Svojou vôňou a špecifickou chuťou dokáže skvele dochutiť veľa pokrmov. Obsahuje skoro 95 percent vody a v našom prostredí je potravinou s najvyšším podielom soli. Hovorí sa, že toto afrodiziakum pôsobí aj na ženy, zvyšuje libido a pomôže uvoľniť sa.
Viete, že…?
Zeler patril medzi symboly smrti a smútku, jeho vňať používali starí Rimania na zdobenie smútočných vencov, bol zasvätený bohom podsvetia a bol súčasťou pohrebných hostín.
Zeler má preukázateľne pozitívne účinky na náš organizmus – znižuje hladinu cukru a krvný tlak, podporuje tvorbu žlče a tým aj trávenie, znižuje chuť do jedla a pomáha tak redukovať nadbytočné kilá, detoxikuje telo po nadmernom požití alkoholu (najlepšia je zelerová šťava), spolu s červenou repou sa používa v boji proti rakovine, mierni stres a zlepšuje spánok. Navyše zlepšuje funkčnosť pohybového aparátu, pomáha odplavovať toxíny z tela a rozpúšťa usadeniny. Pomáha teda pri bolestiach kĺbov, reumatizme a dne.
Vitamíny
B, C, E, K, PP
Živiny a minerály
bielkoviny, silice, glycidy, puríny; sodík, draslík, vápnik, fosfor, draslík
Koreňovú časť zeleru využívame najmä ako základ vývarov, aj ako hlavnú ingredienciu do polievok, pod mäso pri pečení a tiež do šalátov či ako prílohu v podobe kaše či pyré. Skvelý je napríklad zelerový krém s tymianom ozdobený opraženou slaninou, patrí aj do veľmi obľúbeného šalátu coleslaw. Vyniká aj v sladkokyslom náleve s olejom alebo v zeleninových zmesiach, šalátoch, je súčasťou grilovacích zmesí. Oplatí sa skúsiť zelerový nákyp, ktorý môžeme preložiť plátkami slaniny, či zelerové lievance so zemiakovou kašou. Keď pridáme zeler do varených zemiakov a roztlačíme ich, dostaneme vynikajúcu zelerovú kašu. Stopkový zeler má svoje miesto napríklad v kuracom šaláte s avokádom.
Pôvod zeleru siaha do dávnoveku. Poznali ho už starí Egypťania a Homér z antického Grécka sa o ňom zmieňuje vo svojich básňach. Do Európy sa dostal až po tridsaťročnej vojne, v 17. storočí a na našom území sa začal pestovať až v druhej polovici 19. storočia.
Grilovaná cuketa so zelerovým pyré
Potrebujeme:
900 g zeleru, 250 ml vývaru, mleté čierne korenie, 50 g masla, 1 PL citrónovej šťavy, soľ, 1 cibuľa, 100 ml smotany na šľahanie, 1 cuketa, olej, 2 PL zeleninového korenia, 1 kl soli, 6 strúčikov cesnaku
Postup:
Zeler očistíme, umyjeme a nakrájame na kúsky. Tie ihneď pokvapkáme citrónovou šťavou. Cibuľu očistíme a nasekáme najemno. V hrnci rozohrejeme maslo a cibuľu na ňom pomaly osmažíme. Pridáme zeler a sprudka necháme všetko chvíľu osmažiť. Zalejeme vývarom a dusíme asi 10 minút. Zmes rozmixujeme alebo prelisujeme a na veľmi miernom ohni za občasného miešania necháme z pyré odpariť takmer všetku tekutinu. Potom vmiešame horúcu smotanu a ochutíme soľou a korením. Cuketu ošúpeme, rozpolíme pozdĺž, vydlabeme dužinu uprostred a nakrájame na kolieska. Na marinádu zmiešame olej, zeleninové korenie, soľ a cesnak, cuketu v zmesi namočíme a grilujeme.
Majonézová zelerová nátierka so salámou
Potrebujeme:
1 menší zeler, 1 cibuľa, 1 štipka soli, 100 g mäkkej salámy, topený syr alebo najemno nastrúhaný tvrdý syr, 1 štipka mletého čierneho korenia, 1 téglik nátierkového masla, 4 varené vajcia, 1 balenie majonézy, 2 PL horčice, 1 pohár nakladaných uhoriek
Postup:
Zeler nastrúhame na jemnom strúhadle. Potom pridáme najemno nakrájanú mäkkú salámu, nadrobno nakrájanú cibuľu, nakrájané sterilizované uhorky, vajcia a zmiešame s nátierkovým maslom. Aby mala nátierka správnu konzistenciu, doplníme ju topeným syrom alebo najemno nastrúhaným tvrdým syrom a majonézou. Podľa chuti osolíme, okoreníme a vmiešame francúzsku horčicu.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Intergalaktická chudnúca panvička na Varecha.sk