Oplatí sa pestovať uhorky z priesad? Aby vaše snaženie nestratilo zmysel, poriadne si musíte ustrážiť dve dôležité veci

Na predpestovanie uhorkových priesad je najvhodnejšia sejba semien v období okolo 10. apríla. Je to tak akurát - ani zavčasu, ani príliš neskoro.

05.04.2024 06:00
uhorky, uhorky nakladačky Foto:
debata

Ak sa pýtate, prečo by ste si vôbec mali uhorky predpestovávať, odpoveďou môže byť informácia, že tak viete získať 2– až 3-týždňový náskok v zbere úrody v porovnaní s priamou sejbou. Výhodné je to napríklad z pohľadu plesne uhorkovej, keďže skoré odrody nakladačiek stihnete zavariť skôr, než sa v poraste celkom rozšíri. Avšak, predpestovávanie uhoriek nie je také jednoduché, ako by sa na prvé prečítanie mohlo zdať.

melón cukrový Čítajte viac Najsladšie melóny: 7 praktických tipov na sejbu a pestovanie. Nemajte obavy, netreba im viac než uhorkám nakladačkám

Na čo si dať naozaj pozor?

  • Dôležité je, aby ste rastlinám počas noci vedeli zabezpečili citeľne nižšiu teplotu, než budú mať počas dňa, čo môže byť v domácich podmienkach problém. Preto sa priesady často vyťahujú a neskôr na hriadke horšie ujímajú.
Foto: Peter Gajdoštin
uhorky, priesady,
  • Dopestovanie uhorkových priesad trvá tri až štyri týždne, čo je dostatočný čas na to, aby sa im vyvinuli dva pravé listy a pevný koreňový bal s bielymi korienkami. Vtedy je ideálny čas na výsadbu. Ak toto obdobie, ktoré netrvá príliš dlho, zmeškáte, korienky začnú hnednúť a zakrátko takmer zmiznú. Mladá priesada prestane rásť, pri vysádzaní sa s ňou zle manipuluje, pretože prakticky nemá koreňový bal. Po vysadení musí korene znova vytvoriť, čo trvá aj dva týždne a tým stratí predpestovanie zmysel. Uhorky z priamej sejby zrazu v raste dobehnú tie z priesad.
Foto: SHUTTERSTOCK
uhorky, uhorky nakladačky

Aké je na to riešenie?

V čase vhodnom na vysádzanie sledujte koreňový bal. Jednoducho priesadu vyberte zo zakoreňovača a skontrolujte. Len čo uvidíte, že korienky začínajú hnednúť, ihneď začnite s vysádzaním na hriadky, alebo rastliny aspoň presaďte do väčšieho črepníka. Neotáľajte, pretože časovo sa pohybujete v rozmedzí dvoch-troch dní, keď už môže byť neskoro. Uhorky treba sadiť na vodu a dobre ich poliať.

Vybrali sme pre vás 8 spoľahlivých nakladačiek

Výborne sa im bude dariť na voľných hriadkach. Sú odolné a spoľahlivo rodia.

Fotogaléria
‘Jitka F1’ je hrubo bradavičnatá a geneticky...
‘Alhambra F1’ je partenokarpická hrubo...
+5‘Karolina F1’ je jemne bradavičnatá odroda s...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #uhorky #uhorky nakladacky #pestovanie priesad
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december