Top 8 rastlín, ktoré rozžiaria zimu: Neuveríte vlastným očiam, aká farebná môže byť záhrada a terasa v čase Vianoc

Nebojte sa siahnuť aj po menej známych druhoch. Či už na záhonoch alebo v prenosných nádobách môžete v období zimy pestovať rastliny, ktoré odolajú mrazu a ich kvety, farebné steblá alebo konáre budú vykúkať spod snehu.

07.12.2023 14:00
zimná výsadba, čemerica, Vianoce, rastliny, Foto:
debata

Jednotlivých druhov, ktoré odolajú nízkym teplotám nie je mnoho, no ich odrodový sortiment je nesmierne bohatý. Stačí si nájsť čas a kombinovať. Nech sa páči, inšpirujte sa. Výsadby v nádobách stihnete ešte do Vianoc.

Cezmína praslenatá Foto: slovensketrvalky.sk
Cezmína praslenatá Cezmína praslenatá

Cezmína praslenatá (Ilex verticillata)

Tento okrasný ker dosahuje výšku 1,5 až 3 m. Kvitne v máji, no kým pre nás sú kvety drobné a nenápadné, včely ich milujú. Cezmína sa však v záhrade rozhodne oplatí aj pre našim očiam lahodiacu krásu, ktorú poskytnú žiarivo červené plody. Na konárikoch sa objavujú v chladných mesiacoch (počas októbra až decembra). Halúzky využijete na výrobu vianočných dekorácií, krásne vyniknú vo váze s čečinou. Rastlina sa dá pestovať nielen na záhonoch, ale aj vo väčších nádobách. Efektná je napríklad kombinácia s čemericami a ostricami. Aby sa na kre každoročne tvorili plody, režte ho v čase plnej rodivosti alebo najneskôr do februára, keď sú konáre ešte bez listov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #cezmína #gaultéria #skimia #čemerica #heuchera #papraďovec
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december