Nemáte miesto pre izbovky? Povešajte si ich na stenu

Umiestnenie interiérových okrasných rastlín na výšku namiesto črepníkov rozložených po podlahe je niekedy priam nevyhnutné – napríklad pri prevísajúcich druhoch. Ak nemáte ani prázdne poličky, stačí použiť holú stenu a jednoduchú konštrukciu.

06.12.2021 15:00
izbovky na stene Foto:
debata

Z estetických, inštalačných aj prevádzkových dôvodov odporúčame vsunúť medzi črepníky a stenu drevené podložky. Mozaika najmä pri zjednocujúcej úprave pekne zahrá, držiaky jednoduchšie namontujete a predovšetkým nimi odizolujete stenu od nečistôt i vlhkosti, ktorým sa ani pri najväčšej pestovateľskej opatrnosti nevyhnete. Najmä väčšie množstvo kvetináčov na stene bez podložiek znamená riziko kondenzácie vody a plesnivenia.

Plechová páska s otvormi, črepníky bez nich

Narežte si alebo nechajte v hobby markete pripraviť dostatočne pevné, nie však prehnane masívne doštičky zhruba vo veľkosti kuchynských podložiek na krájanie a s hrúbkou približne na dva prsty. Môžu byť obdĺžnikové, ale aj okrúhle či dokonca kosoštvorcové. Keď už ste na nákupe, zadovážte si hneď aj perforovanú ohybnú plechovú pásku a črepníky bez odtokových otvorov na spodku a s „odskokom“ približne v dvojtretinovej výške (ide to však aj bez takejto poistnej úpravy).

polievanie izboviek Čítajte aj Najčastejšie chyby pri polievaní izbových rastlín

Decentný náter či roztopašná paleta

Povrch doštičiek ohobľujte, hrany zabrúste. Navŕtajte dva symetrické otvory na zavesenie na stenu. Drevo zakonzervujte farbou alebo lakom tak, aby ladilo s miestnosťou a zodpovedalo vašim predstavám. Je naozaj iba na vás, či zvolíte decentný náter, alebo použijete roztopašnú paletu. Odmerajte si a vyznačte potrebnú dĺžku pásky: vždy pridajte pár centimetrov k obvodu črepníka vo výške upevnenia. Odstrihnite zodpovedajúci kus plechu. Vytvorte kruh s prekrývajúcimi sa koncami (práve na to je určená niekoľkocenti­metrová rezerva) a cez perforáciu pripevnite skrutkami k podložke.

zemina Čítajte aj Ktorá pôda patrí do kvetináča? A kedy ju meniť a prisypávať?

Dažďová voda namiesto kohútikovej

Keďže misky na prebytočnú vlahu nebudú pod črepníkmi levitovať, musíte sa spoľahnúť na uzavretý systém s drenážou. Na dno umiestnite 2 – 3 centimetre štrku či expandovanej hliny a prikryte to voľne zhúžvanou textíliou na oddelenie od substrátu. Nasypte vrstvu pestovateľskej zeminy, vložte rastlinu, dosypte a jemne utlačte. Pod hranou kvetináča ponechajte aspoň jeden centimeter: je to záloha na prípadne preliatie. Skúste si na zavlažovanie zachytávať dažďovú vodu ako náhradu tej z kohútika. Metódy úpravy na pitnú totiž nemusia vegetácii vyhovovať. Bedlivo si naplánujte a na stene vyznačte rozmiestnenie podložiek. Potom ich s využitím príchytiek (ľudovo hmoždiniek) povešajte. Na záver vložte kvetináče do plechových objímok. Myslite pri tomto projekte na to, že početná zeleň môže citeľne zvýšiť vlhkosť prostredia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #izbové rastliny #dažďová voda #zemina #črepníky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december