Chren: Bylinka mladosti

Vírusy a bacily na nás útočia na každom kroku, ale pomocník sa nájde - mnohí mu hovoria európsky ženšen, ale aj bylinka mladosti.

14.04.2020 15:00
Hovädzie plátky s chrenovou omáčkou Foto:
Hovädzie plátky s chrenovou omáčkou.
debata

Chren je najštipľavejším korením zo všetkých kapustovitých plodín, s ktorými je botanicky spriaznený, pôvodne ho klasifikovali ako reďkev siatu.

Plátok chrenu v peňaženke vraj pomáha, aby dotyčný neschudobnel. Nevábne vyzerajúci koreň sa výborne hodí do kuchyne, ale má skvelé účinky na zdravie. Zberá sa na jeseň, ale keď sa uchováva celú zimu v chlade a v piesku, vydrží do jari, i dlhšie.

Viete, že…?

Chren vyhľadávali ľudoví mágovia, koreň totiž svojím tvarom pripomína ľudskú postavu, pre svoju liečivú silu ho vkladali do rôznych amuletov, dokonca sa pridával do kadidiel na vyháňanie diabla.

Chren má posilňujúci účinok na našu obranyschopnosť, dokáže účinne eliminovať infekcie. Je preto výborným doplnkom liečby prechladnutia, angíny a chrípky, ale dokáže ničiť aj pôvodcov ochorenia zažívacieho traktu. Klasickým receptom je nastrúhaný koreň s medom, užívať by sa mal 3-krát denne po lyžičke. Odporúča sa aj ako močopudný prostriedok, uvoľňuje stuhnuté tkanivá, malé množstvo chrenu podporuje uvoľňovanie tráviacich štiav a zlepšuje chuť na jedlo. Podporuje činnosť pečene a pankreasu, zmierňuje dráždivý kašeľ, riedi hlien, čistí krv, pomáha pri bolestivej menštruácii, reumatizme, dne aj nervových ťažkostiach. Nevhodný je však pri hnačke, chronických problémoch s obličkami a močovým mechúrom, pri poruchách štítnej žľazy či žalúdočných vredoch.

Vitamíny

A, B1, B2, B6, C, PP

Živiny a minerály

antibiotikum alicín, éterické oleje, horčičné silice; železo, draslík, horčík, vápnik, fosfor

V kuchyni je vyhľadávaný pre svoju ostrú chuť. Používa sa čerstvý alebo sušený, vyrábajú sa z neho rôzne pasty, pridáva sa napríklad ku kapuste, ale aj k červenej repe, šunke, vareným vajíčkam, do šalátov, nátierok, majonézy. Hodí sa aj k rybe, ku kuraciemu alebo k hovädziemu mäsu, syru alebo párkom. V slovenskej kuchyni sa často kombinuje s jablkom, pridáva sa do horčice. Ak chceme zachovať jeho typickú chuť a cenné látky, nemali by sme ho variť. Obľúbená je hustá studená omáčka, pripravená z nastrúhaného chrenu, zo soli a z octu, s prísadou nastrúhaných jabĺk, cukru a hovädzieho vývaru – takzvaný jablkový chren. Pochúťkou je chren zmiešaný so šľahačkou a strúhanými orechmi ako príloha k šunke.

Chren pochádza pravdepodobne z juhovýchodnej Európy, Ukrajiny a západnej Ázie. Do strednej Európy ho priniesli Slovania v čase sťahovania národov – archeologické nálezy siahajú do 2. storočia. Ruský cár Peter I. Veľký údajne prikázal, aby vodka, do ktorej sa pridáva chren, bola dostupná na príslušných miestach celej krajiny ako liek.

Hovädzie plátky s chrenovou omáčkou

Potrebujeme:

1 kg hovädzieho zadného mäsa, 2 kl soli, 6 zrniek nového korenia, 4 bobkové listy, 1 kl rasce, 1 kl mletého čierneho korenia, 2 cibule, 250 g chrenu, 400 ml smotany, 3 PL hladkej múky, kúsok masla

Postup:

Hovädzie mäso umyjeme a vložíme v celku do chladnej vody, pridáme soľ, korenie, rascu, nové korenie, bobkový list a necháme na miernom plameni variť domäkka. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a nakrájame na plátky, vývar odložíme na omáčku. Cibuľu olúpeme a nakrájame najemno, chren očistíme a nastrúhame. Pripravíme zápražku tak, že nakrájanú cibuľu opražíme na masle, poprášime hladkou múkou a necháme krátko osmažiť. Zápražku zalejeme vývarom z mäsa, múku poriadne prevaríme, pridáme smotanu, chren, trochu masla a podľa chuti dosolíme. Omáčku môžeme rozmixovať, pridáme do nej plátky a niekoľko minút ešte spoločne povaríme, aby sa mäso prehrialo.

Chren s červenou repou

Potrebujeme:

100 g chrenu, soľ, 200 g nakladanej červenej repy, cukor, citrónová šťava

Postup:

Ak máme nakladané celé buľvy červenej repy alebo repu vo väčších kusoch, musíme ju najskôr nastrúhať či nakrájať. Očistený chren nastrúhame na jemnom strúhadle. V mise zmiešame nastrúhaný chren s repou. Napokon pokrm dochutíme cukrom, soľou a citrónovou šťavou. Chren s cviklou sa výborne hodí k pečenému, varenému a údenému mäsu.

Video
Palestínske jedlo pre chudobných pripraví manžel bývalej moderátorky z Markízy

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Mžaddara z Palestíny na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #recept #chren #červená repa #hovädzie mäso #omáčka #ženšen #koreň
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december