Rozhovor s ovocinárom: Kedy je stĺpovitá odroda stromčeka len marketingový ťah a čo si všímať pri kúpe?

Na tému „stĺpovitých“ odrôd bez geneticky podmieneného stĺpovitého rastu sme sa rozprávali s ovocinárom Ing. Mariánom KOMŽÍKOM, autorom publikácií Pomológia - odrody 21. storočia a Menej známe ovocné druhy.

19.07.2023 14:00
marian komzik_ovocinar Foto: ,
Ovocinár Ing. Marián Komžík (Kohaplant)
debata

Niektorí záhradkári boli uvedení do omylu keď si mysleli, že kupujú stĺpovité odrody ovocných stromčekov. V skutočnosti však išlo, podľa všetkého, len o marketingový ťah, keďže v jednom z vašich predchádzajúcich rozhovorov ste upozorňovali na fakt, že geneticky podmienený stĺpovitý rast majú zatiaľ len niektoré odrody jabloní. Môžete nám to bližšie vysvetliť?

Áno, je pravdou, že okrem jabloní nebola zatiaľ vyšľachtená žiadna odroda s geneticky podmieneným stĺpovitým rastom. Treba si však uvedomiť rozdiel medzi výrazmi stĺpovitý a stĺpový. V stĺpovom tvare sa dá totiž pestovať prakticky akýkoľvek ovocný druh. Ak, ale, daná odroda nemá geneticky podmienený stĺpovitý rast, treba ju pomerne náročne tvarovať.

Na fotografii je odroda jablone ‘Redcats’.... Foto: mein-schoener-garten.de
stlpovita Jablon redcats Na fotografii je odroda jablone ‘Redcats’. Patrí do skupiny odrôd, ktoré majú v názve príponu CATS. Tá znamená z anglického Columnar Apple Tree System, že ide o stĺpovité pestovanie stromov jabloní. Takže nielen odroda ‘Redcats’, ale napríklad aj ‘Suncats’, ‘Goldcats’, ‘Greencats’ a ‘Starcats’ majú geneticky podmienený stĺpovitý rast.

To znamená, že v stĺpovom tvare môžem pestovať napríklad aj hrušku alebo slivku, no bude ma to stáť oveľa viac námahy a náročnejšie techniky rezu?

Presne tak. Pri ovocných odrodách bez geneticky podmieneného stĺpovitého rastu je potrebné mať určitú zručnosť a znalosť techniky. Treba si totiž uvedomiť, že na stĺpový tvar idete meniť stromček, ktorý by bez vášho zásahu rástol prakticky pokojne aj s tradičným tvarom korunky. V týchto prípadoch je potom lepšie, uprednostniť odrody so zakrpateným alebo s umierneným rastom, pretože tieto sa tvarujú jednoduchšie.

Môžete uviesť príklady ovocných odrôd, ktoré nemajú stĺpovitý rast geneticky podmienený, no s určitou mierou snahy ich dokážeme pestovať v stĺpovom tvare?

Z hrušiek sú to napríklad ‘Saphira’, ‘Obelisk’, ‘Kolumnova Rosyjska’, ‘Concorde’, ‘Zlata’ a ‘Decora’. Rovnako v sortimente kôstkovín nájdete len také odrody, ktoré majú kompaktný či zakrpatený rast, preto sa do určitej miery hodia na tento spôsob pestovania (‘Imperial’, ‘Fruca’, japonská sliva ‘Kolonovidnaja’, ‘Geisenheimer Top’). Genetiku však za tým nehľadajte a pripravte sa na potrebu výraznejšieho tvarovacieho rezu. Stromy sa vám samy nebudú tvarovať ani v prípade broskýň či marhúľ, ktorých viaceré odrody niektorí predajcovia s obľubou vydávajú za stĺpovité.

zena_vinic Čítajte aj Aktuálne teploty dávajú poriadne zabrať aj viniču. Nedostatok vody vás pritom môže vyjsť pekne draho

Dobre, už teda vieme, že geneticky zakódovaný stĺpovitý rast majú zatiaľ len špeciálne vyšľachtené odrody jabloní. Ak by sme si, ale, chceli stĺpový tvar predsa len vyskúšať, ktorý z iných druhov nám ako začiatočníkom odporučíte?

Odporučil by som vám višňu, napríklad odrodu ‘Stĺpovitá tmavá’, ‘Piemont’ alebo ‘Jachim’. Vďaka pravidelnej obmene výhonkov nie je ich pestovanie v tomto tvare zložité. Skúsiť by ste mohli aj čerešne (‘Silvia’, ‘Queen Mary’, ‘Compact Stella’, ‘Sara’, ‘Victoria’), no výpestky musia byť zapestované na slabo rastúcich podpníkoch (Gisela5, Gisela6). V tomto prípade by som vám, ale, odporučil, zoznámiť sa so Zahnovým spôsobom rezu.

Na základe toho, čo sme sa už od vás dozvedeli odhadujem, že ponúkané stĺpovité ríbezle a egreše tiež nebudú úplne v poriadku.

Áno, niektorí predajcovia, žiaľ, ponúkajú stĺpovité odrody ríbezlí aj egrešov, no toto je úplný nezmysel. Tieto rastliny sú totiž prirodzene krami, a tak rozhodne nemôžu mať geneticky podmienený stĺpovitý rast. V skutočnosti tak môže ísť o výpestky už zapestované v niektorom z pestovateľských systémov, ako je štíhle či superštíhle vreteno. Výsadbový materiál je teda úplne rovnaký, ako keď kupujete klasický ker. Za mňa je preto nezmysel, niekoľkonásobne ho preplácať kvôli štítku „stĺpovitý“.

Ak by ste mali na záver zhrnúť svoj postoj k stĺpovitým odrodám ovocia, čo by ste povedali?

Je dôležité mať realistické očakávania. Pri niektorých odrodách je stĺpový tvar možný, aj keď nemajú geneticky podmienený stĺpovitý rast. Ich tvarovanie však vyžaduje znalosť techniky a poznanie zákonitostí rastu daného druhu. Pri kúpe takýchto odrôd sa tiež určite informujte o tom, na akom podpníku sú naštepené (treba vyberať slabo rastúce) a aká je sila ich rastu (jednoduchšie sa budú tvarovať odrody umiernene rastúce až zakrpatené).

m-reporter ikona appka  1024 x 1024 px   2 Dávame do pozornosti Radi trávite čas záhradkárčením? Podeľte sa o vaše skúsenosti. Pošlite nám video cez novú aplikáciu mREPORTÉR
Ovocné odrody vhodné na stĺpové tvary

Nemajú geneticky podmienený stĺpovitý rast, no ak máte nejaké ovocinárske znalosti a dostatok trpezlivosti, pravidelným tvarovaním ich udržíte v stĺpovom raste.

Fotogaléria
Hruška ‘Concorde’
Hruška ‘Decora’
+6Hruška ‘Obelisk’

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hruška #slivka #jabloň #odroda #ríbezle #čerešňa #ovocný strom #višňa #egreše #stlpovity #stlpovy #stlpovita jablon
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december