Vďaka tejto rade budú rajčiny krásne vyfarbené, plné chuti, a zároveň rastliny úspešne ochránite pred plesňou

Ak pestujete rajčiaky, túto sezónu by ste mali byť s výsledkom vašej snahy spokojní. Zatiaľ to vyzerá tak, že zažijeme doslova rajčiakový rok.

24.07.2023 06:00
rajciaky Foto:
Chcete mať ukážkovú úrodu rajčiakov? Netreba k tomu viac, ako váš záujem a základné vedomosti, ktoré sa hravo naučíte aj vďaka webu zahrada.pravda.sk.
debata

Počasie plesniam nepraje, a tak sú aj chemicky neošetrované a náchylnejšie odrody v bezpečí. Aby tomu tak bolo aj naďalej, v prípade pestovania kolíkových rajčiakov určite nezabudnite vylamovať bočné výhonky – zálistky.

rajciny zena Čítajte viac Trúfnite si na náš KVÍZ a zistite, ako dobre sa vyznáte v pestovaní rajčín. Zvládnete bez chyby aj otázku číslo 4?

Dôvodov ich včasného vylomenia je hneď niekoľko:

  • Rastlinu zbytočne zahusťujú, čo bude viesť k pohrome v prípade, že dôjde k zmene počasia a podmienok na výskyt plesne zemiakovej. Porast rajčiakov musí byť vzdušný, aby listy napríklad po rannej rose či daždi čo najrýchlejšie oschli.
  • Neúmerne zvyšujú násadu plodov. Ide totiž o to, že ak by ste zálistok nevylomili a nechali ho rásť, postupne sa premení na rodivý výhonok – zakvitne a rastlina na ňom nasadí strapce s plodmi. Vyššiu úrodu však takýmto spôsobom nedosiahnete. Skôr naopak. Príliš veľká násada rastlinu neúmerne vyčerpáva a tvorba stále nových plodov odďaľuje dozrievanie ostatných. V konečnom dôsledku tak bude ozajstná úroda nižšia a menej kvalitná.

Pozrite si praktický VIDEOnávod, a vylamujte zálistky ako profesionál −−−>>

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #paradajky #rajčiny #rajčiaky #vyštipovanie #zálistky #bočné výhonky #vylamovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december