Tieto triky vám okamžite uľavia po uštipnutí osou či včelou. Reagovať však treba rýchlo. Záchranári vlani pomáhali pri 611 prípadoch

Uštipnutie osou alebo včelou nie je počas leta ničím výnimočným. Kým osy sa s obľubou „motajú“ okolo stola plného grilovaných špeciál a sladkých limonád, nehoda so včelou sa najčastejšie pritrafí, keď si doprajete prechádzku po záhrade naboso.

23.07.2023 06:00
ustipnutie_bodnutie_osa_vcela Foto:
Uštipnutie v blízkosti očí, úst alebo do krku je veľmi bolestivé a v prípade silnejšej alergickej reakcie nebezpečné. V týchto prípadoch sa odporúča nepodceniť návštevu lekára.
debata

Záchranári vlani pomáhali pri 611 prípadoch uštipnutia hmyzom, z toho 269 pacientov bolo po ošetrení prevezených do nemocnice. Uviedol to riaditeľ Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZSS) SR Július PAVČO. Vážne zdravotné komplikácie spôsobilo najmä bodnutie ôs a včiel, v menšej miere sršňov. „Na tiesňovej linke 155 evidujeme ročne stovky volaní po bodnutí hmyzom, keď majú pacienti ťažkú alergickú reakciu a potrebujú pomoc záchranárov,“ skonštatoval Pavčo. Frekvencia volaní je podľa jeho slov vyššia najmä v letných mesiacoch.

Či už ide o osu alebo včelu, v oboch prípadoch je to nepríjemná a bolestivá skúsenosť. Preto je dobré, poznať hneď niekoľko rýchlych domácich trikov, ktoré pomôžu zmierniť bolesť a nepríjemné pocity po uštipnutí.

Včelie žihadlo aktívne uvoľňuje jed až do... Foto: SHUTTERSTOCK
vcela Včelie žihadlo aktívne uvoľňuje jed až do vyprázdnenia jedového vačku aj po tom, čo sa oddelí od tela včely.
  1. Ak ide o bodnutie včelou, v prvom rade treba odstrániť žihadlo. Pravdepodobne ho v tej chvíli nebudete detailne skúmať, no ak by ste to napriek bolesti vydržali videli by ste, že stále pulzuje. Znamená to, že hoci včela, ktorá po uštipnutí zahynie už nie je prítomná, zo zabodnutého žihadla sa stále uvoľňuje bolestivý jed. Odstráňte ho opatrne škrabacím pohybom nechtom, alebo kreditnou kartou, ak ju máte rýchlo po ruke. Nestláčajte ho, ani nechytajte medzi prsty, pretože tak z neho do tela uvoľníte ďalšiu dávku jedu.
  2. Postihnuté miesto umyte jemným mydlom a vodou, aby ste zabránili infekcii.
  3. Na bodnutie priložte studený obklad, napríklad vo forme kociek ľadu zabalených do plátennej vreckovky či iného kúska látky. Pomôže to zmenšiť opuch a znecitliví oblasť uštipnutia, čo prinesie úľavu.
  4. Skvelým pomocníkom na upokojenie podráždenia a zmiernenie opuchu je gél z aloy pravej (Aloe vera), ktorý má chladivé a protizápalové vlastnosti.
  5. Na miesto bodnutia môžete naniesť trochu medu, čo rovnako pomôže zmierniť bolesť a zápal.
  6. Účinné je tiež priloženie kolieska čerstvej cibule, keďže jej šťava má rovnako protizápalové účinky.
  7. Ak nemáte po ruke cibuľu, skúste uhorku. Jej šťava pôsobí antibakteriálne, upokojujúco a chladivo.
  8. Škrob v zemiaku zase sťahuje ranu a zmierňuje bolesť.
  9. Ak sa vám stane, že v chladničke po dlhšom čase natrafíte na otvorenú fľašu bieleného vína, rozhodne ho nevylievajte. Časť prelejte do menšej fľašky a odložte. Aj vínový obklad je totiž skvelým pomocníkom pri uštipnutí hmyzom.
Na osy si treba dávať pozor v blízkosti... Foto: SHUTTERSTOCK
osa Na osy si treba dávať pozor v blízkosti dozrievajúceho, či opadaného ovocia, na ktorom si rady pochutnávajú a v prípade vyrušenia môžu byť útočné.
Dôležité je uvedomiť si, že spomenuté prostriedky na zmiernenie bolesti sú určené na mierne až stredne závažné reakcie. Ak viete o alergii na bodnutie hmyzom, alebo sa u vás vyskytne vážná reakcia, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.

Kedy treba navštíviť lekára? --->>>

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #uštipnutie #včely #bodnutie #uštipnutie hmyzom #osy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december