Kukurica - zlatožlté zrná, ktoré zvyšujú odolnosť proti stresu

Cukrová kukurica je výnimočne sladká zelenina. Šúľky plné šťavnatých žltých zŕn sa zberajú skôr, ako stihnú stvrdnúť. Kukuricu možno využiť aj pri grilovaní. Veľmi dobre poslúži ako výborná a zdravá príloha.

31.08.2018 12:00
kukurica Foto:
Kukurica dodáva človeku energiu a stimuluje mozgovú činnosť.
debata

Na kukurici si človek môže pochutnať v ktoromkoľvek ročnom období. A je to dobre. Či už do svojej kuchyne pozveme kukuricu čerstvú, mrazenú či vákuovanú, má obrovské výhody pre zdravie. Zrelú kukuricu spoznáme tak, že pri stlačení zrnka z neho vychádza žltkastá mliečna šťava.

Viete, že…?

V našich končinách vraj za kukuricu vďačíme Rómom, ktorí ju doviezli z tureckej a balkánskej oblasti okolo roku 1630, preto ju niekde nazývali turecká pšenica či turecká raž.

Jedna z mnohých živín v kukurici – draslík – sa spája s reguláciou vysokého krvného tlaku. Ak teda trpíme hypertenziou, „turkyňu“ treba konzumovať čo najčastejšie. Ale pomáha aj ako prevencia pri problémoch so zrakom, priaznivo vplýva na krvotvorbu, okysličovanie buniek, správnu hladinu hormónov, plodnosť a potenciu, zdravú pleť a pekné vlasy. Navyše dodáva človeku energiu, stimuluje mozgovú činnosť a zároveň zvyšuje odolnosť proti stresu. Vláknina v kukurici pomáha zabraňovať zápche a znižuje riziko vzniku rôznych typov zhubných nádorov.

Vitamíny

vitamíny skupiny B (B1, B3, B5, B9), vitamín A a C

Živiny a minerály

vláknina, bielkoviny, nenasýtené mastné kyseliny, draslík, vápnik, železo, horčík, selén, zinok a mangán

Konzumovať a používať v kuchyni môžeme nielen čerstvú, zmrazenú a konzervovanú kukuricu, ale aj spracovanú na kukuričnú múku, škrob a krupicu. Kukuričné klasy najčastejšie konzumujeme uvarené v slanej vode. Môžeme ich tiež podusiť na masle alebo grilovať spolu s mäsom a inými druhmi zeleniny. Kukuričné zrná používame do šalátov, zeleninových príloh, polievok, mäsových zmesí, ale aj do varenej ryže či kuskusu.

Kukurica je známa ako plodina minimálne 2 500 rokov, bola to najrozšírenejšia rastlina predkolumbovskej Ameriky, pestovali ju najmä v Peru a v Bolívii, kde ju vyšľachtili z planých rastlín. Kukurica cukrová je mladšia, poznáme ju až od 18. storočia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #stres #pleť #príloha k jedlu #grilovanie #hypertenzia #cukrová kukurica
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december