Petržlen
je všestranná bylinka, čo sa použitia v kuchyni na dochucovanie jedál týka.
Tip na umiestnenie: Petržlen uprednostňuje polotieň. Dajte ho preto na balkóne na menej slnečné miesto.
Tip na polievanie: Petržlenová vňať potrebuje veľa vody. V horúcich dňoch by ste ju mali v kvetináči polievať niekoľkokrát denne.
Bazalka
symbolizuje chuť stredomorskej kuchyne a je spomienkou na časy dovolenkového relaxu.
Tip na umiestnenie: Bazalka ako stredomorská rastlina miluje slnko. Nájdite na balkóne svetlé miesto pre kvetináč s touto bylinkou.
Tip na polievanie: Nezabudnite svoju bazalku dostatočne zaliať. Pôda by mala byť vždy vlhká, ale nie premočená.
Tymian
je, podobne ako bazalka, pevnou súčasťou stredomorskej kuchyne. Je súčasťou obľúbenej zmesi provensálskeho korenia.
Tip na umiestnenie: Tymian miluje slnečné lúče, kvetináču vyberte čo najsvetlejšie miesto.
Tip na polievanie: Suchá pôda? Pri tymiane na tom až tak nezáleží. S polievaním radšej opatrne a počkajte až do momentu, kým je pôda skutočne suchá.
Medovka
šíri okolo seba jemnú citrusovú arómu. Jej lístky sa hodia do zeleninových jedál a čerstvých šalátov.
Tip na umiestnenie: Slnko má rada, to áno, ale nesmie ho byť priveľa. Medovke preto najviac vyhovuje čiastočne tienisté miesto.
Tip na polievanie: Pokiaľ ide o polievanie, medovka je celkom nenáročná bylinka. Zalievajte ju až vtedy, keď je pôda suchá.
Majorán
je neoddeliteľnou súčasťou „ťažších“ jedál. Najmä preto, že pozitívne vplýva na trávenie, čím ho uľahčuje.
Tip na umiestnenie: Majorán uprednostňuje slnečné lúče. Pri výbere miesta na balkóne dajte pozor na to, aby bola bylinka chránená pred vetrom a prievanom.
Tip na polievanie: Lepšie o niečo menej ako priveľa – pred zalievaním počkajte, kým nie je pôda skutočne suchá.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Zapečená biošpargľa na Carmenete na Varecha.sk