Ako vypestujete krásne ruže aj bez skúseností a veľkých výdavkov? Onedlho môžete začať sadiť

Pokiaľ chcete vysadiť v záhrade ruže a nemáte s ich pestovaním žiadne skúsenosti, je dobré ísť na istotu. Siahnite po rastlinách, ktoré vás nezruinujú, z hľadiska odolnosti sa budete môcť na ne spoľahnúť a nesklamú vás ani farbou, ani vôňou. Keď rastliny zasadíte na jeseň, v lete sa už budete môcť tešiť z rozkvitnutej ružovej záhrady, ktorej sa nič nevyrovná.

26.09.2022 06:00
sadenie ruží Foto:
debata

Radšej presádzať ako vysádzať

Pokiaľ chcete ušetriť, je lepšie ruže presadiť než kupovať mladé rastlinky vypestované v črepníku. Ďalšou možnosťou sú voľnokorenné rastliny, teda ruže kúpené bez nádoby. Ruže, ktoré sa už stihli trochu rozrásť v pôde, majú korene viac rozvinuté než ruže z nádob. Preto sa v záhrade rýchlejšie ujmú a udomácnia. Na výber a vysádzanie ruží máme na jeseň iba obmedzené časové okno, preto by ste sa už mali obzerať po vhodných rastlinách. Zhruba v polovici októbra môžete začať sadiť, v polovici novembra sa výsadba ruží končí. Potom je pôda na výsadbu už príliš chladná a premáčaná.

Ako pripraviť pôdu

Aby sme ružiam pripravili čo najlepšie podmienky, je potrebné najskôr zvážiť miesto výsadby. Ruže potrebujú dostatok slnka, vzduchu a kvalitnú pôdu, no horúčavu neznášajú dobre. Preto im vyberieme slnečné miesto, no nie také, kde by sa mohla horúčava ešte znásobiť, teda napríklad nie pri múre. Pôdu treba prerýľovať a obohatiť kompostom. Rastliny vysádzame hlbšie do pôdy, miesto očkovania môžeme umiestniť 10 – 15 centimetrov pod zem. Toto pravidlo neplatí pre stromčekové ruže, pretože tým by sme takto zakryli časť kmeňa. Po zasadení zem dobre pritlačíme a rastliny polejeme. Voľnokorenné ruže namočíme na noc pred výsadbou do vedra s vodou.

živý plot Čítajte aj Nemusí byť vždy len krušpán. Živý plot z iných drevín dodá záhrade ohromný šmrnc

Ktoré vybrať a ako sa o ne starať

Voľnokorenné ruže sú záhradnou klasikou. Určite vás nesklamú odrody Aloha, Windrush, Jacques Cartier AGM, Complicata alebo Wollerton Old Hall. Všetky ruže treba strihať, aby sme ich uchovali pekné a zdravé. Striháme plané a choré výhonky i odkvitnuté kvety. Strih robíme na jar, jeseň je časom strihu plazivých ruží a mini kultivarov. Ak sa vám zdá, že ruža neprosperuje, ako má, môžete ju zostrihať viac, pomôže jej to. Pri kríkových a popínavých ružiach však so strihom radšej opatrne, aby sa rastliny nerozrástli až práliš a nevytvorili nevzhľadnú húštinu.

Prevencia je lepšia ako liečba

Platí to nielen u ľudí, ale aj pre rastliny vrátane ruží. Rez, polievanie a hnojenie sú úkony, ktorými udržíte ružu v plnom zdraví a kráse. Keď rastlinu predsa len napadnú choroby alebo škodcovia, dokáže sa s nimi pomerne dobre vysporiadať. No pri masívnejšom napadnutí bude potrebovať našu pomoc. Vošky zlikvidujeme osvedčeným žihľavovým výluhom, roztočca zasa vývarom z paliny alebo prasličky. Listy vyhryzené chrobákmi treba strihať. V prípade výskytu cikádočky a piliarky postriekame ruže pyretrínovým prípravkom. Hubové ochorenia zmierňujeme postrekom prasličkovým vývarom, výhonky napadnuté hrdzou treba zlikvidovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ruže #popínavé ruže #vošky #voľnokorenné ruže #stromčekové ruže
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december