Už neviete, čo s cuketou? Upečte rýchly slaný koláč. Výborný je vo verzii bez mäsa, no s poriadne prerastenou slaninou ho ocení aj manžel

O cuketách koluje v sezóne pravdepodobne viac vtipov, než o svokrách. Rodiny sa vítajú slovami nechceš cuketu? A návštevy už pri príchode oznamujú, že tiež majú dosť. Táto zelenina je tak trochu na smiech, no v skutočnosti by sme ju mali vyvažovať zlatom.

27.07.2023 06:00
cuketa Foto:
debata (1)

Stačí si uvedomiť jej nenáročnosť na pestovanie, všestrannosť využitia v slaných aj sladkých verziách pokrmov, no hlavne jej priaznivé nutričné zloženie. Razom sa tak stane kráľovnou vašej kuchyne.

Nenechajte ich prerastať

Spoločným znakom letných tekvíc, teda nielen cukiet, ale aj patizónov či acornov je to, že najlepšie chutia ešte mladé plody s mäkkou šupkou a dužinou bez vyvinutých semien. Veľkou výhodou je, že tieto zeleniny rodia opakovane, a tak čím častejšie zberáte, tým viac plodov sa na nich zase vytvorí. Pri dobrých podmienkach je najlepšie, zberať cukety v troj- až štvordňovom intervale. Ideálna konzumná veľkosť je 15 až 20 cm. So zberom neotáľajte. Prerasteným plodom sa zhoršujú chuťové vlastnosti.

Tekvice typu acorn majú pevnejšiu dužinu s... Foto: dobrasemena.cz
tekvica, acorn Tekvice typu acorn majú pevnejšiu dužinu s jemne orieškovou chuťou. Dobre sa skladujú, no aj výborne chutia zberané v mladom štádiu, s ešte mäkkou šupkou.

Dodržte tieto rady a dopestujete výstavné cukety

  • Aby sa letným tekviciam naozaj darilo, potrebujú dostatok priestoru. Ocenia slnečné stanovište chránené pred vetrom. Chlad znášajú o niečo lepšie ako uhorky, preto je veľká šanca, že uspokojivú úrodu dopestujete aj tam, kde sa poľným šalátovkám nedarí.
  • Veľmi podstatným krokom k úspechu je príprava pôdy pred sejbou či vysádzaním priesad. Ak sa túto sezónu bojujete s problémami, skúste sa zamyslieť na tým, ako ste na jar postupovali. Tekvice sú ako plodová zelenina veľmi náročné na živiny, preto sa zaraďujú do prvej trate. Aj ste na jeseň záhradu riadne nevyhnojili maštaľným hnojom alebo kompostom, treba im ho dopriať aspoň pri sejbe.
Odroda cukety ‘Piccolo F1’ ponúka drobné a... Foto: dobrasemena.cz
cuketa, piccolo Odroda cukety ‘Piccolo F1’ ponúka drobné a veľmi chutné plody. V sortimente tejto zeleniny dnes už nájdete bohatú paletu tvarov aj farieb.
  • Cukety vysievajte do hlbokých hniezd, pričom do každého dajte aspoň vedro dobre vyzretého kompostu. Premiešajte so záhradnou pôdou a do takto pripraveného lôžka vložte 3 až 4 semená. Po vzídení nechajte v hniezde len dve najsilnejšie rastliny. Ideálny pestovateľský spon je 100 až 150 × 60 až 80 cm.
  • Rastliny ocenia prihnojovanie aj počas vegetácie. Každé dva týždne im preto doprajte hnojivovú zálievku špeciálnym hnojivom určeným na plodovú zeleninu. Chlór a čerstvé vápnenie im neprospieva.
  • Zalievajte v ranných hodinách, keďže do večera musia listy celkom oschnúť. Predídete tak výskytu múčnatky, na ktorú sú cukety citlivejšie než iné tekvice. A kým hlavný koreň dokáže preniknúť hlboko do pôdy, väčšina vedľajších korienkov je len v hĺbke do 30 až 40 cm. Vhodnejšie sú preto menšie dávky vody dodávané častejšie.
Pri zbere cukiet z mohutných rastlín buďte... Foto: SHUTTERSTOCK
cuketa, zber Pri zbere cukiet z mohutných rastlín buďte opatrní. Stopky listov aj listové žilky sú pokryté ostňami. Aby ste predišli nepríjemným prejavom alergie, použite rukavice.

VIDEOrecept na zužitkovanie prerastenej cukety sme si pre vás pripravili na ďalšej strane. Tento zeleninový koláč bude zaručene chutiť aj všetkým mäsožrútom. Máme to potvrdené −−>>

Na slaný cuketový koláč budete potrebovať:

5 vajec • lyžičku vegety • 3 strúčiky cesnaku alebo podľa chuti • zmes byliniek (pažítka, petržlenová vňať) • 150 g slaniny • 150 šunky • 150 g tvrdého syra • 600 g na menšie kúsky nakrájanej cukety • 150 g polohrubej múky • lyžičku kypriaceho prášku do pečiva

Ako prvé prešľahajte vajíčka a potom do nich postupne primiešavajte ostatné ingrediencie, pričom múku s kypriacim práškom prisypte až úplne na koniec. Dobre vymiešajte a zmesou naplňte koláčovú formu (vo videu je použitá s priemerom 30 cm), ktorú môžete zľahka vymazať olejom. Koláč pečte v rúre predhriatej na 180 °C asi 40 minút.

Recept na slaný cuketový koláč, ktorý si zamilujú aj mäsožrúti.
Video

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #recepty #cuketa #tekvice #tekvica #slaný koláč #cuketový koláč #patizóny #acorny #letné tekvice
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december