Za exotikou netreba cestovať, urobte si ju doma na balkóne

Hodí sa to v rozľahlejšej kúpeľni a možno ešte viac na balkóne: vykúzlite si prostredníctvom zariadenia a najmä vegetácie atmosféru tropického pralesa. Posedenia vonku hneď bude príťažlivejšie. Treba však rešpektovať špecifiká a požiadavky rastlín s prihliadnutím na veľkosť priestoru a jeho dispozície vrátane zasklenia či dokonca aj temperovania v zimnom období.

10.01.2022 14:00
džungľa na balkóne Foto:
debata

Podlaha detašovanej džungle sa určite žiada z prírodných materiálov alebo aspoň ich kvalitnej a dôveryhodnej nápodoby. Ak z rôznych dôvodov nechcete zvoliť pravé drevo, využite vzhľad a výhody WPC dosiek. Podobný efekt lacnejšie, rýchlejšie a jednoduchšie dosiahnete aj zásluhou kobercov alebo rohoží zo sisalu (vlákno z agávy sisalovej), rafie (z palmy Raphia ruffia) alebo morských rias. Trendom je etno štýl so strapcami.

Dotvorte balkón správnym nábytkom

Mobiliár značne závisí od metráže. Na úzkom sídliskovom balkóne sotva zriadite štandardné posedenie z dreva. Vhodnými materiálmi sú ratan a bambus. Okrem ich odolnosti aj preto, lebo výrobcovia vopred rátajú s použitím v exteriéri. Prispôsobujú tomu aj rozmery. Zvoľte prírodné tóny, čo však nevyhnutne nemusí znamenať, že budú nevýrazné. Mimoriadne pôsobivé je, keď zásobou vankúšikov priebežne dokážete farebne doladiť kvitnutie jednotlivých rastlín.

drôtovec Čítajte aj Chradnú vám rastliny bez príčiny? Môžu za tým byť drôtovce. Ako sa ich zbaviť?

Pracujte s rôznymi odtieňmi zelenej

Pre vyznenie exoticky koncipovaného balkóna je, samozrejme, najdôležitejšia flóra. Cielene pracujte so všakovakými odtieňmi zelenej, aby ste umocnili rôznorodosť a bujnosť vašej džungle. Požadovaný vizuálny dojem opulentnej naturálnosti dosiahnete aj kombináciou vyšších a nižších rastlín, čím dokonale orámcujete priestor, ba dokonca ho odcloníte pred nevyžiadanými pohľadmi zvonka. Využite na to balkónové zábradlie i steny, určite z aranžmánu nevynechajte prevísajúce kúsky.

Osvetlenie dotvorí atmosféru

Fantázii sa medze nekladú: stačí nájsť vyradený štokerlík, nebodaj menší samostatne stojaci rebrík. Nezanedbajte detaily, akými sú drobné dekoračné prvky a predovšetkým iluminácia. Ak nie je k dispozícii zdroj na napájanie reťaze s drobnými „ledkami“ (prečo by museli byť iba na vianočnom stromčeku?), pozapichujte do kvetináčov malé solárne svietidlá, rozvešajte lampášiky.

V chladnom období treba háklivú vegetáciu premiestniť dovnútra. No tropickú džungľu môžete vyskladať aj zo mrazuvzdorných rastlín zapadajúcich do tohto štýlu. A nie je ich málo.

Aj tropické rastliny dokážu odolať mrazu

Vopred myslite na chladné obdobie: budete potrebovať dostatok vnútorného priestoru na prezimovanie háklivej vegetácie. Ak ho nemáte, radšej vašu džungľu vyskladajte iba zo mrazuvzdorných rastlín zapadajúcich do tohto štýlu – nie je ich málo. Celoročne to vonku vydržia napríklad bambusy z rodu Fargesia, funkie (Hosta), vlkovce (Aristolochia), japonské „rákosovky“ (Hakonechloa macra), čínske trachykarpy konopné (Trachycarpus fortunei), ostrice vtákonohé (Carex ornithopoda). Pravda, aj tie ocenia ochranu v podobe „periny“ z bublinkovej fólie a uloženia črepníkov na izolujúce polystyrénové podložky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #podlaha #Džungla #balkón #bambus #ratan
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december