Tajná zbraň z kuchyne nedá múčnatke šancu: Pripravte si ju do postrekovača a zakročte

Cukety, ale aj niektoré zimné tekvice sú náchylné na výskyt múčnatky. Poradíme vám, ako spoznáte, že táto nepríjemná hubová choroba napadla vaše rastliny aj to, ako proti nej zakročiť prírodnou cestou.

11.08.2023 06:00
tekvica, cuketa, mlieko, postrek Foto:
Mliekový postrek sa osvedčil aj proti plesni uhorkovej.
debata (3)

Múčnatku na listoch neprehliadnete. Biely, prípadne sivobiely povlak ich začne pokrývať najskôr nenápadne, neskôr sa rozšíri a pokryje celý povrch listu. Skôr, než začnete panikáriť, presvedčte sa, že ide naozaj o múčnatku. Niektoré odrody tekvíc totiž majú na listoch prirodzenú sivobielu kresbu. Spoľahlivou skúškou správnosti je, pokúsiť sa povlak z listov zotrieť. V prípade múčnatky sa po jemnom pošúchaní stratí a list zostane čistý. Len si dajte pozor na pomerne ostré chĺpky a v prípade citlivej pokožky používajte pri práci s tekvicovými rastlinami rukavice.

Video

Dodržiavajte pestovateľské nároky rastlín

  • Samozrejmosťou je slnečné stanovište a vzduch prúdiaci okolo rastlín, pričom každá by mala mať dostatok priestoru. Porast nesmie byť prehustený.
  • Dávajte si pozor na príliš veľa dusíka, ktorý rastlinám dodávate, lebo prehnojenie má v tomto prípade celkom iný efekt ako posilňujúce hnojivo z prasličky − spôsobuje mäknutie rastlinných pletív a tým ich náchylnosť na napadnutie hubovými chorobami.
  • Cukety potrebujú na rast a tvorbu plodov dostatok vody. Príliš suchá pôda rastliny v krátkom čase oslabí, čím sa stanú náchylnejšie aj na napadnutie múčnatkou. Zalievajte čo najpravidelnejšie, aby bola pôda vždy mierne vlhká.
Pre niektoré odrody tekvíc je typická kresba na... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
tekvica, kresba na listoch Pre niektoré odrody tekvíc je typická kresba na listoch. V tomto prípade nejde o múčnatku ani inú chorobu.

Buďte o krok vpred

Dobrou prevenciou proti vzniku múčnatke na cuketách a zimných tekviciach je pravidelné prihnojovanie rastlín roztokom z prasličky roľnej (Equisetum arvense). Táto divo rastúca bylinami je známa vysokým obsahom kyseliny kremičitej, ktorá spevňuje bunkové steny rastlín, čím sa stávajú odolnejšie proti tlaku hubových chorôb.

tekvica Čítajte aj Návod na zázračný rez tekvíc: Podporí zdravý rast, predíde múčnatke, no hlavne získate plody najvyššej kvality

Domáci hnojivový roztok z prasličky roľnej

Na 24 hodín namočte kilogram čerstvej prasličky alebo 150 g sušenej vňate do 10 l vody (množstvá si upravte podľa toho, koľko hnojivového roztoku potrebujete). Hnojovku potom pol hodinu povarte, preceďte a pred použitím rieďte s vodou v pomere 1 : 5. Rastliny zalievajte každých desať dní ráno priamo ku koreňom.

Praslička roľná je skvelou rastlinou na... Foto: SHUTTERSTOCK
praslička roľná, hnojivo Praslička roľná je skvelou rastlinou na prípravu hnojivovej zálievky, ktorá posilní obranyschopnosť rastlinných buniek proti hubovým chorobám. Ak nemáte možnosť bylinu si nazberať, v predaji nájdete už hotové prípravky s výťažkami z prasličky na okamžité použitie.

Nečakajte, konajte

Ak sa múčnatka na listoch napriek prevencii predsa len začne objavovať, jej intenzívne rozšírenie oddialite tak, že hneď v začiatkoch budete odstraňovať listy s príznakmi – s bielym povlakom.

Pri silnom napadnutí múčnatkou rastlina... Foto: SHUTTERSTOCK
tekvica, cuketa, múčnatka Pri silnom napadnutí múčnatkou rastlina postupne odumiera a úroda nestihne nedozrieť.

Zázračný liek? Obyčajné mlieko

Obsahuje totiž prirodzené baktérie a látky, ktoré na povrchu listov vytvárajú prostredie nevhodné pre rozvoj hubových patogénov. Samozrejme, treba použiť mlieko plnotučné, takzvane živé, nie trvanlivé. Ideálne, ak máte prístup k naozaj čerstvému, nepasterizovanému. Zrieďte ho v pomere 1 : 5 s vodou (napríklad 100 ml mlieka a 500 ml vody) a každých desať dní cukety výdatne postriekajte tak, aby ste zmáčali listy aj zo spodnej strany. Najúčinnejšie je, začať už na mladých ešte nerodiacich rastlinách a postrek pravidelne opakovať.

Trik s mliekom môžete použiť na všetky rastliny napadnuté múčnatkou, nielen na tekvice.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #prevencia #mlieko #cuketa #múčnatka #tekvica #hubova choroba #praslička roľná
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december