O zdravotnej prospešnosti klíčkov ste už zrejme veľa počuli. Obsahujú veľké množstvo vitamínov, minerálov, bielkovín a predovšetkým enzýmov, ktoré sú nevyhnutné pre správne trávenie. Všetky tieto prospešné látky sa v klíčkoch nachádzajú v oveľa vyššej koncentrácii ako v samotnej dospelej zelenine, preto na dostatočný prísun živín nie je potrebné skonzumovať veľké množstvo.
V počiatočnej fáze klíčenia dochádza k chemickým procesom, ktorých výsledkom je, že sa obsah vitamínov niekoľkonásobne zvyšuje. Jediná polievková lyžica klíčkov pokryje celodennú spotrebu vitamínu C. Niekoľko lyžíc denne sa postará o to, aby sme z tela vyplavili škodlivé látky a dodali mu energiu potrebnú na obnovu buniek.
Čítajte aj Pestovanie zemiakov nie je veda. Ako na to ísť správne?Klíčky pomáhajú aj pri chudnutí, odbúravajú tuky, posilňujú imunitný systém a zrýchľujú metabolizmus. Klíčením obilnín sa v nich štiepi lepok, čím sa zlepšuje ich stráviteľnosť. Zároveň obsahujú vlákninu, ktorá je prospešná pri liečbe srdcovo-cievnych ochorení a cukrovke. Klíčky tiež pomáhajú liečiť opary, pretože sa v nich vo významnom množstve nachádza aminokyselina lyzín, ktorá zabraňuje ich rastu a lieči ich.
Zopár čísel
Klíčky v 100 g obsahujú priemerne iba 30 kalórií, 90,4 g vody, 0,18 g tukov, 6 g sacharidov (z toho 4 g cukru), 7,7 g bielkovín a 2 g vlákniny, ale aj vitamín A, mnohé vitamíny zo skupiny B (tiamín, riboflavín, niacín, kyselinu pantoténovú, pyridoxín, cholín, kyselinu listovú), vitamíny C, E a K.
Z minerálnych látok obsahujú draslík, fosfor, horčík, vápnik, sodík, železo, zinok, selén a meď.
Množstvo týchto zložiek živín dramaticky rastie, ako sa klíček postupne vyvíja.
Po namočení ovsa sa napríklad zvyšuje obsah vitamínu B2 (riboflavínu) o neuveriteľných 1 300 % a v momente, keď už má ovos zelené naklíčené lístky, obsahuje až o 2 000 % viac tohto vitamínu.
Množstvo vitamínu B7 (biotínu) sa zvyšuje o 50 %, B5 (kyselina pantoténová) o 200 %, B6 (pyridoxín) o 500 % a B9 (kyselina listová) až o 600 %.
Čítajte aj Ako uchovať medvedí cesnakČo a ako naklíčovať
- Naklíčovať sa dajú takmer všetky dostupné semená. Medzi najbežnejšie patria strukoviny (šošovica, cícer, hrach, sója či rôzne odrody fazule, napr. mungo, adzuki, kidney).
- Z obilnín sa naklíčuje pšenica (špalda), celozrnná ryža, ovos, proso, ale i pohánka a quinoa. Ďalšie veľmi chutné druhy sú semená lucerny (alfalfa), cvikla, rukola, reďkvička, žerucha, sezam, amarant, slnečnica i mandle. Konzumácia takmer všetkých druhov klíčkov má podobné benefity, ale každý typ je plný určitých preň špecifických živín a má svoju charakteristickú chuť.
- Aby semená vyklíčili, musia byť živé. Nemohli byť vystavené vplyvom vysokých teplôt alebo mechanicky poškodené. V princípe si môžete kúpiť obyčajnú sušenú šošovicu, hrach v bežnom obchode s potravinami, vyklíčia vám. Na kvalite semienkam pridáva aj to, ak pochádzajú z ekologického poľnohospodárstva.
- Pred klíčením treba semená najprv namočiť do vody na 8 až 12 hodín (ideálne cez noc), aby napučali, a následne ich presypať do naklíčovacieho pohára. Je to špeciálny sklenený pohár s vrchnákom s kovovým sitkom.
- Netreba si ale hneď zháňať špeciálne pomôcky, rovnako nám poslúži bežný pohár na zaváranie s prederaveným viečkom alebo môžeme otvorený pohár jednoducho postaviť hore dnom do plastového sitka. Pohár so semenami umiestňujeme buď šikmo, alebo hore dnom tak, aby prebytočná voda mohla odkvapkávať, ale aby sa zároveň v pohári udržiavala potrebná vlhkosť. Dva razy za deň (ráno a večer) premyjeme semienka v pohári studenou vodou. Premývanie slúži na dopĺňanie vody a zároveň zamedzuje vzniku plesne.
- Vodu použitú na napučiavanie a premývanie môžeme ešte využiť na polievanie kvetín, obsahuje množstvo živín, ktoré môžu poslúžiť ako hnojivo. Treba rátať s tým, že naklíčením semená niekoľkonásobne zväčšia svoj objem, preto musí byť pohár dostatočne veľký. Dĺžka klíčenia je pri rôznych druhoch rôzna, najčastejšie trvá asi 3 až 5 dní.
- Semienka, ktoré pri kontakte s vodou získajú gélovitý povlak, sa nenaklíčujú v pohári, ale rozprestreté na vate, sitku alebo na špeciálnych naklíčovacích tanierikoch. Tieto semienka sa musia pravidelne vlhčiť kropením, dobre nám pri tom poslúži bežný rozprašovač. Medzi gélovité druhy patrí napríklad žerucha, rukola, horčica, bazalka, chia a ľan.
Chutné ako zelenina
- Aj keď klíčky nemusia na prvý pohľad vyzerať lákavo, sú rovnako chutné ako ostatná zelenina. Kým niektoré majú intenzívnu sladkú chuť, iné sú jemne pikantné, orieškové alebo chutia dokonca úplne rovnako ako rastlina, z ktorej pochádzajú.
- Napríklad klíčky hrachu chutia ako ten najsladší a najčerstvejší hrášok. Deti obľubujú klíčky fazule mungo, ktoré chuťou hrášok pripomínajú. Klíčky v jedle môžu byť dokonca príťažlivé aj z estetického hľadiska. Na tanieri vyzerajú efektne vďaka rôznorodej farebnosti. Netradičné sú napríklad sýtoružové klíčky cvikly, ktoré sú farebne veľmi zaujímavé a zároveň chutné.
- Klíčky je možné konzumovať surové, a to samostatne alebo ako súčasť rôznych pokrmov, či ich dokonca tepelne upravovať. V kuchyni ich dokážete jednoducho spotrebovať pri príprave bežných pokrmov. Možno ich pridávať do šalátov, polievok, smoothie nápojov, ako ozdobu na chlebík s nátierkou alebo ich zamiešať do cesta pri pečení chleba.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Hruškový šalát s rukolou na Varecha.sk