Dajte pozor na svojho domáceho miláčika. Pichľavé nebezpečenstvo na neho môže číhať aj v záhrade.

Nenápadné nebezpečenstvo číha na kraji ciest a chodníkov v mestách a v blízkosti polí. Na prvý pohľad nenápadná rastlina vám môže spôsobiť nemalé problémy. Stačí, ak sa jej pichľavá časť klásku nazývaná osina, zapichne tam, kam nemá.

09.08.2023 14:00
jazvečík Foto:
Nielen v záhrade, ale aj počas prechádzky v prírode či v meste si všímajte, kde sa váš pes pohybuje a kam si líha. Predídete tak nepríjemnostiam s osinami.
debata

Jačmeň myší (Hordeum murinum) je nenápadná rastliny, divá forma cielene pestovaného jačmeňa, ktorú mnohí záhradkári poznajú ako nepríjemnú burinu. Vážnym problémom sa, ale, môže stať aj pre majiteľov psov. Rastie doslova všade. Nielen na lúkach, pri cestách, na dopravných ostrovčekoch, železničných násypoch, medzi škárami dlažby či pozdĺž chodníkov a múrov budov. Je to úplne bežná burina hlavne pre mestské oblasti, pretože jej vyhovuje horúce a suché prostredie.

Nielen jačmeň myší, ale aj mnohé iné divo... Foto: SHUTTERSTOCK
jačmeň myší, osina Nielen jačmeň myší, ale aj mnohé iné divo rastúce trávy majú semená chránené pichľavými hrotmi a klásky sa im po usušení ľahko rozpadajú na menšie časti.

Problém pre majiteľov psov nastáva v období, kedy semená jačmeňu myšieho (a tiež iných tráv) dozrejú a ľahko sa rozpadajú na menšie časti s ostrými výstupkami – osiny. Tie sa už pri jemnom dotyku zachytávajú nielen na oblečenie, ale hlavne na srsť zvierat. Ide o prirodzený spôsob šírenia sa tejto rastliny do okolia. Hroty osín sú však také zákerné, že sa zvieratám doslova dokážu dostať pod kožu a spôsobiť bolestivé zápaly.

Všímajte si správanie svojho psa

Po prechádzke prehliadnuté osiny v srsti psov spočiatku vyvolávajú svrbenie. Zviera sa snaží zbaviť otravných semien škrabaním a váľaním sa po zemi, výsledkom čoho je, že osina sa dostane ešte hlbšie do srsti. V prípade, že nie je včas odhalená a odstránená majiteľom, prenikne do kože, vyvolá zápal a v najhoršom prípade absces, prípadne „blúdi“ aj niekoľko desiatok centimetrov pod kožou a dostáva sa ďalej po tele. Podľa veterinárov sezóna 2023 osinám praje a o pacientov s týmto nepríjemným problémom nemajú núdzu. V mnohých prípadoch už, žiaľ, nepomôže nič iné, len chirurgický zásah.

Ako môžete psa pred osinou ochrániť?

  • Pri venčení psa sa vedome vyhýbajte trasám s hojným výskytom jačmeňa myšieho.
  • Po návrate z prechádzky zviera starostlivo skontrolujte a dlhosrsté plemená vyčešte kefou.
  • Dlhosrstým plemenám je vhodné na leto skrátiť srsť v okolí uší.
Osiny tráv majú drsný povrch a miniatúrne... Foto: SHUTTERSTOCK
osina, pes Osiny tráv majú drsný povrch a miniatúrne háčiky, ktorými sa veľmi dobre držia v srsti, pričom sa môžu dostať až pod kožu zvieraťa.

Kde ich na zvierati hľadať?

Semená jačmeňa myšieho ukryté v ostrých častiach klásku sa môžu usadiť prakticky kdekoľvek, no najčastejšie ide o oblasť labiek, očí, uší a genitálií. Pri labkách si dávajte pozor najmä na medzery medzi prstami. Zviera však môže osinu aj vdýchnuť alebo prehltnúť, čo je časté najmä už menších plemien psov.

Aké sú príznaky problému?

  • Ak sa osina dostala do ucha, pes bude reagovať opakovaným krútením hlavy, nakláňaním a škrabaním. Postupne sa môže objaviť zápach či výtok. V prípade ucha je potrebný rýchly zásah, aby sa zabránilo možnému prepichnutiu bubienka.
  • V prípade oka sa osina zväčša zachytí za tretím viečkom a v kútiku oka, čo vyvolá slzenie, škrabanie labkou, prípadne opuch viečka.
  • Osinu v labke vám dá zviera najavo tak, že si ju bude intenzívne lízať až vyhryzovať. Časté je krívania a pocit bolesti pri dotyku.
  • Osina v nose spôsobuje náhle kýchanie, často aj krvavý výtok. Zviera môže trieť nos o zem alebo iné predmety.
  • Osina v hrdle sa prejavuje intenzívnym kašľom a ťažkosťami pri prehĺtaní.

Ak niektorí z týchto príznakov spozorujete u svojho domáceho miláčika, určite navštívte veterinárneho lekára, ktorý urobí podrobné vyšetrenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jačmeň #pes #mačka #poranenie #veterinár #osina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december