14 nápadov za pár eur: Zimný dekor s čemericami nielen na vianočný stôl + praktické rady k pestovaniu

Hoci klasikou je čemerica čierna s bielymi kvetmi, na svoje si prídu aj milovníci iných odtieňov. Šľachtenie dnes už pokročilo míľovými krokmi a na trhu nájdete, okrem iných aj ružové hybridy čemerice východnej.

01.12.2023 06:00
čemerice, zimná dekorácia, Vianoce, výzdoba,... Foto:
debata

Ak na vás kvety čemeríc pôsobia zraniteľným dojmom, nedajte sa zmiasť. Rastliny sú to neskutočne odolné, no treba im dopriať správne stanovište. V polotieni pod korunami listnatých stromov a krov sú dlhovekými a každým rokom sa zväčšujúcimi trvalkami.

Ak sa rozhodnete, presadiť si čemericu zo... Foto: SHUTTERSTOCK
jesenná výsadby, aranžmán, vres, gaultéria, cyklámen, čemerica Ak sa rozhodnete, presadiť si čemericu zo záhona dočasne do črepníka, nepoužívajte substrát na izbové ani balkónové rastliny, ale klasický záhradnícky.

Kým väčšina čemeríc má hlavné obdobie kvitnutia v neskorej zime či v skorej jari, šľachtitelia mysleli už aj na to, aby mohli krásne kvety zažiariť tiež vo vianočných dekoráciách. Samozrejme, ideálne je, používať tieto rastliny v rámci výzdoby exteriérov, no dočasne zvládnu krášliť aj vianočný interiér (avšak nie viac ako niekoľko týždňov). Ku skoro kvitnúcim odrodám patria napríklad ‘Martha’ a ‘Irene’ (od druhej polovice decembra), ‘Hilda’ a ‘Christmass Carol’ (kvetmi vedia prekvapiť už od novembra).

Vianočná čemerica ‘Christmass Carol’ s... Foto: slovensketrvalky.sk
čemerica Christmass Carol Vianočná čemerica ‘Christmass Carol’ s kvitnutím už od novembra.

Po Vianociach von, ale postupne

Ak ste mali rastlinu v interiéri, po odkvitnutí ju preneste do nevykurovanej miestnosti, chodby či predsiene, prípadne do fóliovníka. V teplejších oblastiach ju môžete nechať v záhrade pod stromom prekrytú lístím a čečinou. Do záhona rastlinu vysaďte až keď teploty konštantne opäť stúpnu nad nulu a pôda bude po zime primerane preschnutá.

Čemerica ‘Hilda’ kvitne už počas Vianoc,... Foto: slovensketrvalky.sk
čemerica Hilda Čemerica ‘Hilda’ kvitne už počas Vianoc, približne od polovice decembra.

Praktické rady: Čemerice v záhonoch

  • K zálievke pristupujte veľmi obozretne: V čase, keď čemerice rastú, je pôda väčšinou dostatočne vlhká. Zalievajte preto len v prípade dlhotrvajúceho letného sucha výdatnejšie, ale vo väčších časových intervaloch.
  • Ideálnou ochranou proti mrazom je opadané lístie: Rastliny v jeseni prirodzene prikryje, preto ho zo záhona odstraňujte až na jar. Rovnakú službu spraví sneh. V prípade silných holomrazov siahnite okrem lístia po čečine alebo netkanej textílii.
  • Odstraňujte staré listy: Robte tak v období pred kvitnutím. Rastliny budú zdravšie, vyhnúť sa môžete napríklad čiernej škvrnitosti listov. Navyše, v čistom a redšom trse kvety krajšie vyniknú.
  • Rastliny môžete prihnojiť: Ideálne viaczložkovým hnojivom skoro na jar a na konci leta, keď intenzívne rastú.
adventný svietnik, Vianoce, adventný veniec Čítajte viac 7 adventných vencov na poslednú chvíľu: Elegantné retro, štipka moderny, v tvare hviezdy, čečinová klasika aj kúzlo machu
+11

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Vianoce #čemerica čierna #čemerice #v zimne kvitnúce #zimná výzdoba
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december