Bežná a obyčajná
Často máme tendenciu prehliadať to, čo považujeme za obyčajné a inak to nie je ani v prípade tejto rastliny. Pastiersku kapsičku z čeľade kapustovité nájdete počas vegetačného obdobia naozaj všade – na lúkach, pri cestách, na okrajoch polí aj v záhradách. Ide o jednoročnú bylinu s drobnými bielymi kvietkami, kopijovitými listami a typickými srdiečkovými plodmi, ktoré chutia príjemne sladkasto i trochu horkasto. To z nich robí skvelú ingredienciu do čerstvých letných šalátov.
Môžeme ju aj sušiť
No táto bylina je výborná a zdravá nielen čerstvá, ale aj sušená. Môžeme ju zbierať počas celého vegetačného obdobia počas kvitnutia rastliny od apríla až do septembra. Z rastliny zbierame a využívame nadzemnú časť, sušíme ju na tienistom a vzdušnom mieste. A prečo by sme to vlastne mali robiť? Prečo je táto burina taká užitočná? Okrem toho, že príjemne vonia a chutí, je aj veľmi zdravá. Obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu, antioxidanty a ďalšie prospešné látky, ktoré nám pomáhajú udržať zdravie.

Kde všade pomáha
Staršie generácie zvykli pastiersku kapsičku nazývať aj krvavá bylina. Tento ľudová názov odkazuje na vlastnosti rastliny, ktoré prospievajú krvi, cievam a srdcu. Pastierska kapsička čistí krv, pomáha znižovať krvný tlak a je účinnou prevenciou proti kôrnateniu ciev. Je výbornou ženskou bylinou, pretože priaznivo pôsobí pri menštruácii a ťažkostiach s maternicou. Pomáha zastavovať krvácanie, a to nielen zo ženských orgánov, ale aj z nosa, pri rôznych poraneniach aj hemoroidoch. Pastierska kapsička pôsobí aj protizápalovo a je považovaná za prevenciu proti rakovine.