K Veľkej noci jednoznačne patrí chren: Je až neuveriteľné s čím všetkým vie pomôcť. 10 faktov vás presvedčí, že to nie je burina

Trváca zelenina, ktorá si dnes už len veľmi ťažko nachádza cestu do moderných záhrad. Chren sa dostal na pestovateľský okraj záujmu, no neprávom.

27.03.2024 06:00
chren Foto:
debata (1)

Všestranne využiteľný koreň má viac zdravotných výhod, ako ste si doteraz mysleli. Navyše ho využijete na prípravu domácich ekopostrekov a kraľovať môže aj v kuchyni.

1. Vysadíte raz, pestujete desiatky rokov

Chren dedinský vydrží na jednom stanovišti až desať rokov. Celý čas vás tak môže zásobiť pikantnými koreňmi. Na pestovanie nie je náročný, no najviac bude prosperovať v priepustnej hlinito-piesočnatej pôde bohatej na humus s rovnomernou vlhkosťou.

2. Kráľ aróm

Chren je typický svojou prenikavou vôňou a ostrosťou. Aromatické silice sa z koreňa uvoľňujú už pri izbovej teplote. Stačí nastrúhaním, pomletím či iným podrvením narušiť a uvoľniť štipľavý sinigrín.

Do šalátu alebo ako ozdobu zeleninovej polievky... Foto: SHUTTERSTOCK
chren Do šalátu alebo ako ozdobu zeleninovej polievky či chrenovej omáčky môžete použiť aj mladé lístky rastliny.

3. Ochráni seba, vás aj záhradu

Chren využíva výrazný sinigrín ako svoju ochranu. Aromatickú látku uvoľňuje až v stave ohrozenia, napríklad zožratím zveri či napadnutím hmyzu. Preto sa rôzne chrenové výluhy používajú aj na prípravu domácich ekopostrekov, a preto je chren taký prospešným aj v liečbe rôznych zdravotných neduhov.

Zo sušeného chrenu sa aromatické látky uvoľňujú až po pridaní vody, preto má chrenový prášok dlhú trvanlivosť.

4. Celoročne dostupný

V supermarkete je dostupný celoročne, no v záhrade treba pred zimou myslieť na dostatočnú zásobu koreňov. Hoci v dňoch bez mrazu si ich môžete vykopať pokojne aj na Silvestra. V chladničke vám nastrúhaný chren uzatvorený v sklenenom pohári vydrží až dva mesiace. Nekazí sa, ale postupne stráca ostrosť.

Korene chrenu sú veľmi dlhé a často sa pri... Foto: SHUTTERSTOCK
chren Korene chrenu sú veľmi dlhé a často sa pri zbere lámu. Nemajte však obavu. Aj odlomená časť, ktorá zostane v pôde sa časom obnoví.
Chren je príbuzný reďkovky, kapusty, brokolice, karfiolu aj žeruchy, no vo výraznej chuti ani pozitívnych účinkoch na zdravie sa mu nevyrovnajú.

5. Chren namiesto drahých liekov

Vďaka vysokému obsah vitamínu C chren posilňuje imunitný systém, pôsobí proti vírusom, plesniam, baktériám a skvelý je ako dezinfekcia. Podporuje chuť do jedla, povzbudzuje činnosť žalúdka a čriev. Pri použití zvonka zmierňuje bolesti kĺbov i hlavy. Obsahuje silice, ktoré rozpúšťajú hlien usadený na slizniciach dýchacích ciest. Dutiny prečisťujúce účinky chrenu sa prejavia už počas strúhania koreňa.

6. Aj korene chrenu patria do pivnice

Ak sa bojíte, že v zime pôda primrzne a vy sa nedostane k obľúbenej pochúťke či k účinnému lieku na zimné choroby, spravte si zásobu v pivnici. Na jeseň korene vyrýľujte, očistite a kolmo vedľa seba poukladajte do debničky vystlanej fóliou a naplnenej vlhkým pieskom alebo rašelinou. Takto ich udržíte vo vlhku a vydržia naozaj dlho.

fialka voňavá Čítajte aj Fialkový životabudič vás raz-dva postaví na nohy: Uvoľní napätie, vylieči zápal hrdla, podporí trávenie a povznesie dušu

7. V kuchyni ho využijete viac, než si myslíte

Chren v pokrmoch veľmi dobre ladí s tvarohom, majonézou, so šľahačkovou smotanou, s kyslou smotanou, jablkami, octom, kvasenou kapustou, cviklou. Môžete ho podávať ako prílohu k mäsu, údeninám, vajíčkam, zelenine. Ochutí teplé aj studené omáčky, rovnako ako nátierky. Kolieska chrenu sa pridávajú do pohárov pri zaváraní uhoriek aj cvikly.

Nastrúhaný chren pred hnednutím (oxidáciou na vzduchu)ochráni pár kvapiek citrónovej šťavy.

8. Pre viac chuti až po dovarení

Varením sa štipľavosť chrenu zmierňuje, o to viac, ak je v jedle použitá aj smotana či iný mliečny produkt. Obľúbená chrenová omáčka preto častokrát vôbec nie je ostrá a pri dlhšom povarení môžete chren bez obáv podávať aj deťom. Pre výraznejšiu chrenovú chuť varených jedál pridajte časť až chvíľu pred dovarením.

Aby si chren uchoval čo najviac vitamínu C,... Foto: SHUTTERSTOCK
chren Aby si chren uchoval čo najviac vitamínu C, čistite ho a strúhajte tesne pred podávaním.

9. Malínsky chren je legendárny

V Česku sa môžu pochváliť pestovaním chrenu, ktorý žal slávu od stredoveku až do obdobia prvej republiky. V Malíně pri Kutnej Hore dopestovávali ostré, no zároveň sladké korene známe v celej Európe. Kedysi sa na zber koreňov používali drevené rýle, aby im kov neubral z vitamínov a chuti. Sláva malínskeho chrenu sa postupne prinavracia vďaka miestnym nadšencom.

10. Slávnejšie wasabi

Dnes skôr, než malínsky chren väčša stravníkov pozná zelené wasabi. U nás ho preslávila japonská chutina, no už málo ľudí má prehľad o tom, že v podstate ide rovnako o chren. Rozdiel je v tom, že z rastliny Wasabia japonica (syn. Eutrema japonicum) sa nekonzumuje koreň, ale stonka. Základ štipľavosti je v oboch prípadoch chemicky rovnaký. No a pretože pravé wasabi je naozaj veľmi drahé, lebo stonka za rok narastie len o 3 cm, s originálom sa môže stretnúť v podstate len v domovine wasabi.

U nás sú to v prípade wasabi všetko náhrady -... Foto: SHUTTERSTOCK
Fotky na stiahnutie 169 23 U nás sú to v prípade wasabi všetko náhrady - chren dedinský prifarbený na zeleno a v lepších prípadoch aspoň so stopovým množstvom pravého wasabi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #chren #wasabi
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december