Rastlina s absolútne bláznivým vzhľadom sa stáva pestovateľským hitom. Necháte sa strhnúť európskym trendom?

Pochádza z Nového Zélandu a okrem nevšedného vzhľadu pestovateľsky zaujme tým, že môže krášliť nielen interiér, ale aj balkón, terasu a za určitých podmienok aj okrasné záhony.

29.01.2024 10:41
korokia, corokia cotoneaster Foto:
debata

Corokia cotoneaster je u nás zatiaľ len veľmi málo známa rastlina. Pokiaľ sa vyslovene nezaujímate o nevšedné druhy, pravdepodobne ste o nej nepočuli. V predaji nie je bežne dostupná, no ak budete pátrať medzi milovníkmi izbových rastlín a v špecializovaných internetových obchodoch, zoženiete ju aj u nás.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa (@margo.hupert.art)

Zaujímavá izbovka, ale…

Zatiaľ je prezentovaná ako interiérová, lebo informácie od zahraničných pestovateľov sa v jej mrazuvzdornosti značne rozchádzajú. Jedni hovoria o odolnosti do –10 °C, iní túto schopnosť prežiť mráz úplne odmietajú. Na Slovensku nám tak nezostáva nič iné, len si odolnosť Corokia cotoneaster overiť v praxi. Predpokladá sa, že v južných oblastiach, kde u nás prezimuje napríklad eukalyptus alebo olivovník, vydrží. Istotou je zimovanie rastliny vo vnútri na dostatočne svetlom mieste a s nižšou teplotou medzi 5 až 10 °C.

izbové rastliny, žena Čítajte viac Objavte 6 prírodných parfumov: Toto sú najvoňavejšie izbové rastliny, ktoré môžete úspešne pestovať

Zaujme tvarom aj farbou

Corokia cotoneaster na prvý pohľad vyzerá ako spleť suchých, sivostriebristých konárikov s náznakom posledných živoriacich lístkov. No práve pre svoj netradičný vzhľad je aktuálne taká žiadaná. Z diaľky môže pripomínať známejší Calocephalus brownii nazývaný strieborný drôtik, no na rozdiel od neho má drobné, jemné lístky, kvitne a v prípade opelenia hmyzom sa vytvoria nejedlé plody.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ひでこ (@hidecoro24)

V slovenčine jej bol od latinského pomenovania odvodený názov korokia skalníková (Cotoneaster je skalník), no v jedinom aktuálne platnom botanickom názvosloví uvedený nie je, takže zatiaľ ide len o neoficiálny slovenský názov. Rastlina je pôvodom z Nového Zélandu, ale rýchlo si razí cestu do zvyšku sveta. Pozornosť pritom nevzbudzuje len u bežných pestovateľov, ale aj u milovníkov bonsajov, pretože konáriky sa veľmi dobre tvarujú a listy sú prirodzene drobné. V niektorých krajinách dostala prezývku cik-cak krík (zigzag bush) práve preto, že rast výhonkov v každom uzle mení smer.

Mohutný ker do živých plotov

Vo svojej domovine patrí korokia k pomerne mohutným krom, pričom sa využíva aj na vysádzanie živých plotov. Dorásť môže do priemernej výšky dospelého muža, no trvá to roky. Pri interiérovom pestovaní sa silnejšieho rastu netreba obávať. Korokia bude skvelou spoločníčkou balkónových letničiek aj trvaliek. Krásne vynikne v jesenných výsadbách s vresmi či astrami. Jedinečná je ako izbová rastlina a hodí sa aj na takzvané kokedamy. Dôležité je, aby ste ju pri pestovaní neprelievali, a aby mala dostatok rozptýleného svetla.

Pestujete korokiu? Potešia nás vaše skúsenosti, ktoré môžete napísať na e-mail lharnicarova@pravda.sk. Ďakujeme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trendy #izbové rastliny #Corokia cotoneaster
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december