Odborníčka: Zakladáte záhradu? Ako postupovať, aby ste nemuseli neskôr prerábať

V našich záhradách trávime osem až deväť mesiacov v roku. Zvyšok roka máme záhradu na výhľad z interiéru. Aj preto sa oplatí, aby sa na ňu pozrel odborník.

06.04.2021 12:00
Lenka Hlubinová Vargová, záhrada, záhradná... Foto:
Lenka Hlubinová Vargová.
debata (1)

5 dôvodov, prečo osloviť záhradného architekta

Dať si chutný obed s rodinou na čerstvom vzduchu, čítať knihu v tieni, kopať si loptu s deťmi, grilovať, záhradníčiť, posedieť si s kamarátmi pri ohni. Zacvičiť si na terase, opaľovať sa alebo okúpať sa v bazéne.

To všetko sa dá robiť v záhrade. Aby to ale bolo možné, chce to logiku, vkus a znalosti. Tak ako nápaditý a vkusný rodinný dom vznikne v rukách architekta, tak aj plnohodnotný exteriér vzniká v rukách odborníka.

1. Záhradný architekt vidí plusy aj mínusy vášho pozemku

S jeho potenciálom vie pracovať a rozvinúť ho. Naopak, negatívne prvky v návrhu vyrieši, prípadne šikovne zakryje. Architekt má vizuálne nadanie a zmysel pre kompozíciu. Výsledkom teda nebudú tuje popri plote, ale priestor, ktorý bude mať atmosféru a funkciu.

2. Odborník zohľadní aj praktickú stránku veci

Zabezpečí funkčnosť návrhu i jeho udržateľnosť do budúcnosti. To sa možno vo fáze plánovania zdá ako nepodstatná časť, ale pri každodennom pobyte v záhrade to oceníte.

3. Má znalosti o rastlinách

Nenavrhuje rastliny systémom pokus omyl, ale vie presne, čo robí. Vie, ktorá rastlina v akom období kvitne, kedy má plody, aká bude vysoká. Či je vždyzelená a poteší vás aj v zime. Rovnako vie, aké stanovište rastlina potrebuje a typ pôdy k jej zdravému rastu. Okrem celkovej kompozície architekt vníma aj vzájomné kombinácie rastlín a ich štruktúr.

4. Navrhne materiály vyskytujúce sa v exteriéri

Zo záhrady sa tak nestane vzorkovnica. Exteriér bude ladiť s architektúrou domu. Všetky materiály, ich farby a štruktúry budú spolu korešpondovať. Čo je tiež dôležité, budú v harmónii so svojím okolím. Pretože najviac prirodzene vyzerá to, keď používame materiály prirodzené pre prostredie, kde sa záhrada nachádza.

5. Vďaka architektovi máte plán

Vo finále budete mať v ruke návrh záhrady s rozpočtom, takže pred realizáciou získate úplnú predstavu o sume, ktorú budete potrebovať na jej realizáciu. Výsledkom spolupráce bude funkčný a estetický exteriér, kde budete chcieť tráviť celé dni.

Zdroj: Lenka Hlubinová Vargová, krajinná a záhradná architekta a floristka, Ateliér Papaver

Je lepšie vopred vedieť, čo sa bude diať, ako neskôr veci prerábať. Mať v postupe jasno vám pomôže udržať trvanie realizácie, rozpočet aj vynaloženú energiu.

1. Pozemok treba poriadne vyčistiť od stavebného odpadu. Ak máte na pozemku drobné stavby, ktoré nechcete, treba odstrániť aj tie. Najlepšie rovno s ich základmi.

2. Ak sú na pozemku stromy alebo kry, ktoré treba vyrúbať, teraz je ten správny čas.

3. Ak máte v pláne bazén, prichádzajú na rad výkopové práce.

4. Na pozemku treba mať kvalitnú pôdu. Niekde treba zhrnúť zeminu a priniesť kvalitný záhradnícky substrát vo výške 30 centimetrov. Inde stačí, ak sa navrch prisype desať centimetrov kvalitnej zeminy a pri výsadbe do každej jamy výživný záhradnícky substrát. Terén treba upraviť nahrubo, podľa návrhu, plochy vyrovnať.

5. Je potrebné vytýčiť záhony, aby ste vedeli, kde bude výsadba, kde chodníky, kde trávnik.

6. Prichádzajú na rad stavebné práce. Teraz je vhodný čas na budovanie chodníkov a terasy alebo iné spevnené plochy. Pod chodníky treba umiestniť chráničky na rozvody.

7. Nasleduje kopanie rýh pre závlahu a elektrinu a ich inštalácia. Ryhy treba zasypať. Po stavebných prácach prichádza konečná modelácia terénu. Umiestnia sa obrubníky, pôdu treba rozrobiť, teda rozdrviť veľké hrudky na jemné čiastočky.

8. Ak nechcete, aby vám v záhrade veľmi prerastala burina, dáva sa na záhony netkaná textília.

9. Teraz je na rade už tá príjemná časť, rozloženie rastlín na svoje miesta. Vykopte jamy a zasaďte rastliny. Do jám je dobré nasypať pri výsadbe kvalitný záhradnícky substrát. Kyslomilným rastlinám rašelinu.

10. Rastliny zamulčujte alebo zaštrkujte.

11. Položí sa drnový (kobercový) trávnik alebo sa spraví výsev a spustí zavlažovanie.

Koľko bude realizácia trvať, závisí od veľkosti záhrady. Väčšie trvajú spravidla dlhšie. Ale keď je menšia záhrada vo svahu, tak to môže trvať aj dlhšie ako veľká záhrada v rovine. Prvky, ako sú oporné múriky, schodiská, altánky alebo bazén realizáciu predlžujú. Stáva sa, že tvorbu záhrady skomplikuje daždivé počasie. S podmáčaným terénom sa pracovať nedá. Ale výsledok, ten bude stáť za to.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dobré bývanie #záhradný dizajnér #záhradkárstvo
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december