkávali, kedy opäť vykukne slnko. Nie je to len váš pocit, ale fakt. Rastliny takto naozaj na zmenu počasia reagujú. No ak im aj v tomto menej priaznivom období doprajete to, čo potrebujú, hneď ako sa slnko opäť objaví a teploty začnú stúpať, prebudia sa aj ony.

nádchovník Čítajte aj Nádchovník vás zachráni v čase chrípky a nádchy. Zásobte sa ním už teraz, aby ste boli pripravení zabojovať proti jesenným chorobám

Ako teda pomôcť muškátom prečkať dlhšie obdobie dažďov?

  1. Základom je kvalitný substrát. Túto podmienku treba splniť už na jar pri vysádzaní nových, alebo presádzaní prezimovaných rastlín. Špeciálna zemina určená na muškáty má správnu štruktúru, je schopná udržať potrebné množstvo vody aj živín a nenájdete v nej žiadne zárodky chorôb ani škodcov. Pri opakovanom zalievaní sa nezhutňuje, zostáva vzdušná, čo prospieva koreňom a prebytočná vody z nej rýchlo odtečie.
  2. Nikdy nepodceňujte drenážnu vrstvu: Ako sme už spomenuli v úvode, muškáty neznášajú premokrenie. Lepšie znesú pár dní sucha navyše, než doslova zabahnený substrát. Opäť a preto vrátime do obdobia výsadby a pripomenieme, že na dno črepníka vždy patrí vrstva drenáže. Je úplne jedno, či použijete originálny keramzit, vrstvu drobných kamienkov alebo črepov zo starých terakotových kvetináčov. Samozrejmosťou sú tiež odtokové otvory na dne pestovateľskej nádoby. Ak ste tento bod pri sadení rastlín nedodržali, v prípade, že muškáty nepestujete pod strechou, v období dažďov začnú korene v premokrenom substráte hromadne odhnívať.
  3. Odstráňte misky spod kvetináčov: Drenáž aj otvory na odtok prebytočnej vody sú skvelé, ale len do času, kým môžu 100-percentne plniť svoj účel. Ak sa totiž stane, že na rastliny intenzívne niekoľko dní prší, prebytočná voda sa v ozdobnom obale na črepník alebo v miske pod ním hromadí a atak rastlina prakticky stále doslova stojí vo vode. To má potom taký efekt, ako by prebytočná vlaha z kvetináča ani neodtekala. V takýchto prípadoch misky odstráňte a nádoby s muškátmi postavte tam, kde vám vytekajúca voda nebude prekážať.
  4. Dajte muškáty pod strechu: Pri silnom alebo nepretržitom daždi má zmysel, dočasne premiestniť črepníky s rastlinami, ktoré nie sú pred dažďom chránené pod strechu. Dôležité však je, aby sa táto záchranná akcia nezvrtla. Stále totiž platí, že musia mať dostatok svetla. Len čo sa počasie znova umúdri, môžete ich vrátiť na pôvodné miesto.
  5. Odstráňte kvety, ktoré opršali: Ak sú muškáty niekoľko dní vystavené intenzívnym zrážkam, kvety výrazne stratia na atraktivite. Rovnako hrozí vyššie riziko vzniku rôznych hubových chorôb. Preto je dobré, rastliny intenzívnejšie prečistiť odstránením aj len čiastočne odkvitnutých kvetov a všetkých listov s náznakom žltnutia. Všímajte si aj suché zvyšky rastlín napadané na substráte. Rovnako musia preč, lebo inak sú skvelým miesto na uchytenie plesní.
  6. Doprajte im extra dávku živín: Ak sú nádoby s rastlinami vystavené dažďu a nadbytočná voda odteká intenzívnejšie, berie zo sebou aj viac živín. Kompenzujte preto túto stratu extra dávkou tekutého hnojiva. Ak používate dlhodobo pôsobiace hnojivá vo forme granúl alebo hnojivových tyčiniek myslite na to, dlhotrvajúci dážď môže výrazne skrátiť obdobie ich účinku. To, že je naozaj potrebné rastliny prihnojiť spoznáte tak, že ani po návrate pekného počasia rastliny bohato nezakvitnú a listy budú vo zvýšenej miere žltnúť.
Ak sa chcete z krásnych muškátov tešiť až do... Foto: SHUTTERSTOCK
muškáty Ak sa chcete z krásnych muškátov tešiť až do prvých mrazov, nedovoľte, aby na ne výdatne pršalo niekoľko dní za sebou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dážď #hnojenie #muškáty #pestovanie muškátov #muškáty v lete #starostlivosť o muškáty
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december