Ako vypestovať krásne muškáty: dva kľúče k úspechu

Muškáty patria medzi tzv. nepravé letničky. To znamená, že v Afrike, odkiaľ pochádzajú, sú trvalkami, no u nás ich treba nanovo vysádzať. Keď ich rozmnožujeme odrezkami, zakvitnú hneď prvý rok po vysadení. Pri rozmnožovaní semenami trvá ich vegetačné obdobie jeden rok, teda sa v tomto prípade správajú ako pravé letničky.

01.07.2022 06:00
muškáty Foto:
debata

Každý pestovateľ muškátov dobre vie, že spodná časť stoniek týchto rastlín postupne drevnatie. Muškáty sú polokry, dorastajú do výšky až 50 centimetrov. Práve drevnatá časť stonky sa necháva prezimovať, mäkké horné časti odstraňujeme. Domovinou muškátov je horúca a suchá Afrika, preto si dokážu rastliny vystačiť aj s obmedzenou zálievkou, no chlad im nerobí dobre. Okrem tepla potrebujú muškáty aj svetlo, ideálne priame slnko a miesta orientované na juh. Keď ich umiestnime do tieňa, začnú sa ťahať za svetlom a stonky sú potom neduživé, kvety takmer žiadne.

Koľko vody a koľko hnojiva potrebujú

Muškáty potrebujú dve dôležité veci, aby krásne kvitli. Prvou je polievanie, no nie prelievanie, pretože pri preliatí by zahnívali. Naopak, prospeje im mierne preschnutie, vďaka ktorému začnú nasadzovať kvety. Keď ich potom polejeme, krásne rozkvitnú. Kvitnutie aj rast ešte podporíme pravidelným hnojením tekutým hnojivom raz týždenne. Organické hnojivá však nepoužívame. Zvolíme vždy hnojivo určené špeciálne na muškáty.

trvalky Čítajte aj Kedy je dobré prihnojiť trvalky a na čo nezabudnúť prvý rok po výsadbe

Sadíme, režeme, presádzame

Do záhrady vysádzame muškáty koncom mája. Toto pravidlo platí pre všetky druhy určené do exteriéru, teda pre vzpriamené, previsnuté, stromčekové aj panašované muškáty. Interiérové veľkokveté a voňavé druhy von nevysádzame. Muškáty nepresádzame počas vegetačného obdobia. Do väčšej nádoby presadíme muškáty až vtedy, keď prekorenia pôvodný kvetináč. Nová nádoba však nesmie byť príliš veľká, aby v nej korene nerástli na úkor stoniek a kvetov. V prvotnej fáze rastu muškáty zaštipujeme. V auguste prestávame rastliny hnojiť a začíname ich tak pripravovať na zimný oddych. V zime obmedzíme aj polievanie.

V neskorom lete odoberáme odrezky

Na rozmnožovanie odrezkami je najlepším obdobím neskoré leto. Postupujeme pri tom tak, že odštipneme kvety z výhonkov a tiež odstránime listy až na dva vrchné. Spodnú časť odrezku odrežeme pod najnižšou uzlinou. Odrezky necháme niekoľko hodín na vzduchu, až potom ich zasadíme do kvetináčov s vlhkým piesčitým substrátom. Odrezky zapichneme do hĺbky asi 2,5 centimetra. Kvetináče umiestnime na teplé a svetlé miesto, pôdu udržiavame vlhkú. Odrezky zakorenia približne o tri týždne, možno o niečo skôr.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kvety #letničky #odrezky #muškáty
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december