Praží vám na balkón slnko? Pestujte rastliny, ktorým to nevadí. Vybrali sme pre vás vďačné klasické balkónovky vhodné na miesta na plnom slnku

Pri výbere vhodných druhov a kultivarov treba zohľadniť nielen ich nároky, ale zároveň vybrať aj vhodné nádoby, v ktorých budeme rastliny na slnečnom balkóne alebo okne pestovať. Rastliny s drobným vzrastom nevysádzame do veľkých nádob, pretože ich jemný pôvab by tam celkom zanikol. Príliš mohutné kvetiny umiestnené do malých nádob zasa pôsobia nevyváženým dojmom.

15.06.2023 06:00
balkónovky Foto:
debata

Klasika vhodná na plné slnko

Taký je napríklad asparágus Sprengerov. Má svieže zelené listy, vďaka ktorým sa dobre uplatňuje medzi kvitnúcimi rastlinami, ako sú petúnky, ovisnuté muškáty, fuksie a ďalšie okenné a balkónové kvetiny. Asparágus je skromný, dobre znáša slnko, polotieň aj tieň. Vďačná je aj papučka celolistá. Je to bohato kvitnúca rastlina so zaujímavými žltými kvetmi podobnými papučkám. Dorastajú do výšky okolo štvrť metra, dobre sa hodia do spoločnej výsadby s červenými muškátmi a modrými petúnkami alebo agerátmi. Vyžadujú slnko, vo vetre a daždi strácajú pekný vzhľad.

Znesú aj polotieň

Zvonček rovnakolistý je obľúbená izbová rastlina, ktorá bola kedysi hojne pestovaná. Má biele alebo modré kvety a výšku 10 – 20 centimetrov. Vyžaduje slnečné miesto, ale znesie aj polotieň. Po odkvitnutí sa odporúča rastliny zrezať. Do polotieňa je vhodný aj známy klinček s tmavozelenými listami a bohatstvom krásnych červených kvetov. Ktoré rozkvitajú od mája do neskorej jesene. Vyžaduje dostatočnú vzdušnú vlhkosť a ochranu pred dažďom i slnečným úpalom. Vyhovuje mu najmä východná a severná strana.

kosatce Čítajte aj Patria medzi najpôvabnejšie rastliny, môžete ich pestovať v lesných oblastiach aj v trvalkových záhonoch na nížine. Vyberte si vhodný druh, poradíme ako na to

Čo by bol balkón bez muškátov

Muškát krúžkovaný je známa okenná a balkónová kvetina s rozsiahlym výberom nízkych i vyšších kultivarov s jednoduchými, poloplnými i plnými kvetmi rôznych farieb: biela, ružová, červená, oranžová aj fialová. Tomuto muškátu vyhovuje miesto na slnku alebo v polotieni. Kvitne veľmi dlho, spravidla od mája až do prvých mrazov. Muškát štítovitolistý má zasa ovisnutý vzhľad a bohatý vý výber kultivarov s kvetmi rôznych farieb. Vlastnosti aj nároky sú podobné ako pri muškáte krúžkovanom.

Petúnky musia byť

Petúnka hybridná je jedna z najpoužívanejších balkónoviek s poloovisnutým až ovisnutým vzrastom. Jednotlivé kultivary dorastajú do výšky štvrť až pol metra a kvitnú drobnými aj veľkými kvetmi bielej, ružovej, červenej, modrej alebo fialovej farby. Kultivary s jednoduchými kvetmi kvitnú zvlášť bohato. Vyžadujú miesto na slnku, sú citlivé na preschnutie aj na dlhšie zrážkové obdobie, preto ich môžeme umiestniť do tzv. zrážkového tieňa, napríklad pod balkóny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zvonček #klinček #petúnia #muškát #balkónovky #asparágus
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december