Na prvý pohľad rovnaké, no vlastne celkom iné: Poznanie rozdielov medzi obľúbenými fialkami vám zaručí ich dlhé kvitnutie

Fialka ostrohatá alebo sirôtka? Toto sú hlavné rozdiely medzi obľúbenými dvojročkami, ktoré sa oplatí poznať.

14.03.2024 09:38
fialky Foto:
debata

Fialky ostrohaté (Viola cornuta) aj fialky sirôtkové (Viola x wittrockiana) známejšie ako sirôtky sú dvojročky, čo znamená, že po vysiatí rozkvitajú až v ďalšej sezóne. Oba druhy uprednostňujú pôdu bohatú na živiny s vysokým obsahom humusu a s dobrou schopnosťou zadržiavať vodu. Najviac sa im darí na slnečnom, prípadne na čiastočne zatienenom stanovišti. No hoci je slnko vítané, sucho a úpal môžu rastlinám narobiť problémy. Pestovanie na južných a západných balkónoch sa neodporúča.

Vo všeobecnosti sú fialky ostrohaté proti vyšším teplotám odolnejšie než fialky sirôtkové.
snežienka jarná Čítajte aj Snežienky kvitnú už aj na úpätí najvyšších tatranských vrchov. Čo všetko o nich viete? 10 bodov v kvíze získa len profík

Nebojte sa ochutnať

Kvety oboch druhov sú jedlé a môžete ich využiť ako doplnkovú surovinu do šalátov či na prizdobenie dezertov.

Fialka ostrohatá

V ponuke predajcov najčastejšie nájdete zmes farieb. Kvety môžu mať takzvané žlté oko, bielu tvár, prípadne krídla alebo rôzne škvrny.

Fotogaléria
+2

Kríženec verzus pôvodný druh

Ďalšie podobnosti spočívajú v nízkom vzraste a majú tiež rovnako po päť okvetných lístkov. Tu sa ale všetky podobnosti končia a tieto dva druhy fialiek sa od seba začínajú naozaj výrazne odlišovať. Napríklad hneď v otázke pôvodu. Fialka sirôtková vznikla v procese intenzívneho európskeho šľachtenia, pričom je výsledkom postupného kríženia viacerých druhov fialiek. Na druhej strane fialka ostrohatá pochádza zo severného Španielska a Pyrenejí. Ide o pôvodný druh a nájdete ju tam rásť voľne v prírode. V kultúre pestované rastliny sú však už krížencami a práve pôvodného druhu napríklad s fialkou trojfarebnou a s ďalšími druhmi. Často sa označujú ako miniviolky, minifialky, ale aj minisirôtky.

vertikulátor, vertikulácia Čítajte aj Kedy začať s jarným prebúdzaním trávnika? Pre každý krok treba zvoliť správny čas, inak mu uškodíte

Kedy sa sejú a kedy kvitnú?

  • Sirôtky sa na predpestovanie vysievajú priebežne od júna až do augusta a potom sa sadia v závislosti od dátumu sejby v období od augusta do októbra. Rozkvitajú v ďalšom roku v závislosti od termínu sejby na jeseň alebo na jar.
  • Fialky ostrohaté sú známe tým, že pri dobrých podmienkach kvitnú takmer po celý rok (odolnosť proti vyšším teplotám umožňuje, pestovať ich aj počas leta), no za hlavné obdobie sa považuje marec až september. Aj ich osivo sa seje od júna do augusta a rastlinky vysádzajú v auguste až v októbri.
Pre fialky ostrohaté je typické, že tvoria viac kvetných púčikov, teda aj bohatšie kvitnú, no kvety sú menšie ako v prípade sirôtok. Obe rastliny majú kvety s piatimi okvetnými lístkami, ale usporiadané odlišne. Sirôtkam sa roztvárajú štyri okvetné lístky hore a jeden dole , kým fialky ostrohaté majú tri okvetné lístky hore a dva dole.
Fialka sirôtková

Na trhu je dostupné osivo rôznych odrôd, ktoré sa líšia nielen farbou, ale aj veľkosťou kvetov. Niektoré majú dokonca okvetné lístky zvlnené až kučeravé.

Fotogaléria
+2

Výška rastu

Fialky ostrohaté sú so svojimi 15 až 20 cm menšie ako sirôtky, ktoré môžu mať v závislosti od konkrétnej odrody výšku od 10 až do 30 cm a priemer kvetov niektorých odrôd až 10 cm.

Tvorba semien a rozmnožovanie

  • Sirôtkam sa po odkvitnutí tvoria kapsulovité, žlté až hnedé plody. Semená majú hruškovitý tvar a zaujímavosťou je, že ich s obľubou zberajú, a tak ďalej do okolia šíria mravce. Pri klíčení sú semená citlivé na zashnutie, preto treba výsev udržiavať stále vlhký.
  • Drobné tobolky fialiek ostrohatých skrývajú semená, ktoré po dozretí vypadávajú na pôdu, preto sa rastliny veľmi dobre rozmnožujú samovýsevom. Pri vhodných podmienkach je životaschopnosť semien naozaj skvelá, preto ak nestojíte o fialkový koberec, rastliny zrežte skôr, než semená dozrú.
Ak by vám náhodou fialky ostrohaté uschli, rastliny zostrihnite na 5 cm a dobre zalejte. Väčšinou znova vyrastú a zakvitnú.
Foto: SHUTTERSTOCK
fialky

Rozdiely v používaní vo výsadbách

Hoci vyzerajú dosť podobne, fialky ostrohaté a fialky sirôtkové plnia v záhrade veľmi odlišné funkcie, čo sa odráža aj na ich záhradníckom využití.

  • Sirôtky sú najmä zimnými farebnými doplnkami v balkónových debničkách alebo priamo v záhonoch a tiež zvestovateľkami jari, najmä v kombinácii s okrasnými cibuľovinami. Bohatý výber odrôd zaisťuje nekonečnú pestrosť. Do severných pestovateľských polôh odporúčame napríklad zmes veľmi skorých veľkokvetých sirôtok Weseler Eis Mix.
  • Fialky ostrohaté sú obzvlášť vhodné ako podsadby či výplne medzier v záhonoch, alebo v pestovateľských nádobách s trvalkami. Použiť sa dajú aj ako pôdopokryvný druh pod ovocné stromy, no tiež ako výplň voľných miest v bylinkovom záhone. Na jeseň sú dobrým partnerom pre chryzantémy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #sirôtky #fialka ostrohatá #fialka sirôtková
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december