Aktuálne teploty dávajú poriadne zabrať aj viniču. Nedostatok vody vás pritom môže vyjsť pekne draho

Aj keď je pre vinič nadbytok vody horší ako jej nedostatok, v oboch prípadoch kry zbytočne trpia stresom, ktorý sa negatívne prejavuje na raste, celkovom zdravotnom stave, rodivosti aj kvalite úrody.

17.07.2023 14:00
zena_vinic Foto:
Aby ste sa dočkali krásnych strapcov so sladkými bobuľami, treba počas horúceho leta aj viniču dopriať závlahu.
debata

Počas sucha dochádza k zastaveniu rastu mladých výhonkov a k ohýbaniu vrcholov smerom nadol. Sviežo zelená farba krov sa postupne mení na sivozelenú a listy prestávajú nasledovať slnko. Úponky vädnú a pri silnom strese žltnú, usychajú a opadávajú. Extrémny nedostatok vody môže spôsobiť aj usychanie strapín, vädnutie a scvrkávanie bobúľ.

Pri suchu sa spomaľuje fotosyntéza a znižuje tvorba zásobných látok, čo negatívne ovplyvňuje schopnosť krov prezimovať bez poškodenia. Klesá tiež obsah aminokyselín a organických kyselín, čo môže pri bielych odrodách dokonca negatívne ovplyvniť ich arómu.

Nedostatok vody súvisí aj s nedostatočnou výživou rastlín, pretože voda zabezpečuje transport živín z pôdy a ich pohyb v rastline. Ker počas sucha prijíma oveľa menej minerálnych látok než pri vyrovnanom vodnom režime.

Miera tolerancie proti suchu sa môže pri jednotlivých kroch výrazne líšiť

Množstvo vody, ktoré viničový ker spotrebuje počas vegetačného obdobia závisí nielen od počasia, ale aj od hustoty výsadby, veku rastliny, veľkosti listovej plochy a od množstva budúcej úrody (násady strapcov). Citlivosť viniča na sucho sa však líši aj odrodovo a podstatnú úlohu zohráva tiež použitý podpník. Niektoré majú vyššiu odolnosť proti suchu, napríklad Kober 5 BB a Craciunel 2.

Sucho sa na viniči prejavuje zastavením rastu... Foto: SHUTTERSTOCK
vinic Sucho sa na viniči prejavuje zastavením rastu letorastov a ohýbaním vrcholov smerom nadol, pričom sa ich sviežo zelená farba postupne mení na sivozelenú.

Pri zalievaní viniča treba zohľadniť tieto fakty:

  • Ker má schopnosť získať vodu vďaka hlboko siahajúcim koreňom aj v menej priaznivých klimatických podmienkach. Je však dôležité, aby rastlina rástla na vhodnom podloží, pretože na piesočnatých pôdach so slabou vododržnosťou tento mechanizmus nefunguje.
  • Viničové kry pestované v ozelenených viniciach budú vzhľadom na rastlinnú konkurenciu v príjme vody potrebovať častejšiu závlahu.
  • Pri zalievaní je dôležité prihliadať na rastovú fázu. Dostatočné zásobenie vlhkosťou je kľúčové od začiatku rastu bobúľ až po začiatok ich mäknutia. Vinič tak najviac vody potrebuje v júli a na začiatku augusta. Následne závlahu obmedzte, pretože nadmerné zásobenie vlhkosťou zvyšuje príjem dusíka, čo negatívne ovplyvňuje tvorbu cukrov a aromatických látok.
  • V extrémne suchých rokoch je vhodné, začať s doplnkovým zalievaním viniča už v júni.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #úroda #sucho #vinič #stres #hrozno #polievanie #zalievanie #viničový ker #pestovanie viniča
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december