Vykvitol vám šalát? S týmto sa vám to nestane ani v najhorúcejších letných dňoch

Šaláty a ostatná listová zelenina sú pre ľudský organizmus skvelým zdrojom živín. Obsahujú vitamíny A a C, betakarotén, vápnik, foláty, vlákninu a ďalšie dôležité látky, ako napríklad kyselinu listovú, ktorej nedostatkom trpia ľudia čoraz viac.

19.07.2023 06:00
salat hlavkovy vykvitnutie Foto:
Šalát hlávkový je počas leta náchylný na tvorbu kvetu. Ak na ňom necháte dozrieť plody (nažky) a nepestujete F1 hybridy, získané semená môžete využiť pri ďalšej sejbe.
debata

Aby ste úspešne pestovali šaláty, je dôležité mať k dispozícii slnečné stanovište a dobre priepustnú pôdu s dostatkom živín, ktoré musia byť pre rastlinu ľahko prijateľné. Osivo sejte plytko do riadkov alebo do hniezd v spone 25 × 25 až 30 × 30 cm. Po vyklíčení treba rastliny hlavne pri pestovaní v riadkoch zväčša popretŕhať, teda jednotiť do vhodného pestovateľského sponu, aby mali dostatok priestoru na rast. Presnú informáciu o odporúčanom spone pre jednotlivé odrody nájdete na každom vrecúšku s osivom.

Len málo pestovateľov vie, že pri teplotách nad 25 °C sa klíčenie semien šalátu spomaľuje. Je to tiež jeden z dôvodov, prečo sú šaláty hlavne jarnými zeleninami. Existujú však druhy, prípadne špeciálne šľachtené odrody, ktoré odolajú bez straty kvality aj letným teplotám – aj túto informáciu nájdete na vrecúškach s osivom, zvyčajne ako označenie „na celoročné pestovanie“.

Pomenovanie "ľadový" dostal... Foto: SHUTTERSTOCK
šalát ľadový Pomenovanie "ľadový" dostal tento šalát pre sklovitý povrch listov, ktorý vyzerá, akoby bol pokrytý vrstvou ľadu. Ako ďalší dôvod sa uvádza tiež to, že sa pri jeho preprave často využíva drvený ľad.

Viete, že kyselina listová, ktorej bohatým zdrojom sú aj šaláty a ďalšia listová zelenina…

  • … je nenahraditeľná v produkcii červených krviniek? Ako nosič uhlíka pôsobí pri výstavbe hemu, proteínu, ktorý v krvi viaže krvné farbivo hemoglobín.
  • … je potrebná na výstavbu nukleových kyselín, v ktorých je uložený náš genetický kód? Je preto nevyhnutná na náš rast a opravy a náhrady všetkých 70 biliónov buniek ľudského tela.
  • … posilňuje nervovú činnosť, podporuje optimizmus a dobrú náladu? Nízky obsah folátov zaznamenali u pacientov trpiacich depresiami a Alzheimrovou chorobou.
  • … je dôležitá na tvorbu nových buniek, a to hlavne v období ich intenzívneho delenia a rastu – v tehotenstve a v detstve?
  • … je veľmi citlivou látkou – svetlo, teplo a dlhé skladovanie pri izbovej teplote ju rýchlo ničí? Tí, čo konzumujú surovú stravu, majú preto v jej prípade obrovskú výhodu.

Šalát ľadový je ten pravý na leto

Pochádza z USA, pričom ho koncom 19. storočia vyšľachtili z odrody ‘Neapolský’. V Spojených štátoch a Západnej Európe sa stal veľmi populárnym pre svoju krehkosť a trvanlivosť, pričom takmer nahradil tradičné hlávkové odrody. Jeho listy sú pevnejšie a tvoria dobre uzatvorenú guľovitú hlávku, ktorá je po zbere odolnejšia proti vädnutiu.

Pre šalát ľadový je typická pevne uzatvorená... Foto: SHUTTERSTOCK
salat ladovy Pre šalát ľadový je typická pevne uzatvorená hlávka, čo môže hlavne počas letného pestovania spôsobovať problémy s vnútorným prehrievaním, teda zaparením. Ideálne preto je tienenie, napríklad prostredníctvom rašlových vriec (sieťovaných), v ktorých sa predáva cibuľa.

Veľkou výhodou šalátu ľadového je, že ho môžete pestovať prakticky bez obmedzení počas celého vegetačného obdobia. Na letné zbery sa predpestované priesady vysádzajú na hriadky od marca, na jesenné zbery môžete osivo siať od polovice júla do polovice augusta. V závislosti od zvolenej odrody sa dĺžka vegetácie od sejby po zber pohybuje v rozmedzí 70 až 90 dní.

Overené a naozaj chutné odrody šalátu ľadového

Na sejbu v aktuálnom letnom období (od polovice júla do polovice augusta) vám ich odporúča zeleninár Ing. Peter GAJDOŠTIN.

Fotogaléria
Šalát ľadový ‘Ledano’ má žltozelené, jemne...
Šalát ľadový ‘Miniko’ má extrémnu odolnosť...
Šalát ľadový ‘Medimo’ vyniká veľkými guľovitými...
m-reporter ikona appka  1024 x 1024 px   2 Dávame do pozornosti Radi trávite čas záhradkárčením? Podeľte sa o vaše skúsenosti. Pošlite nám video cez novú aplikáciu mREPORTÉR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #leto #šalát #šaláty #vysievanie #sejba #šalát ľadový #letné šaláty
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december