Poznáte základné pravidlo pestovania orchideí? A viete, čo treba urobiť deň predtým, než ich presadíte?

Väčšina druhov, ktoré sú u nás obľúbené, rastie tak, že sa prichytávajú k povrchu stromu. Iné druhy rastú v zemi, no korene majú len v povrchovej vrstve a na miestach, odkiaľ voda dobre odteká. Z týchto ich prírodných podmienok vychádzame aj pri pestovaní orchideí.

02.12.2022 06:00
orchidey Foto:
debata

Bez čoho nemôžu byť

Nech už sa rozhodneme pre ktorýkoľvek druh, platí základné pravidlo, že voda by mala z kvetináča dobre odtekať a nemala by ostávať v miske pod kvetináčom. Rastliny polievame buď skoro ráno alebo večer. Neudržiavame ich vlhké, ale nechávame ich preschnúť, a to aj niekoľko dní. Korene orchideí potrebujú vzduch, aby ich nenapadli hubové ochorenia. Preto sa ich nesnažíme silou mocou vtesnať do kvetináčov, ale im doprajeme imitáciu podmienok, ktoré majú vo svojom prírodnom prostredí. Aj tam z koreňov voda hneď stečie a rastlina nasáva koreňmi vzdušnú vlhkosť. Preto sa jej vy bytoch darí veľmi dobre najmä v kuchyni.

izbovky Čítajte aj Ich pestovanie zvládne každý: izbové rastliny, ktoré vyzerajú vždy dobre a nepotrebujú veľa starostlivosti

Ako je to s rosením

Keďže korene slúžia rastline na zachytávanie vlhkosti zo vzduchu, v žiadnom prípade ich neodstrihávame. S rosením opatrne, a to najmä v horúcich dňoch. Rastlina má cez deň uzavreté prieduchy a vodu neprijíma, preto jej môžu kvapky vody popáliť. Rastlinám prospeje skôr zvýšenie vzdušnej vlhkosti v miestnosti, kde sa nachádzajú. Nie je potrebné ani namáčanie koreňov na polhodinu v umývadle, ako sa hovorí. Stačí rastlinu dobre poliať alebo krátko namočiť a nechať hneď odkvapkať. Vodu dobre prijímajú nielen korene, ktoré sú vo vzduchu, ale aj tie, ktoré sú pod povrchom substrátu.

Nie je potrebné namáčanie koreňov na polhodinu v umývadle, ako sa hovorí. Stačí rastlinu dobre poliať alebo krátko namočiť a nechať hneď odkvapkať.

S presádzaním pomaly

Orchidey stačí presádzať vtedy, keď sa substrát rozpadá, čo býva po dvoch alebo aj po troch rokoch. S presádzaním sa teda ponáhľať netreba. Práve kúpené rastliny presadíme čo najskôr po odkvitnutí. Veľkosť nádoby by mala byť rovnaká alebo len o málo väčšia než pôvodná nádoba. Deň pred presádzaním zalejte nový substrát vriacou vodou, aby ste zničili zárodky škodcov a chorôb. Ako substrát použite kúsky píniovej alebo topoľovej kôry. Dobré je, keď kôru necháte aj niekoľko týždňov namočenú vo vedre s vodou. Do kôry môžete primiešať kúsky dreveného uhlia, prípadne perlitu, machu, rašeliny – závisí od konkrétneho druhu a rodu. V zime orchidey nehnojíme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #korene #presádzanie #substrát #orchidey #rosenie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december