Dalo by sa povedať, že tak pol na pol. Na kroch ešte nájdete pevné plody, no i také, ktorých dužina po mrazoch zmäkla. Ochutnajte ju priamo z kra. Je výborná a zdravá.
Tak kedy ich zberať?
Správny čas zberu šípok je počas jesene veľmi diskutovanou témou. Kedysi sa hovorilo a veru, že sa to aj medzi ľuďmi poriadne zakorenilo, že šípky sa zberajú výhradne po prvých mrazoch. Pravda je však taká, že treba v podstate rozlišovať podľa účelu, na ktorý ich zberáte. Keďže po silnejších mrazoch plody úplne zmäknú, horšie sa sušia a rýchlo plesnivejú. Preto je na sušenie, prípadne na šípkový olej ideálne, zberať ešte pevné šípky pred mrazmi. Vtedy majú aj najviac vitamínu C. Ak si chcete pripraviť likér, sirup či džem, zmäknuté s naozaj koncentrovanou chuťou sú dokonalé. Získate z nich skutočne lahodné výrobky.
Čítajte aj Dozrieva najlepší priateľ vášho srdca: Predíde arytmii aj infarktu, zníži krvný tlak, zaženie depresiu a zvýši výkonnosťZáklad bylinkových zásob
Hoci šípky počas sušenia stratia určité percentá z pôvodného obsahu vitamínu C, stále je ho v nich viac než dosť. Majte ich preto v zásobe dostatočné množstvo. Počas sychravej jesene a chladnej zimy ich ocení celá rodina. Sušte ich celé. Využite umelé teplo sušičky alebo rúry, aby ste neprišli o príliš veľa vitamín C. Ideálna je teplota 50, najviac 60 °C. Správne vysušené šípky si zachovajú červenú farbu. Nie sú hnedé ani sčernené. Uskladnite ich v dobre uzatvorenej nádobe na suchom a tmavom mieste.