Poznáte krvavú bylinu? Znižuje krvný tlak, čistí krv, zmierňuje menštruáciu, zbavuje telo zápalov a je aj výbornou prevenciou proti rakovine

Možno ste tiež v detstve pri hrách vonku obhryzkávali jej sladkasté drobné plody v tvare srdiečka. Pritom ste ani nevedeli, ako veľa robíte pre svoje zdravie. Pastierska kapsička je všeobecne považovaná za otravnú a rýchlo sa šíriacu burinu, no už menej známe je to, že ide o cennú liečivú rastlinu.

18.06.2023 06:00
pastierska kapsička Foto:
debata

Bežná a obyčajná

Často máme tendenciu prehliadať to, čo považujeme za obyčajné a inak to nie je ani v prípade tejto rastliny. Pastiersku kapsičku z čeľade kapustovité nájdete počas vegetačného obdobia naozaj všade – na lúkach, pri cestách, na okrajoch polí aj v záhradách. Ide o jednoročnú bylinu s drobnými bielymi kvietkami, kopijovitými listami a typickými srdiečkovými plodmi, ktoré chutia príjemne sladkasto i trochu horkasto. To z nich robí skvelú ingredienciu do čerstvých letných šalátov.

Môžeme ju aj sušiť

No táto bylina je výborná a zdravá nielen čerstvá, ale aj sušená. Môžeme ju zbierať počas celého vegetačného obdobia počas kvitnutia rastliny od apríla až do septembra. Z rastliny zbierame a využívame nadzemnú časť, sušíme ju na tienistom a vzdušnom mieste. A prečo by sme to vlastne mali robiť? Prečo je táto burina taká užitočná? Okrem toho, že príjemne vonia a chutí, je aj veľmi zdravá. Obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu, antioxidanty a ďalšie prospešné látky, ktoré nám pomáhajú udržať zdravie.

petržlen Čítajte aj Možno ani neviete, aký zázrak bežne hádžete do polievky: Skvelé prírodné antibiotikum bojuje proti škodlivým baktériám, zápalom aj proti rakovine

Kde všade pomáha

Staršie generácie zvykli pastiersku kapsičku nazývať aj krvavá bylina. Tento ľudová názov odkazuje na vlastnosti rastliny, ktoré prospievajú krvi, cievam a srdcu. Pastierska kapsička čistí krv, pomáha znižovať krvný tlak a je účinnou prevenciou proti kôrnateniu ciev. Je výbornou ženskou bylinou, pretože priaznivo pôsobí pri menštruácii a ťažkostiach s maternicou. Pomáha zastavovať krvácanie, a to nielen zo ženských orgánov, ale aj z nosa, pri rôznych poraneniach aj hemoroidoch. Pastierska kapsička pôsobí aj protizápalovo a je považovaná za prevenciu proti rakovine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #krv #burina #srdce #cievy #menštruácia #liečivá rastlina #pastierska kapsička #krvavá bylina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december