Hitparáda trvaliek: ktoré sa k sebe hodia a na čo dávať pozor pri ich kombinovaní

Niet nad hmatateľné prínosy úžitkovej záhrady, tvrdia pragmatici. Estétom však stačí veľavravným gestom upriamiť pozornosť na trvalkovú zónu uprostred leta. Prípadne dodať, že zatiaľ čo pestovanie plodonosnej vegetácie má tendenciu skĺzať do rutiny, experimentov s mixovaním trvaliek rôzneho vzrastu, sfarbenia a doby kvitnutia sa nikdy nenabažíte.

06.07.2022 06:00
trvalky Foto:
debata

V hitparáde zo začiatku prázdnin je velikánska konkurencia, medzi šlágrami však sotva bude chýbať flox metlinatý (Phlox paniculata, na ilustračnej fotografii) pochádzajúci z vlhkých lúk a lužných lesíkov východnej časti Severnej Ameriky. V závislosti od odrody siaha nad kolená, ale aj k hrudi. Navyše, na kombinovanie ponúka cnostnú bielobu, decentnú ružovú, prenikavo červenú i sýto fialovú. Vzpriamené stonky ústia do pompéznych metlinatých kvetenstiev nabádajúcich k privoňaniu i prípadnému rezu na dekoráciu vo váze. Hodia sa k nemu echinacea, monarda či zvonček, z drevín judášovec. V nižších polohách znesie polotieň, vo vyšších ocení hojnejší prísun slnečného svitu. Päť kusov odporúčaných na optimálne vyplnenie štvorcového metra dostanete približne za 30 – 35 eur.

Pakost ponúka najmä modrú

Flexibilita podľa sorty je výhodou aj pri približne polmetrovom pôdopokryvnom pakoste. Ponúka bielu, ružovú, fialovú i všakovaké odtiene modrej. Na výber máte aj z typov podľa nárokov na slnko, najvhodnejšieho stanovišťa a premokrenia zeminy. Zatiaľ čo pakost močiarny (Geranium palustre) – ako už jeho názov našepkáva – prosperuje vo vlhšej pôde, pakost podzemkatý (Geranium macrorrhizum) vyznáva suchší substrát. Voľbou konkrétneho kultivaru si stanovíte aj vrchol kvitnutia počnúc májom a končiac októbrom. Osvedčenými susedmi sú funkia, alchemilka alebo kocúrnik, z okrasných tráv nesprofanovaný éterický smlz. Na meter štvorcový by ste sa pri zadovažovaní predpestovaných pakostov mali zmestiť do 20 eur.

trvalky Čítajte aj Natlačené alebo naopak riedke? Pri výsadbe trvaliek stačí dodržať jedno pravidlo

Veronika je pastvou pre užitočný hmyz

Keď niekto bude v súvislosti s pestovaním hovoriť o veronike, preložte si to ako rozrazil virgínsky (Veronicastrum virginicum). V rámci vskutku značného výškového rozptylu sa od subtílnych niekoľkých decimetrov vyšvihne aj nad majestátny meter a pol. V lete priťahuje pozornosť nápadnými a pritom nežnými klasnatými kvetmi od snehovej (Diana) cez ružovkastú (First Choice) a purpurovú (Fascination) po modrú (First Glory). Spoločným menovateľom sú zelenkavé špičky týchto „sviečok“. Je pastvou pre užitočný hmyz a bez diskusie obstojí ako jednodruhová výsadba na menšej ploche dostatočne saturovanej slnečným žiarením, ale zároveň disponujúcej kyprým humóznym zázemím. Dobre odoláva chorobám a prirodzene rastie popri vodných tokoch alebo na sezónne zaplavovaných nížinách. K rozrazilu alias veronike sa šiknú krásnoočko, plamienok aj rozchodník. Štvorcový meter pri hustote vegetácie sedem kusov vyriešite zhruba za 35 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #echinacea #trvalky #pakost #funkia #užitočný hmyz
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december