Jedinečný ker zaujme už z diaľky, priláka pohľady a okrasné záhony posunie na vyšší level: Toto sú pravé perly záhrady!

Červené, čierne, tmavomodré, prípadne ešte biele. Také sú najčastejšie farby plodov tých druhov krov, ktoré sa práve pre ne, ako okrasný prvok pestujú. Ak túžite po niečom celkom inom a výnimočnom, máme super krásny tip.

08.12.2023 14:00
krásnoplod Foto:
Počas tuhých zím môže ker omrznúť, no na jar stačí poškodené konáre zrezať po zdravé drevo. Hlavne mladším rastlinám doprajte zimnú ochrana v podobe nástielky v oblasti koreňov z opadaného lístia alebo kompostu.
debata (1)

Je ním ker, ktorý vzbudí pozornosť už z diaľky, lebo v čase, keď sa záhrada halí do žltých, hnedých a červených odtieňov jesene, on žiari výrazne fialovou farbou. Konkrétne jeho fialové plody, ktorými je husto obsypaný. Na konároch sa udržia aj po opadnutí listov, takže krásnoplod (Callicarpa) krásne vynikne aj v zasneženej záhrade, najmä ak ho vysadíte pred kulisu vždyzelených drevín.

Krásnoplod bude nielen okrasou záhrady, ale aj... Foto: SHUTTERSTOCK
krásnoplod, červienka Krásnoplod bude nielen okrasou záhrady, ale aj praktickým kŕmidlom pre vtáky v čase zimnej núdze na potravu.

Nie je náročný, no rez podporí tvorbu plodov

Krásnoplod môžete nechať voľne rásť a len podľa potreby odstraňovať poškodené konáre, no veľmi dobre znáša rez, preto ho bez problémov udržíte pod kontrolou aj v malej záhrade, či dokonca v pestovateľskej nádobe. Pravidelný rez podporí tvorbu plodov, pretože najviac sa ich tvorí na mladých, jednoročných konároch. Existujú však aj výnimky, napríklad odroda ‘Profusion’, pre ktorú je typická bohatá tvorba plodov na dvojročnom dreve. Ak potrebujete rastlinu upraviť rezom, robte tak skoro na jar v čase, keď sa začnú nalievať púčiky.

Krásnoplodu sa najlepšie darí v rovnomerne... Foto: SHUTTERSTOCK
krásnoplod Krásnoplodu sa najlepšie darí v rovnomerne vlhkých a kyslejších pôdach na stanovištiach chránených pred vetrom.
zimná výsadba, čemerica, Vianoce, rastliny, Čítajte viac Top 8 rastlín, ktoré rozžiaria zimu: Neuveríte vlastným očiam, aká farebná môže byť záhrada a terasa v čase Vianoc

Jedna kvalitná odroda stačí

Hoci rod Callicarpa zahŕňa asi 140 druhov, prevažne sa vyskytujú v subtropických a tropických oblastiach. Mnohé odrody ponúkajú napríklad nielen fialové, ale aj biele plody (C. macrophylla), či dokonca liečivé listy (C. japonica). V rámci domácej ponuky okrasných krov zväčša natrafíte len na krásnoplod ‘Profusion’(C. bodinieri). Vyšľachtili ju v Holandsku na konci 19. storočia a vyniká naozaj bohatou tvorbou výrazne fialových plodov. Kry sú stredne veľké, rastú vzpriamene a v júli kvitnú drobnými ružovými kvetmi. Listy sú počas roka premenlivé – na jar bronzovo-ružové, v lete tmavozelené a na jeseň zlato-purpurové.

Ak krásnoplod nepestujete priamo v črepníku,... Foto: slovensketrvalky.sk
krásnoplod, čemerica Ak krásnoplod nepestujete priamo v črepníku, pekným doplnkom k zimným nádobovým výsadbám budú aj jeho narezané konáriky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada v zime #okrasné kry #krásnoplod
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december