Z domčeka na kolesách chata alebo aj trvalé bývanie. A ani sa nezadlžíte

V čase, keď sa ceny nehnuteľností šplhajú do nedosiahnuteľných výšok a hypotéky sú čoraz nedostupnejšie, sa mnohí ľudia obzerajú po alternatívach tradičného bývania. Odpoveď nachádzajú v oblasti, ktorá doteraz slúžila predovšetkým milovníkom prírody. Reč je o mobilných obytných priestoroch. Nejde však o klasické obytné prívesy, ktoré poznáme z kempov, ale o domčeky na kolesách, mobilné domy alebo tiny domčeky – to všetko sú názvy označujúce jedno a to isté.

13.07.2022 06:00
domček na kolesách Foto:
debata (8)

Tiny domček je ohraničený priestor na kolesách, ktorý ponúka rôzne modely s rozličnými vlastnosťami. Podstata všetkých je však rovnaká. Nepotrebujú stavebné povolenia, sú energeticky sebestačné, a ich prevádzkové náklady neprevyšujú sto eur mesačne. Domčeky si navyše môžete pripojiť za auto a previezť kamkoľvek, kde ich potrebujete. Okrem vlastnej záhrady, kde dobre poslúžia napríklad ako domček pre hostí, ich môžete využiť aj v prírode ako rekreačné chaty, a dokonca sa v nich dá trvalo bývať. To je určite potešujúca správa najmä pre mladých ľudí, ktorí už v súčasnosti strácajú nádej, že by si niekedy mohli dovoliť vlastný byt alebo dom.

Zo záhradného domčeka chata alebo aj dom

Práve mobilita je jednou z najväčších predností týchto malých obydlí. Keď si poviete, že je škoda využívať mobilný domček iba v záhrade, môžete ho pripojiť za auto a vydať sa s ním na dovolenku alebo ho využívať ako rekreačné bývanie. „V porovnaní s karavanmi je tiny house konštrukčne neporovnateľne pevnejší a má komfortné vybavenie – také, na aké ste zvyknutí doma. Ani v lese vám nebude chýbať posteľ, toaleta a kuchynský drez, dokonca ani umývačka riadu, rúra či klimatizácia, pokiaľ sa tak rozhodnete. Domčeky pritom nie sú určené len na leto, dajú sa vďaka silným tepelnoizolačným prvkom využívať celoročne. V ponuke vybavenosti sú aj prvky, ktoré umožňujú nezávislosť od elektrickej a vodnej infraštruktúry,“ približuje výhody mobilného domčeka Erik Bakoš zo spoločnosti Mooble House Slovakia.

balkón Čítajte aj Poznáte pravidlo jednej dlane? Balkónová výsadba má svoje špecifiká

V záhrade, na lúke alebo inde na svete

Kombinácia mobility a pohodlia umožňuje využívať domček na kolesách prakticky všade a bez obmedzení. Či už vo vlastnej záhrade, kde môže slúžiť ako plnohodnotný hosťovský domček, alebo v lese, kde sa z neho stane chata. A napríklad na rodičovskom pozemku bude výborným štartovacím bývaním detí, ktoré sa už chcú osamostatniť, no nemajú peniaze na kúpu bytu. „Mobilné domčeky sú natoľko kvalitné obytné jednotky, že sa dajú naozaj využívať aj ako trvalé bývanie,“ potvrdzuje Erik Bakoš. „Ľahko sa udržiavajú, môžete si pri nich založiť vlastnú záhradku. A sen o vlastnom bývaní bude splnený.“

V záhrade môže domček na kolesách slúžiť ako plnohodnotné ubytovanie pre hostí, v lese či pri vode zasa ako chata. A na rodičovskom pozemku bude výborným štartovacím bývaním pre deti, ktoré sa chcú osamostatniť.

Ako si vybrať ten správny

Výber domčeka závisí predovšetkým od účelu, na ktorý ho chcete využívať, a tiež od kvality materiálov ktoré si vyberiete. Cenu ovplyvňuje aj vnútorné vybavenie domčeka. Môžete si vybrať naozaj na mieru, či už plánujete priestor na krátkodobé ubytovanie hostí v záhrade alebo domček na rekreáciu či trvalé bývanie. „Mnohí ľudia berú domčeky aj ako investíciu s následným využitím na prenájom. Takisto sú tieto domčeky zaujímavé napríklad pre vyplnenie ubytovacích kapacít alebo pre mestá a obce," dopĺňa Erik Bakoš z Mooble House Slovakia. Veľkou výhodou tohto nového konceptu rekreácie alebo bývania je jeho cena. V základnej verzii sa dá domček na kolesách kúpiť už od 38– tisíc eur s DPH.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #chata #tiny domčeky #domček pre hostí #domček na kolesách
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december