Naše rady, ako pomôcť izbovým rastlinám len s tým, čo máte doma: Zíde sa vám horčica, zápalky a nezabudnite na ľad

Tie najjednoduchšie riešenia sú veľakrát najúčinnejšie. Podobne je to aj v prípade využitia bežných vecí z domácnosti, či dokonca odpadov pri pestovaní izbových rastlín.

16.12.2023 06:00
izbové rastliny, sansevieria, svokrin jazyk Foto:
debata

Poznáte všetky tieto „babské rady“? Sú jednoduché, lacné, vždy poruke a hlavne účinné. Veď vyskúšajte!

Kávová usadenina

Pridáva sa do kompostu, no pokojne ju môžete vyliať aj priamo k rastline do kvetináča. Myslite však na to, že jej pH je kyslejšie. Samozrejme, pokiaľ raz za čas pridáte k rastline dve lyžičky, nič sa nestane ani citlivejším druhom. V tomto smere sa netreba obávať. V primeranom množstve bude skôr prospešnou zložkou, pretože obsahuje vyššie množstvá draslíka aj fosforu. Usadeninu pritom nemusíte sušiť, ani nijak zvlášť pripravovať. Pokojne ju do substrátu zapracujte aj s trochou nedopitej kávy, ale len v prípade, že ju máte bez mlieka a cukru či umelých sladidiel.

Foto: SHUTTERSTOCK
kávová usadenina, izbové rastliny

Voda z varených vajíčok a zemiakov

Škrupiny vajíčok vo nádobe s vodou na zalievanie izbových rastlín sú skvelé na získanie nízko koncentrovaného hnojiva. Obsahujú totiž zvyšky bielkov, ktoré sa vo vode rozpustia. Rovnako sú dobré Vychladnutá, neosolená voda z varených zemiakov je rovnako vhodná na zalievanie rastlín. Netreba ju vylievať, stačí ju nechať vychladnúť a použiť. Je mäkká, obsahuje škrob a množstvo mikroelementov.

Mazľavé mydlo

Ak máte rastliny napadnuté štítničkami a vlnačkami, použite proti nim veľmi účinný domáci postrek. Na jeho výrobok budete potrebovať polievkovú lyžicu mazľavého mydla rozpusteného v teplej vode, polievkovú lyžicu technického liehu a liter vody.

izbové rastliny, izbovky, vo vode Čítajte viac Top 10 izbových rastlín, ktoré môžete pestovať vo vode: Bez substrátu či drahej hydropónie, jednoducho v pohári

Cibuľovo-cesnakový extrakt proti voškám

Cibuľu a cesnak nadrobno nakrájajte, zalejte vriacou vodou a 24 hodín nechajte lúhovať. Postupne sa uvoľní sírnatá látka alicín (je vo vode rozpustná).Výluh preceďte a neriedený nalejte do nádobky s rozprašovačom. Roztokom dokonale postriekajte všetky rastliny napadnuté voškami alebo roztočmi. Pravidelne opakujte 2– až 3-krát do týždňa, kým škodcu nezlikvidujete.

Kocky ľadu

Ak máte problém s odhadnutím množstva zálievkovej vody a rastliny pravidelne prelievate, skúste skúsiť kocky ľadu. Stačí ich položiť na substrát a máte poliate. Počet určuje veľkosť črepníka. Do nádoby s priemerom 10 cm stačia dve kocky. Ľad sa topí pomaly, takže substrát všetku vodu absorbuje bez toho, aby rýchlo pretiekla do misky ako pri klasickom poliatí. Rastlina všetku využije a substrát nebude neprimerane mokrý.

Foto: SHUTTERSTOCK
orchidea, kocky ľadu, polievanie, izbové rastliny

Acylpyrín

Kyselina salicylová, ktorú táto známa tabletka obsahuje, pomáha nielen nám, ale posilňuje obranyschopnosť a aktivuje imunitný systém aj izbových rastlín. V litri vody rozpustite jednu tabletku a použite ju na polievanie. Rastliny s veľkými listami môžete roztokom aj postriekať.

Zápalky, drevný popol aj horčica

Malé mušky – smútivky -, ktoré často vylietavajú zo substrátu izbových rastlín vedia byť rovnako otravné, ako ich príbuzné octomilky. Chémiu proti nim však netreba. Buď si kúpte žlté lepové doštičky určené na izbové rastliny (vďaka tvaru trojuholníka sa ľahko zastrčia do substrátu), alebo využite odpudzujúci efekt zápaliek. Nastrkajte ich do substrátu hlavičkami dole. Muškám nevoňajú rovnako ako lyžica drevného popola zamiešaná do substrátu. Netradičným, no fungujúcim receptom proti smútivkám je špajdľa namočená v horčici a zastrčené do substrátu (horčicou hore). Mušky priláka, následne sa na ňu prilepia a uhynú. Nevýhodou je, že po zaschnutí treba horčicu obnoviť.

šlumbergera, vianočný kaktus Čítajte viac Je váš vianočný kaktus každoročne bez kvetov? Nezúfajte! Stačí poznať zopár trikov a zažijete doslova vianočný zázrak

Vyprchaná minerálka

Ak vám v pohári zostane nedopitá minerálka, netreba ju vylievať do odpadu. Pokojne ňou polejte izbovky. Dokonca vám pri pravidelnom používaní pomôže rozpustiť vápenaté usadeniny na črepníkoch a na povrchu substrátu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #izbové rastliny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december