Druhí nedajú na zavárané plody v sladko-kyslom náleve dopustiť a posledná skupina sa tým vôbec nechce zaoberať – zaobstará si predsa plne dozreté a vyhne sa tak akýmkoľvek pochybnostiam o ich zdravotných benefitoch či chuti. Kam patríte vy?
Jedovatý solanín naozaj existuje
Áno, je pravda, že nezrelé plody rajčín obsahujú toxický alkaloid solanín, ktorý sa dozrievaním postupne rozkladá. Jeho toxicita v prípade rajčín však nie je až taká alarmujúca. Prvé vážne príznaky, ako je ospalosť, sťažené dýchanie, žalúdočné problémy a hnačka, by sa u dospelého človeka prejavili po prijatí asi 200 mg solanínu. V 100 g nedozretých (úplne zelených a tvrdých) rajčín ho nájdete približne 9 až 32 mg (množstvo môže kolísať v závislosti od odrody). Pravdepodobnosť, že by ste sa solanínom z nezrelej paradajky priotrávili, či si dokonca nejako vážne ublížili, je veľmi malá, až nulová. Táto látka je, totiž, extra horká a doslova nechutná. Postupným dozrievaním sa solanín postupne rozkladá, no úplne nezmizne. Jeho obsah v plne dozretých plodoch je však najviac 0,7 mg na 100 g. Pri tomto množstve by ste si museli na posedenie vychutnať takmer 29 kg surových rajčín, aby ste si spôsobili ťažkosti kvôli príjmu väčšieho množstva solanínu.
Tieto zelené paradajky si doprajte bez obáv zo zdravotných ťažkostí
Červené, oranžové a žlté. To sú dnes už bežné farby rajčín, s ktorými sa v odrodovej skladbe stretnete. Avšak možno preto, aby boli letné zeleninové šaláty ešte pestrejšie, šľachtitelia prišli so špeciálnymi zelenými odroda. Ich plody zostávajú aj v plnej zrelosti krásne zelené, no bez obsahu problémového solanínu. Za vyskúšanie stoja napríklad veľmi chutné odrody ‘Artisan Green Tiger’, ‘Limeto F1’, ‘Sungreen F1’, ‘Green Zebra’ či ‘Evergreen’.

Nedozreté rajčiny ako delikatesa
Napriek tomu, že sú nedozreré paradajky spracúvané v rôznych receptoch, mali by sa takéto produkty (ako všetko) konzumovať s mierou. Často sa argumentuje tým, že solanín sa varením úplne stratí, no nie je to pravda. Táto látka je tepelne pomerne stabilná a horkú chuť v týchto prípadoch maskuje cukor, ocot či rôzne koreniny. Napríklad pri nakladaných nedozretých rajčiakoch sa odhaduje, že je v nich stále prítomných ešte 90 percent z celkového obsahu solanínu.

Čatní, alebo jednoducho džem z nezrelých rajčín
Na prípravu potrebujete: 1 kg nedozretých rajčín • 1 kg červenej cibule • 150 g sušených hrozienok• 3 strúčiky cesnaku • štvrť čajovej lyžičky kajenského korenia • štvrť čajovej lyžičky čierneho korenia • dve čajové lyžičky morskej soli • 500 g hnedého cukru (aby druh podľa vašich preferencií) • 1 liter sladového octu (ak ho nezoženiete, použite biely vínny ocot)
Rajčiny a cibuľu nakrájajte na väčšie kúsky, aby boli v čatní výrazné. Hrozienka môžete, no nemusíte nakrájať na drobnejšie, zato cesnak nasekajte najemno. Potom dajte všetky potrebné prísady do väčšieho hrnca a priveďte k varu. Stíšte plameň a zmes varte jednu až tri hodiny podľa toho, ako sa bude rozvárať a odparovať prebytočná tekutina. Pravidelne premiešavajte, aby sa vám nepripálila. Čatní je hotové, keď sa zredukuje (zhustne) a zhnedne. Naplňte ním menšie zaváraninové poháre a uzavrite. Pre dlhšiu trvanlivosť sterilizujte 1O minút.