Pozor, aby ste dnes na seba a svoju úrodu neprivolali silu hromu. Radšej si uvarte rezance a týmto prácam sa vyhnite

Hromnice sú jeden z najstarších sviatkov, ktorý sa slávil ešte pred príchodom kresťanstva. Jeho pôvod siaha až do staroveku a postupne ho formovali antické očistné rituály, staroslovanské oslavy boha Perúna aj židovsko-kresťanské zvyky.

02.02.2024 10:00
snežienka, snežienky Foto:
Vraj ak začiatkom februára nájdete čo i len jednu snežienku, budete po celý rok šťastní.
debata (1)

Pre veriacich sú Hromnice Sviatok Obetovania Pána (v minulosti to bol sviatok Očisťovania Panny Márie), ktorý pripadá na 2. februára. v katolíckej cirkvi spojený s Dňom zasväteného života. V tento deň oslavuje katolícka cirkev na Slovensku, ale aj vo svete prácu ľudí, ktorí zasvätili svoj život Bohu alebo službe ľuďom. My sa však pozrieme na Hromnice z pohľadu ľudových tradícií a zvykov, pretože tie sú pomerne výrazne späté aj so starostlivosťou o domácnosť, statok a záhradu.

Na Hromnice sa definitívne končia Vianoce. Pre... Foto: Canva
vianočný stromček, koniec Vianoc, Na Hromnice sa definitívne končia Vianoce. Pre tých, ktorí túto tradíciu dodržiavajú, je dnešok posledným dňom na odzdobenie vianočného stromčeka a na odloženie posledných vianočných dekorácií.

Zo zimy do jari

Už Kelti v staroveku slávili v období medzi zimným slnovratom a jarnou rovnodennosťou Imbolc, pričom tento keltský sviatok možno stotožniť práve s Hromnicami. „Je to jeden z pravdepodobných zdrojov súčasných Hromníc. Spája ich prechod zo zimy do jari, symbolika znovuzrodeného slnka, rodenie jahniat či očistné rituály,“ povedal pre TASR Lukáš Šutor z Katedry slovakistiky, slovanských filológií a komunikácie na Filozofickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. „U predkresťan­ských Slovanov bol agrárny rok rozdelený len na dve časti – zimnú a letnú – s predelom v polovici dnešného zimného obdobia (2. februára). Z tohto pohľadu išlo o citlivú zmenu v prírodnom cykle, keď sa započínali dôležité veštby a magické rituály súvisiace s budúcou úrodou,“ doplnil Šutor.

Nerúbte stromy a neperte v potoku

Na Slovensku sa so sviatkom Hromníc spájali rôzne ľudové zvyky. Bol to napríklad deň zákazov vykonávania niektorých prác, napríklad rúbania stromov, prania v potoku či šitia, ktoré podľa viery v mágiu podobnosti privolávali na ich vykonávateľov silu hromu. V súvislosti so sviatkom stretávania sa zimy a leta sa vykonávali zvyky zamerané na rast dôležitých plodín, teda ľanu a konope. Gazdiné počas dňa varili dlhé rezance alebo šúľance, aby rovnako dlhé narástli aj stonky týchto plodín.

Už je naozaj najvyšší čas, naplánovať si, čo... Foto: Canva
plánovanie, nová sezóna, zelenina, semená, Už je naozaj najvyšší čas, naplánovať si, čo chcete v novej sezóne pestovať. Ktoré semená kúpite, ktoré priesady si predpestujete, pre ktoré pôjdete na trh, či doplníte okrasné kry alebo ovocné stromy.

Vo februári sa predpovedá úroda

Druhý február bol takisto dôležitým dňom pri predpovediach počasia a úrody. Podľa ľudových pranostík teplé počasie na Hromnice bolo neželané, lebo znamenalo dlhú zimu a slabú úrodu. Naopak, zima v tento sviatok signalizovala skorý príchod jari. Dokumentujú to viaceré ľudové pranostiky ako napríklad:

  • Prešli Hromnice, koniec sanice.
  • Radšej vidí bača na Hromnice vlka v košiari ako sedliaka v košeli.
  • Na Hromnice o hodinu více.
  • Keď je na Hromnice veľká chumelice, veselo si kuká sedliak zo svetlice.
  • Ak je na Hromnice mráz, bude ich ešte päťdesiat ráz.
  • Ak svieti slnko na Hromnice hojnosť žita a pšenice.
  • Keď je na Hromnice jasno, budú dobré zemiaky.
záhrada, kvety, polievanie, krhla, pes Čítajte aj Kvíz: Skutočný záhradkár nestratí ani bod a bez zaváhania odpovie aj na otázku číslo 9. Podarí sa vám uspieť?

Zapáľte si sviečku

Sviečky – takzvané Hromničky, sa používali ako ochrana proti búrke, ohňu a ďalším prírodným pohromám. Ľudia im prisudzovali aj ochrannú moc proti chorobám a diablovi. Sviečky požehnané v kostole 2. februára si starostlivo chránili, aby ich mali po ruke celý rok.

Foto: Canva
sviečka

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zvyky a tradície #Hromnice
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december