Pokračovanie článku: Pomôže s trávením, prečistí pečeň, zaženie únavu: Už nikdy ju nenazvete hnusnou burinou. Zberajte, kým je

Púpava sa dá v jedlách kombinovať s mnohými... Foto: Canva
púpava lekárska Púpava sa dá v jedlách kombinovať s mnohými ďalšími jarnými kvetmi, ako sú prvosienky, sedmokrásky, pľúcniky, fialky, ale aj s pŕhľavou, listami šťavelu a s mnohými inými jedlými bylinami.

Púpava v kuchyni

Nielen kvetmi môžete prizdobiť šaláty, dezerty či koláče. Listy sú skvelým doplnkom klasickej listovej zeleniny a na jeseň alebo skoro na jar pozberaný koreň s vyšším obsahom inzulínu je vhodnou voľbou pre diabetikov. Dá sa variť aj dusiť a použiť ako príloha k mäsovým jedlám. Známa je tiež púpavová náhrada kávy bez kofeinu s pozitívnymi účinkami na podporuje činnosť pečene, žlčníka, obličiek a čriev.

m-reporter ikona appka  1024 x 1024 px   2 Dávame do pozornosti Radi trávite čas záhradkárčením? Podeľte sa o vaše skúsenosti. Pošlite nám video cez novú aplikáciu mREPORTÉR

Jarný šalát, ktorý si zamilujete

Potrebujete: šálku púpavových listov • šálku pŕhľavy • 1/2 šálky naklíčenej šošovice • 1/2 šálky vlašských orechov • 5 väčších reďkoviek • 2 PL olivového oleja • 1 PL octu.

Na zálievku: 150 g bieleho jogurtu • trocha petržlenovej vňate • 1 PL citrónovej šťavy • štipku soli.

Šošovicu môžete nahradiť dusenou zelenou fazuľkou alebo varenou bielou fazuľou. Aby ste odstránili z púpavových listov horkosť, stačí, keď ich zalejete vlažnou vodou a necháte lúhovať asi 30 minút. Takto upravené ich môžete zamiešať aj do rôznych iných jarných zeleninových šalátov.

8 inšpirácií na kombinovanie púpavových listov v šalátoch
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/Canva

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jarné bylinky #púpava lekárska
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december