
Púpava v kuchyni
Nielen kvetmi môžete prizdobiť šaláty, dezerty či koláče. Listy sú skvelým doplnkom klasickej listovej zeleniny a na jeseň alebo skoro na jar pozberaný koreň s vyšším obsahom inzulínu je vhodnou voľbou pre diabetikov. Dá sa variť aj dusiť a použiť ako príloha k mäsovým jedlám. Známa je tiež púpavová náhrada kávy bez kofeinu s pozitívnymi účinkami na podporuje činnosť pečene, žlčníka, obličiek a čriev.

Jarný šalát, ktorý si zamilujete
Potrebujete: šálku púpavových listov • šálku pŕhľavy • 1/2 šálky naklíčenej šošovice • 1/2 šálky vlašských orechov • 5 väčších reďkoviek • 2 PL olivového oleja • 1 PL octu.
Na zálievku: 150 g bieleho jogurtu • trocha petržlenovej vňate • 1 PL citrónovej šťavy • štipku soli.
Šošovicu môžete nahradiť dusenou zelenou fazuľkou alebo varenou bielou fazuľou. Aby ste odstránili z púpavových listov horkosť, stačí, keď ich zalejete vlažnou vodou a necháte lúhovať asi 30 minút. Takto upravené ich môžete zamiešať aj do rôznych iných jarných zeleninových šalátov.