Podvody s predajom ovocných stromčekov sú stále v kurze. Pozor, aby ste nenaleteli na „stĺpy ovocia“ z Photoshopu

O tom, že hlavne na internete, prípadne v časopisoch sa môžete stretnúť so zavádzajúcou ponukou „stĺpovitých“ druhov a odrôd ovocných stromčekov, sme vás už pred niekoľkými mesiacmi informovali.

03.04.2024 07:31
stlpovité ovocné stromy, podvod, klamstvo, Foto:

Žiaľ, situácia sa nijak výrazne nezmenila a stále sa nájdu záhradkári, ktorí neodolajú a napriek očividne upraveným fotografiám výpestkov, si stromčeky objednajú. Sklamanie býva veľké. Buďte preto opatrní a pred kúpou si vždy z viacerých zdrojov overte poctivosť predajcu.

m-reporter ikona appka  1024 x 1024 px   2 Dávame do pozornosti Radi trávite čas záhradkárčením? Podeľte sa o vaše skúsenosti. Pošlite nám video cez novú aplikáciu mREPORTÉR

Inzeráty s ponukami stĺpovitých ovocných stromčekov so zaručenou úrodou veľkého množstva ovocia, ktorú dosiahnete bez potreby špeciálnych vedomostí a bez rizika mrazov či škodlivých organizmov, označil vo svojom oficiálnom vyjadrení aj Odbor ochrany rastlín (ÚKSÚP) za klamlivú reklamu. Okrem iného sú podľa odborníkov hlavným dôvodom ponúkané druhy a odrody.

Stĺpovité ovocné stromčeky naozaj existujú. Aj...
stromceky podvod Stĺpovité ovocné stromčeky naozaj existujú. Aj sa na nich dá dopestovať pekná úroda. Chce to však isté znalosti, trpezlivosť a hlavne voľbu tých správnych druhov a odrôd. Takto, ako na počítačom vytvorených obrázkoch niektorých predajcov však nikdy vyzerať nebudú.

Ovocinár v tom má jasno

Podľa Ing. Mariána KOMŽÍKA, ktorý sa dlhé roky profesionálne venuje ovocinárstvu a tiež predaju ovocných výpestkov je faktom to, že okrem jabloní nebol zatiaľ vyšľachtený žiadny iný druh ani odroda ovocia s geneticky podmieneným stĺpovitým rastom. Preto, ak sa v ponuke predajcov okrem jabloní stretnete aj so „stĺpovitými“ odrodami iných ovocín, ide podľa neho o marketingový ťah a zavádzanie zákazníka.

Na fotografii je odroda jablone ‘Redcats’.... Foto: mein-schoener-garten.de
stlpovita Jablon redcats Na fotografii je odroda jablone ‘Redcats’. Patrí do skupiny odrôd, ktoré majú v názve príponu CATS. Tá znamená z anglického Columnar Apple Tree System, že ide o stĺpovité pestovanie stromov jabloní. Takže nielen odroda ‘Redcats’, ale napríklad aj ‘Suncats’, ‘Goldcats’, ‘Greencats’ a ‘Starcats’ majú geneticky podmienený stĺpovitý rast.
marian komzik_ovocinar Čítajte viac Rozhovor s ovocinárom: Kedy je stĺpovitá odroda stromčeka len marketingový ťah a čo si všímať pri kúpe?

Dobré je, poznať rozdiel

  • Stĺpový tvar: Pestovať sa v ňom dá prakticky akýkoľvek ovocný druh. Ak však tento nemá geneticky podmienený stĺpovitý rast, bude tvarovanie veľmi náročné. Častokrát sa bežnému záhradkárovi ani nepodarí, udržať stromčeky také, ako si predstavoval.
  • Geneticky podmienený stĺpovitý rast: Pri takýchto druhoch/odrodách takmer úplne odpadá rez. Stromčeky rastú pomaly, tvoria len kratučké bočné výhonky. Toto zatiaľ platí len pri konkrétnych odrodách jabloní.
Stĺpovité odrody jabloní: ‘Cumulus’, ‘Herald’, ‘Koral’, ‘Slendera’, ‘Malini Dulcessa’, ‘Redini Cuckoo’, ‘Rumba’, ‘Goldcats’, ‘Greencats’, ‘Redcats’, ‘Pomfital’…
Ovocné odrody vhodné na stĺpové tvary

Nemajú geneticky podmienený stĺpovitý rast, no ak máte nejaké ovocinárske znalosti a dostatok trpezlivosti, pravidelným tvarovaním ich udržíte v stĺpovom raste.

Fotogaléria
Hruška ‘Concorde’
Hruška ‘Decora’
+6Hruška ‘Obelisk’

© Autorské práva vyhradené

chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #stĺpovité ovocné stromčeky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december