Skôr ako príde prvý mráz, pozberáme zvyšné struky z kríčkovej a popínavej fazule. Nízke kríčkové fazule prežijú mráz, keď ich prikryjeme nádobou. Zeleninu, ktorá bude zimovať na záhone, chránime pred slizniakmi, a to najmä vtedy, keď je mierne a vlhké počasie. Ak sme to nestihli doteraz, pozberáme aj fenikel, špenát a mangold. Zasejeme posledný špenát na zimný zber.
Dozrievanie urýchlia noviny a jablká
V septembri zberáme pred príchodom mrazíkov aj zrelé baklažány, paradajky a papriku. Pokiaľ paradajky nestihli dozrieť, zabalíme každý plod osobitne do papiera, najlepšie novinového, a uložíme do pivnice alebo inej suchej tmavej miestnosti. Takto uložené dozrejú paradajky za pár dní. Rovnako nezrelé papriky môžeme „donútiť“ dozrieť tak, že ich uložíme do uzatvoreného vetraného priestoru spolu s niekoľkými jablkami.
Čítajte aj Baklažány: žiadny tuk, málo kalórií, ale pozor na jednu vecDokončíme aj zber cibule
V tomto čase pozberáme ešte aj poslednú cibuľu a uskladníme ju. Zviažeme ju špagátom do vencov a zavesíme v chladnej, dobre vetranej miestnosti. Môžeme ju aj uložiť do drevených alebo prútených nádob a počas zimných mesiacov ju pravidelne kontrolujeme. Pozberáme cukety a tekvice – tekvice môžeme uskladňovať v sieťach.