Pokračovanie článku: Do práčky, na boľavé kĺby aj proti kŕčovým žilám: Lesklé poklady by ste mali mať v zásobe. Nestoja ani cent a dokážu zázraky

Nielen do domácnosti, ale aj pre zdravie

Ekologický prací prostriedok nie je ani zďaleka všetko, čo vám môžu plody pagaštanu konského ponúknuť. V rámci zdravotných benefitov a využitia v podpornej liečbe sú najvyužívanejšie ich sťahujúce účinky na cievy, hemoroidy či pomoc pri kŕčových žilách. Na svedomí to má látka escín, ktorá tiež zmenšuje opuch. Pagaštany uľavia od bolesti kĺbov, uvoľnia svalové kŕče a zohrejú končatiny – doslova vám v nich rozprúdia krv. Skúste vložiť plody do plátenného vrecúška a zohriať ich v mikrovlnnej rúre. Následne si ich prikladajte na boľavé miesta.

Masážny olej

Na jeho prípravu rozkrájajte 6 až 8 plodov pagaštanu a zalejte ich 300 ml slnečnicového oleja. Na okennom parapete lúhujte štyri týždne a zlejte do fľašky z tmavého skla. Olej posilňuje vnútorné steny žíl, uľavuje unaveným nohám aj od bolesti krížov, pomáha pri reumatizme a dne. Podľa potreby ho jemne vmasírujte na postihnuté miesto.

Okrem oleja môžete pagaštany na potieranie... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
pagaštan konský, olej Okrem oleja môžete pagaštany na potieranie boľavých kĺbov a svalov lúhovať aj v alpe či liehu aspoň tri týždne, no tieto tinktúry vysušujú pokožku a nie sú vhodné na dlhodobejšie používanie.

Pagaštanová masť

Vo vodnom kúpeli rozpustite 150 g bambuckého masla alebo čistej bravčovej masti a lyžičku včelieho vosku. Pridajte dve hrste nadrobno nasekaných pagaštanov. Zamiešajte a asi päť minút zahrievajte bez bublania. Odstavte z plameňa a nechajte prirodzene vychladnúť. Po 24 hodinách zmes znovu vo vodnom kúpeli zahrejte a po 10 minútach zase nechajte vychladnúť. Postup zopakujte za ďalších 24 hodín a po treťom rozpustení zmes preceďte do uzatvárateľnej nádobky. Masť môžete používať pri bolestiach kĺbov, svalov, na kŕčové žily a podobne.

Ak máte niektoré zo spomínaných zdravotných problémov, o podpornej liečbe pagaštanom konským sa najskôr poraďte s vaším ošetrujúcim lekárom.

Po zbere nenechávajte plody v nepriedušných... Foto: SHUTTERSTOCK
shutterstock 1902166006 Po zbere nenechávajte plody v nepriedušných vrecúškach. Rýchlo plesnivejú.
hloh Čítajte viac Dozrieva najlepší priateľ vášho srdca: Predíde arytmii aj infarktu, zníži krvný tlak, zaženie depresiu a zvýši výkonnosť

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kĺby #prací prášok #pagaštan
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december