Uhorka - zelenina, ktorá v tele robí zázraky

Uhorky sa pestujú po celom svete, ale ich najväčším producentom je Čína. Mladé uhorky vyrastajú s tŕnistou bradavičnatou šupkou, ktorá sa v priebehu ich rastu zjemní.

08.09.2018 12:00
uhorka Foto:
Uhorku je najlepšie strúhať až tesne pred podávaním.
debata

Uhorky sa zberajú v rôznych veľkostiach a váhach. Väčšinou sa ich dĺžka pohybuje okolo 25 cm pri priemernej váhe 400 g, výnimkou však nie je dĺžka 45 cm a váha okolo 1,5 kg. Na trhu nájdeme niekoľko druhov uhoriek. Najbežnejšie sú anglické uhorky, ktoré dorastajú do dĺžky až pol metra, ale v poslednom čase dostať aj japonské uhorky – kyuri. Sú jemnejšie, tmavozelené, úzke a menšie.

Viete, že…?

Ak chcete predísť po bujarej noci bolesti hlavy, dajte si pred spaním kúsok šalátovej uhorky, ktorá doplní živiny v tele. Udrží telo v rovnováhe a predíde tak nepríjemnému stavu po opici.

Uhorka určite patrí do zoznamu zdravých plodov. Účinky uhorky na opuchnuté oči sú už dávno známe. Po prebdenej noci stačí priložiť na pár minút na unavené či podráždené oči plátky tejto zeleniny a o chvíľu nikto nespozná, že ste zle spali. Dobré sú aj na chudnutie a proti celulitíde či na svieži dych – stačí 30 sekúnd a plátok uhorky v ústach urobí zázraky. Uhorka je dobrá aj proti cukrovke, obsahuje totiž hormón, ktorý telo potrebuje na to, aby tvorilo inzulín. A látky obsiahnuté v uhorkách pomáhajú znižovať krvný tlak. Jednou z predností uhorky je aj skutočnosť, že pomáha predchádzať rakovine. Je vedecky dokázané, že chráni prostatu, prsia, vaječníky, pľúca i maternicu.

Vitamíny

A, B1, B2, B6, C a PP

Živiny a minerály

bielkoviny, prírodné cukry, síra, mangán, fosfor, vápnik, draslík a bór

Pri príprave pokrmov z uhorky treba mať na mysli, že uhorku je najlepšie strúhať až tesne pred podávaním. Skvele sa hodí do šalátov, okrem klasického kyslého s octom a cukrom alebo obľúbeného šopského šalátu si z nej môžeme pripraviť chutný šalát s kôprom a bielym jogurtom – takzvané tzatziki. Uhorky môžu nahradiť pečivo pri príprave diétnej verzie chuťoviek, kolieska uhorky jednoducho potrieme nátierkou a pridáme syr alebo šunku. Z uhorky si môžeme pripraviť aj studenú uhorkovú polievku. Uhorka sa výborne hodí aj na prípravu nápojov. V odšťavovači si z uhorky môžeme urobiť chutnú a výživnú šťavu. No a klasika: menšie odrody, nakladačky, sa nakladajú do rôznych, najmä sladkokyslých nálevov a zavárajú v pohároch.

Uhorka má pôvod pravdepodobne vo vlhkých a teplých oblastiach severnej Indie a Číny, kde ju pestujú už minimálne 3 000 rokov. V Európe ju ako prví pestovali a využívali v starovekom Ríme, v strednej a severnej Európe sa objavuje až v stredoveku. Prvé skleníkové odrody sa začali pestovať koncom 19. storočia v Anglicku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zdravie #nápoj #vitamíny #minerály #uhorka #šalát
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december