Zimného rezu drevín sa báť netreba. Prečo je taký dôležitý a aké sú jeho základné pravidlá?

Zimný rez je pre dreviny prínosný, pretože im vráti oslabenú kondíciu. Predtým, než sa pustíte do rezania, je potrebné si overiť, či sa to týka drevín vo vašej záhrade. Nie všetky totiž vyžadujú zimný rez. No pre niektoré druhy je vhodný, ba priam potrebný. V zime sú dreviny v hlbokom odpočinku (dormancii) a práve vďaka tomu sa dokážu rýchlo regenerovať.

18.11.2022 06:00
zimný rez Foto:
debata (1)

Výhoda zimného rezu spočíva aj v tom, že počas zimy je utlmený výskyt a aktivita škodcov. Znamená to, že je zároveň znížené riziko napadnutia dreviny cez miesto rezu. Aj tak je však potrebné postupovať šetrne a pri niektorých drevinách sa zimnému rezu vyhnúť – napríklad slivkám by len uškodil. Zimný rez robíme približne od konca zimy až do nasadenia pukov, podporíme tak vitalitu stromu. Dôležité je aj ostré náradie, aby sme drevo nepoškodili.

A čo so živým plotom?

Nielen ovocné dreviny, ale aj živý plot z okrasných drevín môžeme rezať v zime. Neplatí to však v prípade vždyzelených drevín. Pokiaľ kry kvitnú v lete alebo máme kry odolné voči zime, zimný rez môžeme urobiť. Zrežeme staré výhonky a celkovo živý plot výrazne rekonštruujeme. Stromu či krom sa tak vráti kondícia, ovocné stromy budú mať dosť síl založiť ďalšiu bohatú úrodu. Kry v tomto období presvetľujeme. Môžeme odstrániť aj celé zhluky dreva, z ktorého rastlina nemá žiadny úžitok. Omladenie a presvetlenie môže byť skutočne výrazné.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dreviny #ovocné stromy #živý plot #zimný rez
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december