Budeme kúriť už len kachľami a krbmi? Záujem o kúrenie drevom rastie, je lacné a nezávislé. Aká je jeho budúcnosť u nás?

Minulý rok sa až o polovicu zvýšil dopyt po krboch a kachľových peciach. Palivové drevo je cenovo najvýhodnejšie v porovnaní s elektrinou, plynom či peletami a kúrenie drevom je pri trhových cenách energií najlacnejšie. Napríklad náklady na vykurovanie rodinného domu s úžitkovou plochoz 154 metrov štvorcových v štandarde nízkoenergetického domu predstavujú len 581 eur ročne.

09.02.2023 16:00
krby a kachle Foto:
debata (7)

Ako hovorí Robert Šalvata, prezident Medzinárodného zväzu kachliarov a poradca predstavenstva Cechu kachliarov, minulý rok sa dopyt po krboch a kachľových peciach zvýšil o 50 percent. Tieto tepelné zdroje volia ľudia ako udržateľné a bezpečné riešenie vykurovania, ktoré funguje aj v čase krízy. „Preto zastávame názor, že krby a kachľové pece sú trendom, ba až nevyhnutnosťou najbližších rokov,“ dodáva Robert Šalvata.

Video
Robert Šalvata vysvetľuje, ako správne založiť oheň v krbe.

Zákon zatiaľ mlčí

Napriek výhodám vykurovania krbmi a kachľovými pecami je medzi zákonodarcami malé povedomie o týchto benefitoch. „Podľa úspešného vzoru iných európskych krajín by sme v slovenskej legislatíve radi presadili predpis, aby každá domácnosť mala zabezpečený alternatívny zdroj energie, ktorý by fungoval v prípade výpadku elektriny,“ hovorí Robert Šalvata.

pieskovanie trávnika Čítajte aj Prevzdušňuje pôdu, komplikuje život burine, zarovnáva terén: Dôvodov, prečo pieskovať trávnik, je ešte oveľa viac

Šetrenie a nezávislosť

Kľúčovým argumentom v prospech kúpy krbu či kachľovej pece sú výrazne nižšie náklady na energie. V roku 2022 bolo najvýhodnejšie kúrenie drevom v akumulačnej kachľovej peci, spolu s kúrením plynovým kondenzačným kotlom. Najdrahším spôsobom vykurovania je elektrina. Okrem ceny je výhodou aj nezávislosť kúrenia drevom. V súčasnosti sa takmer všetky druhy vykurovania nezaobídu bez elektriny, no krb a kachľová pec sú zariadenia, ktoré funfujú celkom samostatne. Ľudia ich oceňujú v čase, keď dôjde k výpadku elektriny, čo je najmä v chladnom období, keď treba kúriť, veľký problém.

Teplo po celý deň

Akumulačný krb alebo kachľová pec fungujú pri správnom kúrení ako masívny tepelný akumulátor. Rýchlo absorbujú teplo a celé hodiny ho vydávajú späť vo forme mierne sálavého tepla. V tom je zásadný rozdiel oproti priemyselne vyrábaným krbovým pieckam. Do akumulačného krbu alebo kachľovej pece nie je potrebné často prikladať ďalšie polienka, zvyčajne stačí raz alebo dvakrát denne. Krby aj kachľové pece prešli za posledné desaťročia výrazným technickým zdokonalení a emisie sa znížili o 85 percent. Netreba sa teda báť ani znečisťovania ovzdušia.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #vykurovanie #zdroj energie #krby #kachľové pece #kúrenie drevom
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december