Prečistí a zvlhčí vzduch v spálni, priaznivo vplýva na náš organizmus, zlepšuje kvalitu spánku. No nehodí sa do každej domácnosti

Zeleň v spálni plní nielen ozdobný účel. Môže utvoriť zdravšiu mikroklímu a zásadne zvýšiť kvalitu spánku. Samozrejme, pri nevhodnom výbere aj zhoršiť. Niektoré rastliny sa do tejto špecifickej miestnosti priam pýtajú.

13.06.2023 06:00
lopatkovec Foto:
debata

Nežiaduce spóry plesní

V spálni trávime najviac času. K atmosfére zabezpečujúcej kvalitný oddych prispieva aj vegetácia. Vzorovým predstaviteľom je lopatkovec Wallisov. Pred zaspávaním aj po zobudení oblažuje zrak a sústavne zlepšuje podmienky. Do spálne sa vyložene pýta flóra s priaznivými vplyvmi na ľudský organizmus. V prvom rade medzi ne patrí absorbovanie pachov a škodlivín. Vyhľadávanou vlastnosťou je aj vyššia produkcia kyslíka práve v nočných hodinách, respektíve redukcia prítomnosti CO₂. Na druhej strane sa treba vyvarovať intenzívnych vôní, ktoré rozptyľujú a už po chvíli z nich bolí hlava. Takému jazmínu teda radšej nájdite priestor v obývačke. Dôležité je pravidelne kontrolovať stav rastlín v tejto izbe a čistotu substrátu. Dýchať celú noc spóry plesní je asi to posledné, po čom túžite.

trojlist Čítajte aj Nádherne zakvitne v tienistom a vlhkom kúte záhrady, kde sa iným rastlinám nedarí. Záplavou kvetov rozžiari aj miesta pod stromami a krami

Symbol harmónie

Ak preferujete overenú istotu, stavte na lopatkovec Wallisov (Spathiphyllum wallisii), ktorý má pôvod v dažďových pralesoch Strednej a Južnej Ameriky. S týmto zástupcom čeľade áronovitých sa stretnete aj pod označením ľalia mieru. Pre feng šuej predstavuje jeden zo symbolov harmónie. Je pestovateľský nenáročný a pozoruhodne odolný napríklad proti prievanu či pustenej klimatizácii. Variabilnou veľkosťou a decentným vzhľadom spĺňa kritériá väčšiny dispozícií a štýlov interiérov. Žiaľ, z preventívnych dôvodov sa príliš nehodí do príbytkov s malými deťmi a domácimi miláčikmi, lebo šťavelan vápenatý v jeho dužine dráždi sliznice.

Pohlcuje formaldehyd a benzén

Predovšetkým v zime, keď viac kúrime a menej vetráme, oceníte, že lopatkovec Wallisov dokáže zdvihnúť okolitú vlhkosť až o päť percent. Navyše, pohlcuje formaldehyd a benzén obsiahnutý v podlahových krytinách či nábytku. Nad trsmi sviežo zeleného olistenia ponúka elegantné biele listene (modifikované listy) v tvare krútiaceho sa plameňa sviečky. Kvitne zhruba dva mesiace na jar aj na jeseň. Samotné kvety sú drobné, nachádzajú sa na tyčinke. Pri kultivaroch Domino či Picasso sú listy panašované, sorta Silver Streak sa zase vyznačuje atraktívnym strieborným prúžkom v ich strede.

konopáč Čítajte aj Príjemne vonia aj vyzerá, nevadí mu podmáčaná pôda a už starí Gréci vedeli, že má protizápalové účinky. Zbaví vás aj viróz a žalúdočných problémov

Zálievka bez chlóru

Lopatkovec Wallisov si vyžaduje iba mierny prísun rozptýleného svetla, ale zato pomerne častú zálievku: útlejšie sorty aj dvakrát týždenne. Pozor však na premokrenie, ktorému sa dá vyhnúť dobre fungujúcim drenážnym systémom a vylievaním nadbytočnej vlahy zo zádržnej misky. Smäd dá najavo suchými špičkami listov, pri zanedbanom stave ich klesaním až vädnutím. Rosením listov cez rozprašovač alebo sporadickou sprchou nič nepokazíte. Rešpektujte však, že mu prekáža mu chlór z kohútikovej vody. Každoročne ho na jar presaďte do nádoby s priemerom väčším o 3 – 4 cm. Štandardný substrát pre izbové rastliny obohacujte od jari do neskorého leta dvakrát týždenne tekutým hnojivom. V rámci veľkého upratovania zotrite prach z listov. Rozmnožujte delením pozdĺžne naprieč koreňovým balom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #spánok #flóra #lopatkovec #zeleň v spálni
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december