Echinacea: Expertka na posilnenie imunity aj boj proti únave. Nenáročná trvalka už dávno neponúka len odtiene ružovej

Echinacea je typická letná trvalka, ktorej pestovanie sa viac než oplatí. Nielen, že prvé kvety niektorých odrôd rozkvitajú už v júni a postupne vás môžu tešiť až do septembra, navyše je na pestovanie absolútne nenáročná a dá sa využiť ako liečivka.

10.08.2023 14:00
echinacea purpurová Foto:
debata (1)

Podľa pestovateľky trvaliek Ing. Klaudie Konečnej (slovensketrval­ky.sk) bol sortiment echinaceí celé desaťročia obmedzený na ružovú a bielu farbu prostredníctvom dostupnej echinacey purpurovej (Echinacea purpurea). Veľká zmena však nastala začiatkom nového milénia, keď americkí šľachtitelia začali krížiť echinaceu purpurovú a E. pallida s jedinou žltokvitnúcou E. paradoxa. Vďaka jej žltému génu sa od roku 2005 na trhu objavujú už aj žlté, oranžové či červené echinacey a s postupom času ich pribudlo toľko, že z množstva farebných odtieňov, kombinácií a tvarov kvetov si nebudete vedieť vybrať.

Rastliny echinacey tvoria prízemnú ružicu... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
echinacea Rastliny echinacey tvoria prízemnú ružicu listov, z ktorej vyrastajú pevné, málo vetvené stonky nesúce veľké úborovité kvety s nápadne vypuklým stredom. V závislosti od odrody dorastajú do výšky 50 až 120 cm.

Echinacea je jedna z najmenej náročných trvaliek na pestovateľskú starostlivosť, pričom si ju v záhrade môže vysadiť úplne každý bez ohľadu na štýl. Rastlina sa uplatní v klasickej vidieckej záhrade, v záhonoch anglického typu, v zmiešaných divokých výsadbách i v moderných kombináciách s okrasnými trávami, rozhodne by nemala chýbať ani v bylinkovom záhone.

5 základných potrieb spokojnej rastliny

  • Plne slnečné stanovište.
  • Hlbšia, dobre priepustná pôda.
  • Zálievka a hnojenie počas vegetácie, avšak treba prihliadať na konkrétny typ pôdy, preto sa automatickej závlahe v záhonoch s týmto druhom vyhnite.
  • Pravidelné odstraňovanie odkvitnutých kvetov na podporu tvorby nových púčikov.
  • Čistenie trsov a rez rastlín zopár centimetrov nad pôdou v predjarí.
Prípravky z echinacey nie sú vhodné na vnútorné... Foto: SHUTTERSTOCK
echinacea, čaj Prípravky z echinacey nie sú vhodné na vnútorné užívanie pre ľudí trpiacich problémami s pečeňou. Rovnako nie je táto bylina vhodná na dlhodobé (preventívne) užívanie.

Expertka na posilnenie imunity

Echinacea purpurová je známa tým, že dokáže prispieť k lepšiemu fungovaniu obranyschopnosti organizmu. Látky, ktoré rastlina obsahuje, stimulujú imunitný systém, ničia vírusy, baktérie a plesne. Spracovávať môžete všetky jej časti, hoci najúčinnejší je koreň.

  • Tinktúru z koreňa si môžete pripraviť na konci vegetačného obdobia, teda na jeseň. Do litra 40– až 50-percentného bieleho alkoholu dajte 300 g nasekaného koreňa a nechajte lúhovať dva týždne až mesiac pri izbovej teplote. Každý deň nádobu pretrepte. Obsah potom preceďte cez gázu do fľašky z tmavého skla a uložte na tmavé a chladné miesto. Na posilnenie imunity užívajte nalačno malú lyžičku. Pozor! Túto tinktúru neužívajte v tehotenstve, počas dojčenia a nepodávajte ju deťom do troch rokov.
  • Čaj z kvetov stimuluje imunitný systém, bráni šíreniu infekcií a uvoľňuje dýchacie cesty. Na prípravu zalejte dve lyžičky sušenej echinacey 250 ml vriacej vody, nechajte 8 minút lúhovať a po precedení pite po dúškoch ešte teplé.
  • Na načerpanie energie odporúčame kúpeľ pripravený z piatich lyžíc sušených kvetov, ktoré tri minúty povaríte v litri vody. Odvar potom nechajte 15 minút odstáť a nalejte do napustenej vane. Použiť sa dá aj na kúpeľ nôh, lebo echinacea má tiež protiplesňové účinky.
Záhon s echinaceami je vždy plný života. Priťahuje motýle, včely a iné užitočné opeľovače
Video

Echinaceí je nespočetné množstvo odrôd a stále pribúdajú nové. V spolupráci s odborníkmi na trvalky sme pre vás vybrali 6 naozaj výnimočných a dostupných aj na našom trhu. Potešte sa pohľadom na rozmanité farby vo FOTOgalérii.

‘Eccentric’: Plné červené kvety nesú stonky...
‘Cherry Fluff’: Ružovo-zelený a navyše plný...
+3‘Lemon Drop’: Plnokvetá echinacea s citrónovými...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zdravie #echinacea #bylinka #koreň #trvalka #odrody #liečivá rastlina #posilnenie imunity #liečivka #tinktúta
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december