Je vám ľúto za letom a kvetmi na balkóne? Siahnite po rastlinách, ktoré budú kvitnúť odteraz až do hlbokej zimy

Pokiaľ sa ani po lete nechcete vzdať balkóna plného kvetov, nemusíte. Môžete si ho skrášliť peknými jesennými farbami, ktorými vás budú tešiť rastliny kvitnúce od jesene až do neskorej zimy. Starostlivosť o ne pritom nie je náročná a vydržia pekné ešte celé dlhé týždne. Záhradný architekt Martin Čurda z relácie Tv Joj Nová záhrada radí, po ktorých rastlinách siahnuť, ak chcete na balkóne kvitnúcu pestrofarebnú jesennú výsadbu.

04.10.2022 06:00
vresy Foto:
debata

Neprehliadnuteľný je v hrantoch na balkóne cyklámen, radí záhradný architekt. Okrem úžasného efektu je cyklámen aj neočakávane otužilý a ak je mierna zima, dokáže nám skrášliť balkón aj počas nej. Ideálne umiestnenie je v závetrí na slnečnom stanovišti. Ak je však na slniečku, substrát kontrolujeme denne a dbáme na to, aby nevyschol. Úplnou klasikou na jesenný balkón sú vresy (Calluna). Ich drobné kvietky sú jedným zo symbolov jesene a poskytujú naozaj pestrú paletu farieb. Vresy vydržia byť krásne dlho do zimy.

Krásne sú aj jesenné plody

Podobne je na tom aj vresovec (Erica), ktorý dokáže zakvitnúť drobnými kvietkami pestrej palety farieb tak, že v jednom momente celkom prekryjú aj listy. „Doposiaľ som spomenul druhy, ktoré dokážu úžasne zakvitnúť a k nim sa výborne hodia druhy, ktoré sú dekoratívne svojimi listami, alebo plodmi,“ hovorí Martin Čurda. „Tým prvým dokáže očariť drobný vždyzelený krík, ktorý sa nazýva Hebe. Počas leta síce kvitne fialovými kvietkami, ale na zimu dokáže pekne sekundovať v hrantíku práve vyššie spomenutým vresom a vresovcom. Krásu prostredníctvom svojich plodov zasa v jesennom hrantíku poskytuje Gaultéria. Jej mäsité bobule na jeseň a v zime určite neprehliadnete. Potrebujú vzdušný substrát s nízkym pH, tak ako všetky vyššie menované druhy, a pôda im nesmie v okolí korienkov nikdy preschnúť.“

sadenie ruží Čítajte aj Ako vypestujete krásne ruže aj bez skúseností a veľkých výdavkov? Onedlho môžete začať sadiť

Nevyžadujú veľa práce

Čo sa týka starostlivosti o takéto jesenné výsadby, je skutočne minimálna a spočíva hlavne v pravidelnej kontrole vlhkosti substrátu a zalievaní. Ak použijeme pri vysádzaní substrát na kyslomilné druhy, netreba ani hnojiť. Čo sa týka vysádzania, môžeme rastlinky pokojne sadiť aj tesnejšie k sebe. Jednak už do zimy nebudú mať veľké prírastky, jednak sa aj počas zimy navzájom chránia pred mrazivým prúdením vzduchu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #balkón #gaultéria #cyklámen #vresovec #vresy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december