Do práčky, na boľavé kĺby aj proti kŕčovým žilám: Lesklé poklady by ste mali mať v zásobe. Nestoja ani cent a dokážu zázraky

Prať s pagaštanom? Pre niekoho zvláštna predstava, pre tých, čo používajú mydlové orechy ušetrenie nemálo peňazí. Ešte stále sa ich povaľuje kade-tade dosť. Nazberajte si pagaštany do zásoby a perte šetrne k prírode aj k bielizni.

20.10.2023 14:00
pagaštan konský Foto:
debata

Je to udržateľné a zadarmo – na rozdiel od mydlových orechov, ktoré sú rovnako obľúbenou alternatívou k bežným pracím prostriedkom, ale musia sa dovážať z Indie alebo Ázie.

Prečo to funguje?

Plody pagaštanu obsahujú saponíny, známe aj ako mydlové látky. Nachádzajú sa tiež v listoch brečtanu alebo brezy. Ich názov je odvodený od latinského označenia pre mydlo – sapo. Charakterizuje to ich hlavnú vlastnosť – pri zmiešaní s vodou tvoria penu, rovnako ako detergent. Majú teda podobnú chemickú štruktúru ako povrchovo aktívne látky nachádzajúce sa v komerčných pracích prostriedkoch. Bielizeň čistia bez akéhokoľvek zápachu. Pripraviť si môžete roztok, no má len krátku trvanlivosť (v chladničke najviac dva týždne), preto sa do zásoby viac hodí prášok – niečo ako polotovar na prípravu pracieho roztoku.

drieň obyčajný, drienky Čítajte viac Pomôžu pri zlom trávení, bolestiach žalúdka a znížia horúčku. Najlepšie chutia po opadnutí a pripravíte ich na spôsob olív

Je to jednoduché a účinok veľkolepý

V prvom rade si treba nazberať pagaštany, s čím vám určite ochotne pomôžu deti. Následne plody nakrájajte na menšie časti a môžete, ale nemusíte ich zbaviť hnedej šupky:

  • Ak ju neodstránite, vyrobený prací prostriedok bude vhodný len na farebnú bielizeň.
  • Ak použijete iba jadrá, môžete s ním prať aj bielu bielizeň.
Pri krájaní pagaštanov buďte opatrní. Nôž po... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
pagaštan Pri krájaní pagaštanov buďte opatrní. Nôž po plode ľahko skĺzne.

Následne máte dve možnosti

1. Priama výroba pracieho prostriedku z čerstvých pagaštanov
Video

2. Príprava prášku (polotovaru) do zásoby na neskoršie použitie

Po rozkrojení čerstvé pagaštany rozmixujte do úplného rozdrvenia a rovnomerne rozprestrite na plech vystlaný papierom na pečenie. Sušte ich v rúre s pootvorenými dvierkami pri teplote 60 °C asi dve hodiny. Občas premiešajte, aby sa vysušili rovnomerne. Následne ich ešte raz premixujte a uskladnite v uzatvárateľnej nádobe, aby nenavlhli. Vždy, keď budete potrebovať, pripravte si čerstvý prací prostriedok: Tri lyžice prášku zalejte približne 300 ml vriacej vody a nechajte ideálne šesť hodín lúhovať. Preceďte a môžete prať.

Pagaštanový prací prostriedok je obzvlášť... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
pagaštan, prací prostriedok, prášok Pagaštanový prací prostriedok je obzvlášť šetrný k farbám a dobré skúsenosti s ním majú aj alergici a ľudia s ochoreniami dýchacích ciest.

Skôr, ako sa pustíte do prania, mali by ste vedieť toto:

  • Výhody: Pagaštanový prací prostriedok je obzvlášť šetrný k farbám. Takmer nezaťažuje vlákna oblečenia a dokonca je vhodný aj na vlnu. Chráni životné prostredie, vašu peňaženku, je biologicky odbúrateľný, a preto mimoriadne udržateľný. Na jednu dávku bielizne potrebujete päť až osem pagaštanov. Podľa všeobecného prepočtu by bežnej rodine malo na rok stačiť 5 kg pagaštanov, čo bez problémov nazberáte. Odvar alebo prášok je sľubnou alternatívou klasických pracích prostriedkov najmä pre alergikov. Je dokázané, že spôsobuje menej podráždení pokožky a vyrážok. Dobré skúsenosti s ním majú aj ľudia s ochoreniami dýchacích ciest alebo veľmi silne reagujúci na vonné látky.
  • Nevýhody: Odolné škvrny ním neodstránite, ale to v podstate so žiadnou ekologickou alternatívou pracích prostriedkov. V týchto prípadoch treba bielizeň predprať, napríklad s pomocou žlčového mydla. Súčasťou pagaštanového prášku nie sú žiadne zmäkčovadlá vody, preto myslite na to, že vodný kameň sa v práčke tvorí rýchlejšie, najmä ak máte veľmi tvrdú vodu. Dlhodobé pranie bielej bielizne s pomocou pagaštanov spôsobuje jej zosivenie, preto na zvýšenie bieliaceho účinku už pri výrobe pridajte priamo do roztoku jednu lyžičku práškovej sódy. Ak chcete, aby oblečenie voňalo, použite zopár kvapiek esenciálneho oleja (levanduľový, citrusový).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kĺby #prací prášok #pagaštan
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december